Bonfire.fi

Videolla karkuun kilpailijoista

Kuten edellisessä blogissani kerroin, COVID-19 räjäytti videon kuluttamisen globaalisti. Katseluajat nelinkertaistuivat puolen vuoden aikana. Tässä piilee nyt poikkeuksellinen erottumisen mahdollisuus yrityksille. Videosta voi rakentaa kilpailutekijän.

Videon hyödyntämismahdollisuudet koskevat yrityksen jokaista työntekijää ja toimintoa. Video tehostaa monia toimintoja merkittävästi eikä sen käyttöä voi enää edes estää, koska se on jo jokaisen työntekijän ulottuvilla.

Jokainen moderni yritys tarvitsee videostrategian

Loppujen lopuksi kysymys on siitä, että kuka hyödyntää videon nopeimmin, ottaa merkittävän etumatkan kilpailijoihin. Ne yritykset, jotka opiskelivat videon hyödyntämisen jo ennen pandemiaa, ottavat tällä hetkellä gasellin loikkia ja vievät markkinaosuuksia kilpailijoilta.

Videohan ei sinällään muuta viestintää, se on loppujen lopuksi vain työkalu. Sama viesti joka on aikaisemmin ollut tekstinä ja kuvina, voidaan viestiä tutkitustikin huomattavasti tehokkaammin videolla.  Insivian arvioon mukaan katsojat muistavat 95% viestistä joka kerrotaan videolla, kun taas luetusta tekstistä jää mieleen vain 10%.

Ensimmäinen askel on siis hyväksyä video työkaluna työntekijöiden käytössä. Olen kuullut yrityksistä joissa ei saa käyttää sosiaalisen median sovelluksia työviestien välittämiseen. Jos WhatsAppin tai vastaavien videochat-sovellusten käyttö kielletään sisäisessä viestinnässä, sillä tehdään vain hallaa yrityksen kehittymiselle.

Video sisäisen viestinnän työkaluna

Videolla vaikuttamisen harjoittelu on turvallista aloittaa sisäisellä viestinnällä. Etäpalaverit ovat jo monella yrityksellä käytössä. Ensimmäinen helppo askel videon käyttöön on tallentaa palaverit tai jokin osio palaverista. Näin tietoa voidaan jakaa isommalle yleisölle heille sopivaan katseluaikaan. Myös hallinnon, tuotannon ja myyntitiimien viikkopalaveri voi alkaa tehokkaasti nauhoitetulla toimitusjohtajan videotervehdyksellä.

Tästä hyviä kokemuksia on viestittänyt LinkedInissä mm. Visma Enterprisen toimitusjohtaja Jukka Holm. Jukkaa voikin pitää modernin ajan esimerkillisenä johtajana.

Myös asiakkaan kanssa on helppo viestitellä vaikka WhatsAppin kautta työmaan tai projektin tilanteesta. Lyhyt videopäivitys tilanteesta kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. On myös muita vastaavia ja kehittyneempiäkin pikaviestinnän työkaluja kuin WhatsApp.

Video asiakasluottamuksen rakentajana

Videon hyödyntäminen antaa merkittävän etulyöntiaseman myynnissä ja markkinoinnissa. Jo vuosia asiakaskokemusvideo on ollut yksi tehokkaimmista myynnin ja markkinoinnin työkaluista. Myös yrityksen työntekijöiden ja toimintojen esittely videolla on erittäin tehokas keino kasvattaa luottamusta potentiaaliseen asiakkaaseen.

Video on tutkitusti sitouttava ja haluttu media. Sosiaalisen median alustat ovat tienneet tämän jo vuosien ajan. Facebookin perustaja Mark Zuckenberg sanoi jo vuonna 2016 että Facebook tulee olemaan pääasiallisesti videoalusta vuonna 2021. Ja tämä on nyt toteutunut.

Käytännössä kaikki uudet sosiaalisen median alustat kuten Twitch ja Tiktok ovat videoalustoja. Myös vanhimmat sosiaaliset mediat ovat tuoneet videon alustoihin. Viimeisimpiä ovat Instagram Reels, LinkedIn Stories ja Twitter Fleets.

Videon voima näkyy esimerkiksi siinä, että sen näkyvyys sosiaalisessa mediassa on pääsääntöisesti monta kertaa parempi kuin teksti- tai kuvapohjaisen postauksen. Sosiaalisen median algoritmit suorastaan rakastavat videoita.

“Kyllähän me muuten, mutta kun kukaan ei halua omaa naamaansa videolle.” Harva uskaltaa tunnustaa tätä, mutta iso osa yrityspäättäjistä ajattelee juuri näin. Tästä johtuen videon hyödyntäminen on ollut hidasta pandemiaan asti.

Videon hyödyt yrityksille ovat olleet tiedossa jo vuosia, mutta siitä huolimatta esimerkiksi videomarkkinointia näkee Suomessa vielä kovin vähän. Olen itse hyödyntänyt videota myynnissä ja markkinoinnissa jo yli 10 vuotta ja olen aina ihmetellyt miksi niin harva hyödyntää sitä Suomessa?

Ehkä yksi suurimmista syistä on ollut se, ettei videoiden hyödyntämisen helppoutta, tehokkuutta ja edullisuutta ole loppujen lopuksi ymmärretty. Kunhan vain pääsee yli kamerakammosta.

Kolme kaupunkilegendaa videosta

1. Videon teettäminen on kallista. Totta, jos elettäisiin vuotta 2010. Silloin yksi video maksoi 2000-5000 euroa, jos sen teetti mainostoimistolla. Nykyään hinta on 200-500 euroa, jos video teetetään fiksusti ja kustannustehokkaasti. Vähän kärjistettynä 5000 eurolla saa jo elokuvatasoisen minidokumentin, joka kelpaa suoraan TV-kanavalle.

2. Kukaan meidän työntekijöistä ei uskalla esiintyä kameralle. Kyllä muuten uskaltaa, kunhan kysyt heiltä! Iso osa meistä on kuvannut videon ja laittanut sen kaverille tai sukulaiselle WhatsApp-ryhmään tai Instagramin Storiesiin, josta se tuhoutuu 24 tunnin sisällä.

3. Kukaan asiakas ei halua esiintyä videolle. Todellisuus on jotain ihan muuta. Itse asiassa aika moni haluaisi salaa esiintyä videolla ja vielä kovempi juttu olisi jos päätyisi ihan YouTubeen yrityksen kanavalle.

Video on markkinoinnin, johtamisen ja myynnin keihäänkärki niille yrityksille jotka osaavat niitä hyödyntää. Mitä pidempään kilpailijat eivät hyödynnä videoita, sitä enempi pioneerit vievät markkinaosuuksia.

Matti Perkkiö

Easoft Group Oy

Markkinointijohtaja

Matti on futuristi ja modernin markkinoinnin pioneeri - mukana siellä missä nopeaa kasvua tapahtuu. Hän toimii LämpöYkkösen markkinointijohtajana, sekä sparraa henkilöbrändäyksessä ja viraalimarkkinoinnissa. Mainittu TOP 50 LinkedIn vaikuttajat (2017) ja TOP12B2C Markkinointivaikuttajaa (2018) -listoilla.

Lisää vaikuttajalta Matti Perkkiö


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi