Bonfire.fi

AIkauden avaimet

Kun tekoäly kiihdyttää vauhtiaan, organisaatioiden on tehtävä rajanveto: milloin käytämme tekoälyä strategisesti ja milloin operatiivisesti. 

Tampere Conversations 2024 valotti tekoälyn tulevaisuuden näkymiä ja roolia nyky-yhteiskunnassa. Kansainvälisen keskustelufoorumin keskityttiin tänä vuonna tekoälyn vaikutuksiin turvallisuuteen, työmarkkinoihin, sääntelyyn ja tuottavuuteen. Erityisesti kollegani, kenraaliluutnantti (evp) Mary A. Legeren puheenvuoro korosti datan keskeistä roolia ennen tekoälyn tehokasta hyödyntämistä. Puolustussektori on tässä suhteessa selkeä edelläkävijä, sillä se on tehnyt merkittäviä digi-investointeja jo varhaisessa vaiheessa.

Data on kaiken perusta

Data, pilvipalvelut ja tekoäly muodostavat merkittävän kolminaisuuden ja kokonaisuuden, mutta ilman vahvaa dataosaamista on turha haaveilla kovin vaikuttavista AI-kyvykkyyksistä. Organisaatioiden on todella panostettava datan keräämiseen, prosessoimiseen ja hallintaan. Tämä vaatii erilaista osaamista kuin mitä tyypillisesti löytyy tietohallinto-osastolta.

On tärkeää huomata, että tekoäly ei ole ainoa tapa parantaa toimintoja. Sääntöpohjainen automaatio voi myös tehostaa toimintaa ilman tekoälyn hyödyntämistä. Esimerkiksi verotus, eläkkeet tai eri etuisuudet voidaan pitää toiminnassa resurssitehokkaalla automatisoinnilla ja näin jo pitkälle on toimittukin.

Kuvassa vasemmalla Mary A. Legere.


Operatiivinen ote vai strateginen suuntaus       

Tekoälyn vaikutus organisaatioissa voi ilmetä kahdella tavalla: operatiivisena tai strategisena. Operatiivinen käyttö tarkoittaa tekoälyn hyödyntämistä päivittäisten toimintojen tehostamiseen, kun taas strateginen käyttö syventää ymmärrystä organisaation toiminnasta ja avaa mahdollisuuksia uusille näkökulmille ja ratkaisuille. Operatiivinen käyttö ei välttämättä muuta toimintaa laajassa mittakaavassa, mutta tehokkuus voi silti olla merkittävä. Strateginen käyttö sen sijaan voi avata täysin uusia tulevaisuuden mahdollisuuksia ja toimintasuuntauksia.

Nämä näkökulmat liittyvät laajempaan tekoälyn viitekehykseen, jonka tavoitteena on vahvistaa organisaation osaamista monin eri tavoin. Vaikka harvat työtehtävät katoavat kokonaan työnkuvat muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti.

Tässä evoluutiossa on myös tärkeää muistaa, että teknologian luojalla ei aina ole täydellistä kuvaa siitä, miten teknologiaa lopulta käytetään. Siksi on tärkeää tutustua loppukäyttäjien tarpeisiin ja rakentaa ratkaisuja, jotka todella helpottavat ja tehostavat arkea.

Tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet ja haasteet ovat käsissämme. Tampere Conversations -tapahtumassa käymieni keskusteluiden perusteella optimismi tulevaisuuden suhteen on kuitenkin perusteltua.

Tutustu lisää Tampereen yliopiston, Tampereen kaupungin, Tampereen kauppakamarin ja Sitran järjestämään tapahtumaan Tampere Conversations, sekä Accenturen tutkimukseen ”Reinvention in the age of generative AI”, joka käsittelee tekoälyn mahdollisuuksia ja haasteita.

Kiitos järjestäjille ja kanssakeskustelijoille.


Minttu Viitanen

Accenture

Country Lead for Public Services, Managing Director

Minttu Viitanen johtaa Accenturen julkisten palvelujen liiketoiminta-aluetta. Hän johtaa tehtävässään sekä julkisen sektorin asiakkaiden toimitus- että myyntitoimintaa Suomessa. Yksikkö kehittää digitaalisia ratkaisuja mm. kansalaispalveluihin sekä puolustus- ja turvatoimialalle. Hän uskoo, että ihmiset haluavat työskennellä organisaatioille, jotka ovat uskollisia arvoilleen ja haluavat käyttää teknologiaa ihmisten ja ympäristön parhaaksi. Minttu on ikuinen optimisti ja kannustaja – kääntäen myös mahdolliset epäonnistumiset tiimeissään arvokkaiksi mahdollisuuksiksi kasvaa ja kehittyä.

Lisää vaikuttajalta Minttu Viitanen


Lisää kategoriasta Teknologia