Bonfire.fi

Yrittäjän tärkein voimavara on sisu

Kaupallinen yhteistyö Crush Movement -tapahtuman kanssa

Crush Movement -tapahtuma on tarkoitettu “for Rebel Leaders”. Enfucen co-Founder ja co-CEO Monika Liikamaa myöntää itsekin ehdottomasti olevansa “rebel leader”.

“Minulle “rebel leader” tarkoittaa tekijää, joka disruptoi ja muuttaa status quo:ta. Minulle se ei tarkoita niinkään kapinallista johtajaa, koska sillä on suomen kielessä negatiivinen kaiku. Minulle se on asennetta. Get shit done, that’s what rebel is”, muotoilee Liikamaa.

Millaisia kasvukipuja menestyvän yhtiön rakentaminen vaatii?

Menestyminen voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Liikamaalle menestys on sitä, etteivät omat lapset inhoaisi häntä tulevaisuudessa. Hän asettaa sekä rajoja että rakkautta lastenkasvatuksessa, ja toivoo, että lapset haluavat viettää aikaa omien vanhempiensa kanssa vapaaehtoisesti tulevaisuudessakin.

“Olen sanonut lapsilleni, että kun aikanaan dumppaatte meidät vanhemmat palvelutaloon, pitäkää huoli siitä, että siellä on shampanjatarjoilu aamuisin”, Liikamaa naurahtaa kiteyttäessään menestyksen määritelmää.

Työ ja työssä menestyminen on Liikamaalle tärkeää jo henkisen hyvinvoinnin kannalta ja työ toimii energianlähteenä. Hän haluaa saada asioita aikaan ja nähdä sitä kautta muutosta ajamissaan asioissa. Aina muutos ei tule ilman kasvukipuja, ja johtajana joutuu olemaan tiukka – kenties muiden mielestä välillä hankalakin. “Growth does not come without pain”, tiivistää Liikamaa.

Konkreettisia kipuja oli vuonna 2010, kun Liikamaan toinen jalka halvaantui, nuorin neljästä lapsesta oli tuolloin muutaman kuukauden ikäinen ja samalla perhe rakensi itselleen taloa. Samaan aikaan Liikamaa oli kiireinen S-Pankin kanssa, joka oli ostamassa Citibankin Suomen lainaliiketoimintaa, ja Liikamaa oli vastuussa tästä hankkeesta.

Nähdessään usean eri yhtiön kautta millaisia maksuliikenneratkaisuja markkinassa oli tarjolla, päättivät Liikamaa ja Denise Johansson tehdä itse paremman. “Enfuce perustettiin, koska markkinoilla oli pelkästään paskoja ratkaisuja olemassa. Tiesin, ettei se ollut rakettitiedettä. Meidän piti tehdä asialle itse jotain. Onneksi emme tienneet miten raskasta siitä tulee”, nauraa Liikamaa.

Liikamaan ja Johanssonin vuonna 2016 perustama Enfuce on kasvanut vauhdikkaasti tehden vuoden 2022 tilinpäätöstietojen mukaan 12,1 miljoonaa euroa liikevaihtoa.

Enfuce on kerännyt rahoitusta yhteensä 70 miljoonaa euroa eri rahoituskierroksilla, ollen siten eniten rahoitusta Euroopassa kerännyt, naisten perustama teknologiayritys. 

Liikamaan lopullinen tavoite Enfucen kanssa on, että yhtiöstä tulee maailmanluokan toimija, joka palveluidensa kautta tekee maksamisesta turvallisempaa ja sujuvampaa. Lisäksi hän haluaa jättää yhtiöstä perinnön jälkeensä lapsilleen, sillä hän tekee tätä kaikkea lastensa takia, ei itsensä. Perheimperiumia ei ainakaan toistaiseksi rakenneta, sillä tulevaisuuden tavoitteena siintää exit yhtiöstä.

Exit ei kuitenkaan ole se juttu, mikä saa Liikamaan aamuisin nousemaan sängystä ja draivaamaan kasvua eteenpäin. Toivottu loppulema on se, että jonakin päivänä yritys jatkaa kasvamistaan ja kehittymistään ilman perustajiaan, ja tuolloin Liikamaa voi olla ylpeä siitä, mitä he ovat saaneet aikaan. 

Kasvuyrittäjyys lähtee kotikasvatuksesta 


“Onnistuneen yrittäjän tärkein voimavara on sisu ja menestys on sisukkuuden tason ilmentymä”, toteaa Liikamaa. Liikamaan mielestä Suomessa on helppo ryhtyä yrittäjäksi ja olla yrittäjä. Mikäli täällä ei uskalla perustaa yritystä, ei sitten missään.

Tutkimukset sanovat, että vanhemmat kohtelevat kasvatuksessa tyttöjä ja poikia eri tavalla, joten Liikamaan mukaan muutoksen tulee alkaa jo kotikasvatuksesta ja meistä vanhemmista. Ymmärrys siitä, että maailma pyörii matematiikan ympärillä tulisi ohjata opiskeluvalintoja. Kun ymmärtää matematiikkaa, ymmärtää logiikkaa, jota liiketoiminnassa tarvitaan.

Kaikkea ajattelua ei voi ulkoistaa tekoälylle, sillä ihmiset tarvitsevat edelleen loogista päättelykykyä.

Liikamaan mukaan me naiset rakennamme itse itsellemme esteitä kasvun tielle. Historiallisista syistä johtuen meillä Suomessa ja maailmalla on liian vähän esimerkkejä naisista, jotka ovat olleet esillä liiketoiminnallisista onnistumisistaan tai onnistumisista yrittäjänä. Liikamaalla itsellään ei ole varsinaisia naisyrittäjäesikuvia, mutta yhdysvaltalainen filantrooppi Melinda French Gates on henkilö, jonka kanssa Liikamaa tekisi mielellään yhteistyötä.

Kasvuyrityksiin ja esikuviin liittyen Liikamaa ihmettelee, miksi Suomessa talousmedia ei ole kiinnostunut Enfucen tarinasta ja siitä, että Enfuce on eniten Euroopassa rahoitusta kerännyt, naisten perustama teknologiayhtiö. Kansainvälisestä mediasta tulee jatkuvasti haastattelupyyntöjä. Viimeksi Liikamaata on haastateltu muun muassa BBC:lle. 

Co-CEO -mallissa et ole ikinä yksin

Molemmilla perustajilla on alusta pitäen ollut omat vahvuutensa, jotka ovat hyödyttäneet yrityksen johtamista ja kasvua. Liikamaa kokee, että hän on kasvattanut omaa osaamistaan liiketoiminnan alueilla, joista hän ei alunperin niin paljoa olisi välittänyt.

“Oma kompetenssi on kasvanut valtavasti yrittäjyyden ja Enfucen aikana. Olen joutunut ja päässyt opettelemaan asioita, joita en välttämättä olisi edes halunnut, kuten rahoituskierroksia ja VC -maailmaa. Muistan naiivisti ajatelleeni ensimmäisellä rahoituskierroksella, että tämä rahoituksen kerääminen on ikävää, sillä se aika on pois kaikesta muusta tekemisestä. Tähän joku sitten sanoi minulle, että rahoituksen kerääminen tulee olemaan jatkossakin yksi kasvuyrityksen toimitusjohtajan TOP 3-tehtävistä”.

Enfucella on käytössä toistaiseksi vielä harvinainen co-CEO -malli,  jossa sekä Liikamaa että Johansson molemmat jakavat toimitusjohtajan roolia. “Pointti on siinä, ettet ole ikinä yksin. Ei me co-foundereinakaan oltaisi tässä yksin, mutta co-CEO -mallissa olemme yhtä paljon vastuussa ja yhtä paljon joudumme linnaan, jos homma sakkaa pahasti. Taistelemme päivittäin rahanpesua ja terrorismia vastaan. On ääretön eksekuutiovoimavara, että meitä on kaksi. Vastoinkäymiset on helpompi elää, kun on se toinen vierellä”, kuvailee Liikamaa co-CEO -mallia.

Liikamaa kokee johtamisen vahvuutensa olevan ihmisten innostamisessa ja fokuksen luomisessa. Mikäli Liikamaa joutuu johtamaan henkilöitä, joiden lasi on niin sanotusti jatkuvasti puoliksi tyhjä, kokee Liikamaa ettei ole tuolloin johtajana parhaimmillaan. “Olen äärimmäisen allerginen marttyyreille ja selittäjille”, hän sanoo. 

Mistä Liikamaa sitten vielä unelmoi? Liikamaan mukaan hänelle ja hänen puolisolleen on hankittu Saimaan rannalta tontti, jonne on tarkoitus rakentaa iso kelohonkamökki. Liikamaa unelmoi jo hetkestä, jossa kaikki heidän neljä lastaan omine perheineen saapuvat tuolle mökille istumaan iltaa yhdessä ja ihailemaan järvimaisemaa. 

Tule mukaan Crush Movementiin 8.5.2024 ja koe kuinka Helsingin Pörssitalo täyttyy inspiroivista tarinoista, uusista tuttavuuksista ja merkityksellisistä kohtaamisista. Enfucen co-Founder ja co-CEO Monika Liikamaa on puhumassa tapahtumassa. 

Koodilla BONFIRE30 saat -30€ pois lipun hinnasta. Toimi nopeasti, sillä liput on myyty pian loppuun!

Lue lisää tapahtumasta täältä ja hanki oma lippusi jo tänään: https://www.crushmovement.com/

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Kaupallinen yhteistyö