Bonfire.fi

Viikon varianssi: Onko lottovoitto tavoittelemisen arvoinen?

Suomalaiset ovat ahkerimpia lottoajia koko maailmassa. Lottoamisen päämotiivi monelle on saada niin paljon rahaa, ettei tarvitsisi tehdä enää mitään. Tämän kaavan mukaan onni syntyy siitä, ettei tarvitse tehdä mitään. Elämä olisi ikuinen loma, jossa makaat rannalla hiekkaa varpaiden välissä. Pitkällä aikavälillä jatkuva joutilaisuus ei kuitenkaan lisää onnea. Siksi onnea pitäisikin etsiä mielekkään tekemisen kautta, itseään kiinnostavien tai itselle merkittävien asioiden kautta. Asiat, joiden eteen joutuu ponnistelemaan, johtavat ponnistelujen jälkeisessä palautumisen tilassa suurimpiin onnen hetkiin.

Me kaikki haluamme olla onnellisia, jopa siinä määrin, että jotkut asettavat koko elämän pääasialliseksi tavoitteekseen onnellisuuden. Mutta harvat meistä ymmärtävät, että onnellisuuden tavoittelu itsessään on pahin este sen saavuttamiseksi. Samalla tavalla kuin maineen ja mammonan tavoittelu, onnellisuuden tavoittelu voi johtaa huonoihin valintoihin. Totuus on, että onnellisuutta ei löydä etsimällä, vaan onnellisuus on tarkoituksen rikastaman elämän sivutuote.

Onnellisuuden tavoittelu on pohjimmiltaan itsekästä

Tutkimukset osoittavat, että onnellisuuden tavoittelu sinua itseäsi varten kostautuu, kun taas lähimmäistesi ja yhteisösi onnellisuuden tavoittelu ei. Yksi selityksistä on, että yksilön oman onnellisuuden tavoittelu on pohjimmalta luonteeltaan itsekästä. Mitä enemmän arvostat omaa onnellisuuttasi, niin sitä todennäköisemmin koet itsesi yksinäiseksi päivittäisellä tasolla. Eräässä tutkimuksessa osallistujat laitettiin tahallisesti lukemaan valheellisia artikkeleita, jotka ylistivät onnellisuutta, ja osallistujat kertoivat kokevansa yksinäisyyttä. Lisäksi heidän sylkinäytteensä osoittivat progesteronin, keltarauhashormonin vähentymistä, mikä on hormonaalinen reaktio yksinäisyyteen.

Mistä löydämme tarkoituksen tai merkityksen? Onnellisuus ja mielekkyys ovat kaksi eri asiaa. Psykologit kutsuvat henkilökohtaisen onnellisuuden tavoittelijoita ”ottajiksi”. Onnellisuus ilman merkitystä johtaa pinnalliseen, itsekeskeiseen tai jopa täysin itsekkääseen elämään. Taas ihmiset, jotka elävät merkityksellistä elämää, saavat paljon iloa sen tuottamisesta toisille. Se voi johtaa joskus lyhyellä aikavälillä onnellisuutesi laskuun, mutta pitkässä juoksussa oman ympäristön parantaminen tuo elämääsi huomattavasti enemmän onnellisuutta.

Sitku-elämän haavoittavaisuus

Ihmiset ovat huonoja ennakoimaan tulevaa onnellisuuttaan. Suurin osa ihmisistä ajattelee, että kun saavutan jotain, olen onnellinen. On se sitten ylennys, uusi auto, uusi asunto, palkankorotus tai jotain muuta ulkoisia motivaatiotekijöitä palkitseva asia. Moni väittää vastaan: hyvä palkka saa minut tyytyväisemmäksi, koska se poistaa jatkuvan harmituksen ja epäoikeudenmukaisuuden tunteen. Sitku mulla on jotain…

Korrelaatio näiden välillä on kuitenkin hyvin pieni. Moninkertaisesti suurempi korrelaatio työtyytyväisyyteen ja sitä kautta ihmisen hyvinvointiin on se, millaisia ovat kollegasi, koetko että kykyjäsi arvostetaan työssäsi ja koetko onnistumisen tunteita. Näitä kutsutaan sisäisen motivaation lähteiksi, mutta niistä tehdään paljon vähemmän mainoksia, puheita tai lehtijuttuja.

Ihmiset tavoittelevat yleensä elämässään kahta asiaa: saada jotain ja nauttia siitä. Kannattaa keskittyä jälkimmäiseen.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi