Bonfire.fi

Mikä saa sinut liekehtimään, Milja Köpsi?

Bonfiren henkilökuvasarja esittelee pintaa syvemmältä Bonfiren bisnesvaikuttajia. Kuinka he ovat päätyneet omalle toimialalleen ja minkälaiset arvot ajavat heitä eteenpäin. Q&A-artikkeli antaa osviittaa heidän näkemyksistään, mutta syvemmälle pääset kuuntelemalla koko keskustelun podcastina. Tällä kertaa henkilötarinansa kertoo Mimmit koodaa-ohjelman vetäjä Milja Köpsi. 

Miksi olet valinnut juuri oman toimialasi?

En ole koskaan valinnut elämässäni hyviä asioita, vaan ne ovat tulleet eteeni muiden ihmisten ansiosta. Haluankin puhua ennen kaikkea heittäytymisen puolesta. Olen ollut aina utelias, avoin ja rehellinen. Se on houkutellut ympärilleni ihmisiä, joiden myötä olen saanut eteeni myös hyviä mahdollisuuksia. Olen ihminen, joka tykkää järjestellä asioita ja koordinoida. Olen myös saanut tehdä monenlaista eri työtä, kuten toimia kaupan kassalla ja tehdä mainoksia. Varustelekalla kehitin naisille suunnattua markkinointia. Sosiaalinen verkostoni on niin suuri, että elämässä eteenpäin meneminen on mahdollista, jos vain itse siihen suostuu.

Minkälaisille arvoille perustat liiketoimintasi?

Ihmisyys on minulle tärkein kattoarvo. Haluan kuunnella ja olla lähellä. Haluan myös, että omassa tekemisessäni tulee esiin se, että otan ihmiset tasa-arvoisesti huomioon.

Oletko joskus joutunut toimimaan vastoin arvojasi? Jos, niin mitä siitä seurasi?

Olen onnellinen siinä mielessä, että voin valita asiakkaani sen mukaan, ettei se sodi arvomaailmaani vastaan. Kaikilla näin ei ole. Omaan itse lähtökohdat, jossa työtä ei voinut valita. Näin ollen, en siis halua kritisoida ihmisten tekemiä valintoja. Pinnan alla tapahtuu aina enemmän, mitä muut näkevät.

Mitkä kaksi tapahtumaa elämässäsi ovat vaikuttaneet eniten siihen, kuka olet tänään?

Ei ole tiettyjä yksittäisiä tapahtumia, mutta kokemani väkivaltainen parisuhde määritti paljon. Tai ennemminkin se, miten selvisin siitä ja jatkoin elämääni eteenpäin. Tästä saan kiittää niitä läheisiä ystäviäni, jotka pysyivät rinnallani ja nostivat minua silloin, kun olin eniten sen tarpeessa.

Kuka on ollut tärkein suunnannäyttäjäsi? Miksi juuri hän?

Henkilökohtaisessa elämässäni on ollut tiettyjä ihmisiä, jotka ovat olleet rinnallani vaikeina hetkinä. Kuten todettua, olen elänyt turvattomassa parisuhteessa ja kokenut myös vaikean masennuksen. Yritin jopa riistää itseltäni hengen. Nämä vierelläni pysyneet ihmiset ovat käytännössä pitäneet minut hengissä. Ilman heitä en olisi tämä ihminen mikä nyt olen.

Viimeisen neljän vuoden aikana, Ohjelmisto ja E-Business ry:n toimitusjohtaja ja esihenkilöni Rasmus Roiha on ollut myös huomioiva ja rohkaiseva. Olen hyvin kiitollinen Rasmukselle hänen tavastaan johtaa minua.

Koska koit epäonnistuneesi siten, että epäilit nousetko enää?

Koen epäonnistuneeni vanhempana, kun annoin perhe-elämämme muuttua turvattomaksi. Epäonnistuminen vanhemmuudessa vaivaa pitkään, eikä siitä pääse helposti eroon.

Työelämässä pienet kömmähdykset tai kirjoitusvirheet eivät haittaa. Sen sijaan, muistan olleeni eräässä työpaikassani todella epämiellyttävä ihminen esimiestäni kohtaan. Hän ei ansainnut minun häneen kohdistamaani käytöstä. Olen pahoillani tuosta, vaikka olenkin oppinut siitä valtavasti.

Mikä yksittäinen hetki tuntui siltä, ettei mikään pysäyttäisi sinua?

Kun selvisin masennuksesta ja itsemurhayrityksestä, ja kun pääsin elämänhaluuni taas kiinni. Kun elämäni alkoi tuntua tasaiselta ja turvalliselta. Kun huomasin, että minä ja lapseni olemme loppupeleissä selvinneet vähällä. Olen nähnyt vastaavia tapauksia ympärilläni, joissa ei ole käynyt yhtä hyvin. Minulla on usein voittavia hetkiä elämässäni. Esimerkiksi kun teen mieheni kanssa ruokaa ja syömme sen yhdessä. Rakastan olotilaa jossa tiedostan, että minulla on aivan tavallinen parisuhde ja juuri tällainen kumppani. Työssä onnistumisen tunteen voi herättää inspiroiva palaveri, jossa kaikilla huokuu hyvä fiilis tekemiseen. En tykkää sankaritarinoista, koska niissä on yleensä niin vähän samaistumispintaa. Onnistumisen kaavan tulisi olla helpommin saavutettavissa.

Kun katsot taaksepäin, onko jotain mitä tekisit toisin?

En toivo että elämässäni olisi mitään, joka olisi mennyt toisin. Sen sijaan toivon, että joku toinen voisi hyötyä minun kokemuksistani. Jos näin ei kävisi, kokisin lusineeni turhaan. Sen vuoksi olen hyvin rehellinen ja avoin elämästäni. Menneisyyteen ei pidä mennä vellomaan, siitä voi tehdä itselleen työvälineen.

Ennusta yksi skenaario tulevaisuudesta toimialallasi?

Naisten osallisuus ohjelmistokehityksessä tulee kasvamaan. 50/50 tuskin toteutuu, ei ainakaan vielä vähään aikaan. Sitä kohti mennään silti. Haluan myös uskoa, että ohjelmistoalaa aletaan arvostamaan enemmän, vaikka se ei olekaan Suomen merkittävin vientituote.

Mikä saa sinut liekehtimään?

Ihmiset.

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus