Bonfire.fi

Aikoinaan televisiotyön parista HR-uralle ponnistanut Katri Viippola: ”Olen ylpeä rohkeudestani hypätä uusille poluille”

Katri Viippola on työeläkeyhtiö Varman johtoryhmän jäsen, hän johtaa HR- ja viestintätoimintoa ja on ollut rakentamassa Varman yritysvastuukokonaisuutta. Päivätyönsä lisäksi hän toimii Ylen hallituksen varapuheenjohtajana ja Terveystalon sekä Talous ja nuoret TAT:n hallitusten jäsenenä. Vaikka Viippolan nykyinen ura keskittyykin HR-, viestintä- ja vastuullisuuskokonaisuuksiin, hänellä on kokemusta myös journalistin työstä televisiossa ja radiossa.

”Olen ylpeä rohkeudestani hypätä urallani uusille poluille! Nykyinen työkokonaisuuteni on todella mielenkiintoinen ja saan olla mukana monen toimialan muutoksessa. Mahdolliset seuraavat vaiheet ovat vielä arvoitus, mutta olen varma, että universumilla on taas sopivassa kohdin uusia suunnitelmia varalleni”, Viippola uskoo.

Viippola kertookin, että häntä pidettiin aikoinaan jopa hulluna, kun hän lähti hyvin sujuneista tv-töistä täysin uudelle HR-uralle. Viippola teki silti jo silloin oman päänsä mukaan ja kannustaa myös muita luottamaan siihen, että ihminen tietää itse parhaiten mitkä uraan liittyvät päätökset ovat oikeita.

”Miten monipuolinen ura olisikaan jäänyt kokematta, jos olisin aikoinaan jäänyt silloisiin hommiini. Ilman sitä rohkeutta ja uran eri vaiheissa kertynyttä kokemusta en varmaankaan olisi tänä päivänä Ylen hallituksen varapuheenjohtaja”, Viippola pohdiskelee.

Rohkeuden lisäksi Viippola muistuttaa levon merkityksestä: palautuminen on kaikenlaisissa rooleissa tärkeää ja siihen on löydettävä itselle sopivin ja paras elinvoimanlähde:

”Jos sinulle parasta palautumista ovat savityöt tai nukkuminen, älä hyvä ihminen yritä palautua juoksemalla maratoneja!”

”Muista Katri, good enough

Viippola haluaa inspiroida ja muistuttaa siitä, että elämme maassa, jossa erilaisista taustoista tulevilla on mahdollisuuksia luoda oman näköinensä ura. Viippola kuvailee itseään ”tavalliseksi Niemiseksi Lahesta” (os. Nieminen) ja että hän on silti saanut toteuttaa monenlaisia uraan ja elämään liittyviä unelmia.

”Lisäksi ajassa, jossa kritiikki nähdään älykkyyden merkkinä, haluan uida vastavirtaan ja puhua siitä mitä kaikkea hyvää työelämässä tapahtuu. Jokapäiväinen työelämämme ei parane negatiivisia asioita toistamalla ja uhkakuvia maalaamalla. On paljon asioita, jotka ovat työelämässä paremmin kuin koskaan aiemmin. Puheella luodaan todellisuutta, rakennetaan tai kumotaan mielikuvia”, Viippola sanoo.

Itseään inspiroineeksi ihmiseksi Viippola mainitsee entisen esihenkilönsä Yle-ajoilta.

”HR-johtaja Liisa Ojala-Walker oli urallani käänteentekevä henkilö. Hän luotti minuun, tarjosi hieman liian isoja saappaita ja jätti sopivasti yksin, jotta löysin oman tapani johtaa ja luoda uutta. Minulla on vieläkin tallessa hänen antamansa kortti, jossa lukee ”Muista Katri, good enough”, Viippola kertoo.

Keskinkertaisia miehiä nähdään johtopaikoilla

Viippola kertoo iloitsevansa siitä, että Suomi on kansainvälisissä vertailuissa hyvissä asemissa mitä tulee sukupuolten tasa-arvoon työelämässä. Monimuotoisuus on aidosti noussut agendalle useilla toimialoilla. Arkisesti on silti todettava, että keskinkertaisia miehiä nähdään johtopaikoilla, mutta keskinkertaisia naisia ei siellä juuri näy. Naiset ovat siis usein edelleen ns. kovia luita ja joutuvat Viippolan mukaan painamaan samoissa hommissa kovemmin duunia kuin mies. Tai siltä se ainakin ajoittain tuntuu ja näyttää.

”Arvelen, että tähän vaikuttavat tiedostamattomat ennakkoluulot, joiden korjaamisessa on vielä tehtävää. Olen itsekin kohdannut ennakkoluuloja, mutta teot ovat aina lopulta puhuneet puolestaan. Teko on niin kovasti enemmän kuin pelkät puheet”, Viippola kiteyttää.

Viippolan vuoden 2022 naistenpäivän terveiset tiivistyvätkin nimenomaan tekoihin:

”Oppiminen on tietämistä tärkeämpää. Ja idealla on merkityksensä, mutta toteutus ratkaisee!”

 

Teksti: Elina Olander

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus