Bonfire.fi

Tekoäly ja tietoturva: mitä jokaisen johtajan tulee tietää?

Elämme aikakautta, jossa teknologian kehitys ei pelkästään kiihdy, vaan ottaa valtavia harppauksia eteenpäin. Yksi harppauksista on tekoälyn integroiminen yhä useamman yrityksen liiketoimintaan. Ei liene liioiteltua sanoa, että kohta lähes kaikki yritykset ovat tavalla tai toisella teknologiayrityksiä.

Kehitys avaa uusia mahdollisuuksia virtaviivaistaa toimintaa, tehostaa prosesseja ja ennen kaikkea lisätä tuottavuutta. Tämän valtavan potentiaalin hyödyntäminen vaatii meiltä kuitenkin vastuullisuutta – erityisesti tietoturvan saralla.

Viidenneksi teolliseksi vallankumoukseksikin nimetty muutos ihmisen ja tekoälyn välisessä yhteistyössä vaatii ennen kaikkea koulutusta. Johtajien on investoitava työntekijöidensä tekoälyosaamiseen, jotta he voivat navigoida uudessa teknologiaympäristössä varmoin askelin. Tämä on paitsi työnantajan vastuu myös tulevaisuuden kriittinen menestystekijä.

Nyt organisaatiot tarvitsevat selkeän kehyksen sille, miten generatiivista tekoälyä voidaan käyttää ja miten se voidaan sovittaa yhteen liiketoiminnan tavoitteiden ja arvojen kanssa. Ratkaisevan tärkeää on, että yritykset ottavat huomioon luotettavan tekoälyn periaatteet, jotta työntekijät, kumppanit ja asiakkaat voivat innovoida vastuullisesti ja havaita mahdolliset ongelmat ennen kuin ne syntyvät.

Luottamuksesta on tulossa kilpailuetu. Meidän on tiedettävä, missä ja miten tietojamme käytetään.

Koulutus ja eettiset periaatteet kunniaan

Salesforcen tuoreen tutkimuksen valossa huolestuttavan moni suomalainen yritys ottaa tekoälyteknologioita käyttöön ilman selkeää suunnitelmaa, koulutusta tai ohjeistusta. Tämä aiheuttaa riskejä yrityksen tietoturvalle ja saa työntekijät tuntemaan olonsa epävarmoiksi uuden teknologian äärellä. Epävarmuus ei ainoastaan jarruta tekoälyn tuottavuuspotentiaalia, vaan se voi myös altistaa yrityksen ja sen asiakkaat turvallisuusriskeille.

Generatiivisen tekoälyn yleistyessä meidän on ymmärrettävä, ettei tietoturva ole enää vain IT-osaston vastuulla. Jatkossa sen tulisi olla jokaisen johtajan asia toimialasta tai tehtävänimikkeestä riippumatta.

Johtajien haasteena on ymmärtää uutta ja monimutkaista teknologiaa, jonka käytöstä ei ole vielä mittavasti oppeja tai aiempia esimerkkejä. Näkyvyys on tavallista kehnompi, kun johtajat pohtivat riskienhallintaa, AI-strategiaa ja työntekijöiden koulutusta. Haasteista huolimatta toimeen kannattaa ryhtyä, sillä tulokset palkitsevat, kun generatiivinen tekoäly on saatu osaksi työnkulkuja ja kun työntekijät osaavat käyttää uutta teknologiaa turvallisesti.

Generatiivisen tekoälyn lisäksi lokakuussa 2024 voimaan astuva NIS2-direktiivi korostaa entisestään johtajien vastuuta turvallisuudesta. Kriittisillä toimialoilla tietoturvavelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa henkilökohtaiseen vastuuseen. Uudessa ajassa meidän on ymmärrettävä, että tietoturvaan välinpitämättömästi suhtautuminen ei ole vain organisatorinen riski.

Generatiivisen tekoälyn myötä liiketoiminnan toimintaympäristö muuttuu nopeasti. On aika omaksua uusi todellisuus ja johtaa esimerkillä – turvallisuus ja luottamus edellä.

Taira Tepponen

Salesforce Finland

Maajohtaja

Taira on seurannut teknologia-alaa sen näköalapaikoilta jo yli 20 vuoden ajan – vuodesta 2021 lähtien maajohtajana CRM-yhtiö Salesforce Finlandissa ja aiemmin SAPin riveissä. Tairalle läheisiä teemoja ovat muun muassa yritysten panos osaajapulan ratkaisemiseen ja yrityskulttuurin kehittäminen hybridityön aikakaudella. Erityisen tärkeää Tairalle on tasa-arvoisten mahdollisuuksien tarjoaminen eri lähtökohdista tuleville kykyjen ja halujen mukaan. Myös työntekijöiden digitaitojen päivittäminen, asiakaskokemuksen kehittäminen ja generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet näiden parantamiseksi ovat aiheita, joista Taira puhuu mielellään – vankan ja näkemyksellisen osaamisensa kautta.

Lisää vaikuttajalta Taira Tepponen


Lisää kategoriasta Teknologia