Bonfire.fi

Videolla vaikuttamisen ensiaskeleet – kuinka taltutat kamerakammon?

Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, video kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Videoon voidaan yhdistää kuvia, tekstiä, ääntä, musiikkia ja erilaisia graafisia tehosteita. Nämä kaikki yhdistettynä tekevät videosta monikanavaisen vaikuttamisen supertyökalun.

Ihmisen aivot prosessoivat videota 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstiä. Lisäksi video varastoidaan aivoihin pitkäkestoiseen muistiin, samalla alueelle missä tunteita käsitellään. Ei siis ihme että video toimii niin tehokkaasti vaikuttamisen välineenä.

Video on myös “autenttisin” viestinnän työkalu, koska omia tunteita, eleitä ja omaa luonnetta on erittäin vaikea muuttaa samalla tavalla kuin valokuvaan tai tekstiin. Tämä on myös yksi syy miksi katsoja lähtökohtaisesti luottaa siihen mitä videolla sanotaan.

Ehkä tämä autenttisuus on myös suurin syy siihen, miksi kameraa pelätään. Videolla joutuu niin sanotusti “laittamaan kroppaa peliin”.

Jostakin syystä omien kasvojen kuvaaminen on suomalaisille näyttelemistä. Amerikkalaisille näyttelijä on ’actor’, eli toimija. Ehkä siksi videolle esiintymistä pidetään siellä huomattavasti arvostettavampana asiana kuin suomessa, jossa videolle esiintyminen on “näyttelemistä”.

Loppujen lopuksi video on vain työkalu jolla voit tehokkaasti viestiä ja vaikuttaa. Sitä on ihan turha pelätä.

Eroon kamerakammosta

Haastattelin juuri lanseeratulle Videolla vaikuttajaksi -verkkokurssille useita videovaikuttamisen konkareita ja kysyin heiltä, miten kameralla esiintymisen kammoa voi helpottaa.

Keräsin tähän 5 vinkkiä joiden avulla esiintymisjännitystä voi pienentää.

1. Etsi rauhallinen paikka, jossa voit kuvata ihan rauhassa.

2. Ota video uusiksi niin monta kertaa että olet siihen tyytyväinen. Kun tiedät että voit ottaa videon uusiksi, se poistaa myös jännitystä.

3. Taputtele poskia ennen videolle esiintymistä. Se vie jännityksen pois suusta ja luo iholle sopivasti väriä. Voit myös hyppiä tai tehdä punnerruksia, se siirtää jännityksen pois kehosta.

4. Puhu niistä asioista, joissa olet hyvä. Jos puhut jostakin mitä et osaa tai mitä et ole sisäistänyt, siitä on vaikea kertoa videolle sujuvasti.

5. Muista että videota voi myös editoida. Ei haittaa vaikka änkytät tai toistat asioita, ne voi aina leikata pois videolta. Tämä tieto helpottaa varmasti aloittamista.

Ja muista että jännitys kuuluu aina asiaan! Kannattaa mieluummin puhua vireytymisestä, joka on elimistön valmistautumista haasteeseen. Jos ei jännitä yhtään, se voi olla jopa huono asia, koska silloin et todennäköisesti keskity videoon täysillä.

Ensimmäisen videon kuvaamisen jälkeen toinen video on jo paljon helpompi tehdä.

Matti Perkkiö

Easoft Group Oy

Markkinointijohtaja

Matti on futuristi ja modernin markkinoinnin pioneeri - mukana siellä missä nopeaa kasvua tapahtuu. Hän toimii LämpöYkkösen markkinointijohtajana, sekä sparraa henkilöbrändäyksessä ja viraalimarkkinoinnissa. Mainittu TOP 50 LinkedIn vaikuttajat (2017) ja TOP12B2C Markkinointivaikuttajaa (2018) -listoilla.

Lisää vaikuttajalta Matti Perkkiö


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi