Bonfire.fi

IT-vuosi 2024: tekoälyn, tietoturvan ja vastuullisuuden voittokulku jatkuu

Uuden vuoden alussa on aina kiinnostavaa luoda katsaus tulevaan. Luemme analyysejä siitä, kuinka talous kehittyy, mitä työmarkkinoille käy ja kuinka geopoliittinen tilanne vaikuttaa arkeemme Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Tässä analyysini siitä, millaisia kehitysaskelia ja muutoksia näemme IT-alalla vuonna 2024.

Generatiivinen tekoäly jatkaa vääjäämätöntä kehitystään

Vuonna 2023 näimme monissa yrityksissä hypyn tekoälyn aikakaudelle. Generatiivinen tekoäly muutti johdon ajatusmaailmaa työn tehokkuuden, laadun ja tietoturvan näkökulmista. Generatiivisen tekoälyn läpimurto osoittaa, että sen avulla löydetään vielä monia uusia tapoja edistää liiketoiminnan kasvua tulevien kuukausien aikana.

Kansainvälisen Data Corporationin ennusteen mukaan yritysten generatiiviseen tekoälyyn tekemät investoinnit nousevat 132 miljardiin euroon vuonna 2027. Vertailukohtana vuonna 2023 tekoälyyn investoitiin 15 miljardia euroa. Maailman suurimpien yritysten odotetaan ohjaavan yli 40 % IT-investoinneistaan tekoälyyn. Yritykset ympäri maailman pyrkivät nivomaan tekoälytyökalut ja -ratkaisut – generatiivinen tekoäly mukaan lukien – osaksi laajempaa modernisointisuunnitelmaansa. Tietoturvallisen ja eettisen toiminnan periaatteiden tulee olla kirkkaana mielessä uusia tekoälytyökaluja testatessa ja kehittäessä.

Myös Suomessa yhä useammat organisaatiot suunnittelevat lisäinvestointeja tekoälyyn. Esimerkiksi Teknologiateollisuus ry investoi yli 13 miljoonaa euroa tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseksi Suomessa. Alalla uskotaan, että tekoälyn hyödyntäminen on elintärkeää Suomen talouden kestävälle kasvulle.

Muut trendit, kuten älykkäät pilvistrategiat, teknologian hyödyntäminen ilmastokysymysten ratkaisemiseksi sekä tietoturvallisten ja resilienttien järjestelmien vahvistaminen, määrittelevät myös IT-ympäristöä ja päätöksentekoa tulevana vuonna.

Resilienssi eli häiriönsietokyky on kyberturvallisuuden johtoajatus

Tärkeä osa kyberturvallisuutta on kyberhyökkäyksiin varautuminen. Järjestelmien modernisointi turvallisuuden ja resilienssin optimoimiseksi edellyttää jatkuvia ja johdonmukaisia toimenpiteitä. Yritysten on arvioitava IT-ympäristönsä monimutkaisuus ja ikä ja toimittava ne huomioiden. Edistynyt tietoturva ja häiriönsietokyky edellyttävät vahvaa ja nykyaikaista perustaa. Yrityksen ja sen työntekijät voi turvata investoimalla koulutukseen, rekrytointiin sekä tuoreimpiin tietoturvateknologioihin.

Digitaalinen transformaatio tapahtuu kestävyys huomioiden

Työntekijät haluavat työskennellä yrityksissä, jotka ovat linjassa heidän arvojensa kanssa. Sijoittajat puolestaan arvioivat yrityksiä sen perusteella, miten ne hallitsevat vastuullisuuteen liittyviä riskejä. Organisaatioiden on sopeuduttava ilmastonmuutokseen samalla kun ne yrittävät pysyä mukana teknologisen kehityksen nopeassa tahdissa.

Teknologian täysimittaiseksi hyödyntämiseksi IT- ja vastuullisuusjohtajien on kehitettävä skaalautuvia projekteja, joissa ympäristöratkaisut integroidaan nykyisiin liiketoimintakäytäntöihin. Ilmastonmuutos on globaali ongelma, jonka ratkomiseksi tarvitsemme laajoja kumppanuuksia ja toimivaa yhteistyötä.

Saavuttaakseen ympäristötavoitteensa organisaatioiden on ymmärrettävä, missä vaiheessa ne ovat vastuullisuusmatkallaan. Työ- ja elinkeinoministeriön Hiilineutraali Suomi 2035 -strategia tähtää toimiin, jotka parantavat yritysten mahdollisuuksia tehdä pitkäaikaisia investointeja kehittyneisiin puhtaisiin teknologioihin.

Vuonna 2024 yritykset pyrkivät hyödyntämään dataa entistä paremmin, jotta edistymisen mittaaminen olisi läpinäkyvämpää ja kestävään kehitykseen liittyvät päätökset tietoisempia. Organisaatiot etsivät suuntaa vastuullisen kulttuurin luomisessa ja pyrkivät vähentämään hiilijalanjälkeään merkittävästi.

Tämä on ensimmäinen IT-alan kehitystä luotaavien Bonfire-blogieni sarjaa. Luvassa on ajankohtaista tietoa ja keskustelua liiketoimintaasi hyödyttävistä aiheista. Jos mielessäsi on teemoja, joista haluaisit kuulla lisää, ole rohkeasti yhteydessä!

Piia Hoffsten-Myllylä

Kyndryl Finland Oy

Maajohtaja

Piia Hoffsten-Myllylä on teknologia-alan vahva ammattilainen, joka on kerryttänyt monipuolista johtajuuskokemusta vastuullisista kumppanuus-, myynti- ja operatiivisista tehtävistä. Hän on työskennellyt niin ohjelmistoalalla kuin palvelukonsultoinnin parissa eri toimialoilla. Tällä hetkellä Piia toimii Kyndrylin Suomen-maajohtajana. Hän on näkemyksellinen muutosjohtaja, joka tukee yrityksiä niiden pilvimatkalla sekä kriittisten ympäristöjen modernisoinnissa. Lisäksi Piia auttaa yrityksiä kehittämään tietoturvaansa poikkeustilanteisiin varautumisen ja resilienssin vahvistamisen avulla.

Lisää vaikuttajalta Piia Hoffsten-Myllylä


Lisää kategoriasta Teknologia