Bonfire.fi

Miksi ja miten #mimmitkoodaa?

Mun ensimmäinen Bonfire-artikkeli! Ajattelin, että kerron alkuun vähän mun työstäni, niin saatte vähän taustaa mun tekemisistäni. Mun henkilökohtaisesta elämästä ja arvoista voitte kuunnella Bonfiren podcastista, mutta luulenpa, että ne arvot tulevat esiin useassa artikkelissani. Niiltä on vaikea välttyä 😉

Yksi mun elämäni tärkeistä tavoitteista on olla mukana edistämässä tasa-arvoa sekä auttaa ihmisiä löytämään itsestään vahvuuksia. Toivon, että voin olla työlläni innostamassa muita kohti uutta ja innostavaa!

Softa-ala nyt

IT-ala ja koodaus ovat vahvasti sukupuolittuneita, se ei taida tulla kenellekään yllätyksenä. Stereotypioissa ohjelmoija on kellariin sulkeutunut introvertti nörttimies jolla ei ole sosiaalisia taitoja, mutta vastineeksi hän on matemaattinen nero. Tällä hetkellä naiset työllistyvät IT-alalla pääasiassa markkinointiin, henkilöstöhallintoon ja assistenteiksi, vaikka syitä siihen miksi nainen ei voisi olla koodari, ei vain yksinkertaisesti ole. Yllätys on se, että edelleen vuonna 2020 yhteiskunnassamme ylläpidetään sekä sukupuolistereotypioita, että toimialaamme liittyviä vääränlaisia mielikuvia.

Me haluamme #mimmitkoodaa-ohjelmassa, että naisilla tulee olla samanlainen mahdollisuus osallistua yhteiskunnallisesti vaikuttavaan ja kehittävään työhön kuin miehillä. IT-ala menettää paljon innovaatioita ja osaamista, jos naiset tarkoituksenmukaisesti jätetään sen ulkopuolelle. Olemme löytäneet keinoja murtaa kaikenlaisia stereotypioita.

Naiset mukaan murtamaan stereotypioita

Mimmit koodaa -ohjelma (#mimmitkoodaa) käynnistyi vuonna 2018. Ohjelman pitkäaikaisena tavoitteena oli (ja on edelleen) antaa naisille mahdollisuus tasa-arvoiseen opiskeluun, työhön ja menestykseen IT-alan ja ohjelmoinnin parissa sukupuolesta riippumatta. Puutumme konkreettisten esimerkkien, osallistamisen ja vahvan yhteisön kautta asioihin, jotka ylläpitävät koodaukseen ja sukupuoleen liittyviä stereotypioita.

Haluamme olla tasa-arvon, diversiteetin ja osaajien kasvattaja toimialallamme. Tarjoamme matalan kynnyksen maksuttomia sisältöjä yhdessä toimialamme erilaisten yritysten kanssa, webinaareja, workshoppeja, suurempia tapahtumia, koulutuksia jne. Nämä avaavat toimialamme työtehtäviä naisille, auttavat löytämään omia vahvuuksia sekä työelämän kokemuksia, joista on tulevaisuudessa hyötyä ohjelmistokehityksen parissa. Olemme huomanneet, että asioiden omakohtainen kokeminen on helpoin tapa murtaa stereotypioita, joita naisilla on ohjelmoinnista ja omasta soveltuvuudestaan siihen.

Kuva Microsoftin järjestämästä workshopista.

Kohderyhmäksi olemme valinneet aikuiset naiset, sillä heillä on kokemusta työelämästä ja vahvaa osaamista omasta toimialastaan, eikä heitä ole aiemmin huomioitu! Moni aikuisista naisista pystyy vaikuttamaan vertaisiinsa, sekä erityisesti nuoriin naisiin omalla esimerkillään asiantuntijoina, kollegoina, siskoina, äiteinä (you name it!) ja aivan erityisesti tasa-arvon lähettiläinä.

Meistä jokaisella on jotain annettavaa IT-alalle, unohtamatta, että naisten koulutus alalle parantaa heidän mahdollisuuksiaan työllistymiseen ja etenemiseen työelämässä pois matalapalkka-aloilta ja myös kohti asiantuntijarooleja sekä johtotehtäviä.

Mimmit koodaa laajenee koko Eurooppaan

Mimmit koodaa-ohjelma on kasvannut tähän mennessä yli 6000 naisen yhteisöksi. Saimme viime vuonna arvostetun Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (EESC) EU:n kansalaispalkinnon työstämme sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi. Tänä syksynä #mimmitkoodaa leviää Eurooppaan osana EU:n rahoittamaa Erasmus-toimintaa saamallaan 50 000 euron rahoituksella osana laajempaa ”Becoming a Woman Coder” -ohjelmakokonaisuutta. Sen myötä Mimmit koodaa- ohjelman opit otetaan käyttöön Euroopan laajuisesti, jotta myös työttömät ja matalapalkkaiset naiset pääsevät opettelemaan koodausta.

14.2.2020 500 naista kokoontui oppimaan ohjelmistokehityksestä lisää.

Ja vielä! Kaikille naisille suunnattu virtuaalitapahtuma

Marraskuussa järjestämme Mimmit koodaa-virtuaalitapahtuman, jonka kohderyhminä ovat opetus- ja kasvatushenkilökunta, työmarkkinoista vastaavat henkilöt, naisyrittäjät sekä luonnollisesti koodaamisesta kiinnostuneet osaamisen tasosta riippumatta. Eli ihan kaikki naiset <3 Lupaan, että meillä on kaikille hyödyllistä sisältöä tarjolla! Jos kiinnostuit, katso lisää tietoa täältä.

Haluamme rohkaista kaikkia aikuisia naisia oppimaan uusia juttuja. Kaikista ei tule koodaajia, mutta fakta on, että jokainen meistä käyttää työ- tai yksityiselämässää jotain softaa ja jokainen yritys on jatkossa softayritys. Softaa pitää osata ostaa, räätälöidä, kehittää jne. Innovoidakin voi vaikkei olisi devaaja. Omasta markkina-arvostaan voi huolehtia paremmin, kun ymmärtää softan tärkeyden jokapäiväisessä elämässämme ja osaa edes joitakin ohjelmistokehitykseen liittyviä taitoja.

Milja Köpsi

Ohjelmisto- ja e-business ry

#mimmitkoodaa-ohjelman vetäjä

#mimmitkoodaa ohjelman vetäjä, ihan oikea ritari. Tärkeät jutut elämässä mm. inhimillisyys, ihmiset, tasa-arvo, diversiteetti sekä elinikäinen oppiminen.

Lisää vaikuttajalta Milja Köpsi


Lisää kategoriasta Teknologia