Bonfire.fi

”Löysimme enkelisijoittajan, joka uskoi meihin ja auttoi eteenpäin.” – Mikä saa sinut liekehtimään, Noora Fagerström?

Bonfiren henkilötarinasarja esittelee pintaa syvemmältä Bonfiren bisnesvaikuttajia. Kuinka he ovat päätyneet omalle toimialalleen ja minkälaiset arvot ajavat heitä eteenpäin. Q&A-artikkeli antaa osviittaa heidän näkemyksistään, mutta syvemmälle pääset kuuntelemalla koko keskustelun podcastina. Tällä kertaa henkilötarinansa kertoo sarjayrittäjä ja Jungle Juice Barin perustaja, sekä myös tulevan keväällä 2021 julkaistavan Diili-tv-ohjelman uuden tuotantokauden neuvonantajana toimiva Noora Fagerström.

Noora, miksi olet valinnut juuri oman toimialasi?

Suvussani on isäni puolelta paljon yrittäjiä. Näin ollen sen perinteen jatkaminen on tuntunut itsestäänselvältä. Yrittäjyys on kiehtonut minua jo lapsesta saakka, jolloin olin utelias ja kyselin aikuisilta, mitä kaikkea yrittäjä saa tehdä. Minulle vastattiin, että kaikkea. Olen myös luonteeltani aika ahkera. Minulla on ollut parhaimmillaan viisi eri työpaikkaa ja koulu siihen päälle. Haluan myös työssäni vaikuttaa ja tehdä päätöksiä.

Minkälaisille arvoille perustat liiketoimintasi?

Rehellisyys on tärkeintä. Olemme Jungle Juice Barissa pyrkineet olemaan läpinäkyviä esimerkiksi raaka-aineissa, mutta olemaan myös rehellisiä työntekijöille. Myös aitous ja luottamus omaan intuitioon on minulle tärkeää, sekä hyvä energia. Jos mietin yrityksiä, joissa olen ollut mukana, niissä kaikissa on ollut hyvä tekemisen meininki. Tämän kaltainen energia välittyy myös asiakkaille.

Mitkä kaksi tapahtumaa elämässäsi ovat vaikuttaneet eniten siihen, kuka olet tänään?

Isäni kuoli 35-vuotiaana alkoholiin, jonka vuoksi oma suhteeni alkoholiin on ollut ristiriitainen. Asuimme tuolloin äitini kanssa itä-helsingissä. Ajattelin, että minun tarvitsee tsempata, koska en ollut koulussa tuolloin kovinkaan ahkera. En halunnut kokea samaa kohtaloa.

Toinen tärkeä tapahtuma on ollut aviomieheni tapaaminen. Olemme kuitenkin sittemmin kimpassa perustaneet Jungle Juice Barin ja kolme lasta. Ne kaikki ovat määrittäneet paljon sitä mitä olen tänä päivänä.

Kuka on ollut tärkein suunnannäyttäjäsi? Miksi juuri hän?

Äitini, mummoni ja aviomieheni. Ollessani lapsi, meillä oli taloudellisesti todella tiukkaa. Äitini ei voinut syödä kotona samaa ruokaa, koska meillä ei ollut siihen varaa. Arvostan silti hänen läsnäolevaa ja rakastavaa suhdetta minuun. Myös mummoni on ollut minulle todella läheinen. Sekä mummoni että äitini ovat ahkeria ihmisiä.

Oma mieheni on kannustava, sparraan hänen kanssaan eniten asioita.

Koska koit epäonnistuneesi siten, että epäilit nousetko enää?

Se oli silloin kun Jungle Juice Barin konkurssi oli lähellä vuonna 2012. Se johtui siitä, että lähdimme laajentamaan liian nopeasti. Myyntipisteet eivät olleet tuottoisia, joten edessä oli tiukat paikat. Olimme ottaneet jo kaikki mahdolliset lainat, sekä yritykselle että myös henkilökohtaisesti.

Se oli henkisesti todella vaikeaa aikaa. Tiesimme, että homma toimii, koska yksi myyntipiste myi erinomaisesti. Löysimme yhden enkelisijoittajan, joka uskoi meihin ja auttoi eteenpäin. Hän halusi kuitenkin ympärilleen porukan, jota etsittiin aika kauan. Siinä vaiheessa oli lähellä, että usko olisi loppunut.

Mikä yksittäinen hetki tuntui siltä, ettei mikään pysäyttäisi sinua?

Se oli silloin kun enkelisijoittajat lopulta tulivat mukaan ja saimme nimet paperiin. Kaikki olivat täysin varmoja siitä, että tästä tehdään iso juttu. Mieheni kanssa kilistelimme ja totesimme, että mikään ei pysäytä meitä. Päätimme perustaa kymmeniä myyntipisteitä, ja niinhän siinä kävikin.

Kun katsot taaksepäin, onko jotain mitä tekisit toisin?

En laajentaisi niin nopeasti. Neljä myyntipistettä pienellä pääomalla oli todella typerää. Odottaisin nyt yhden pisteen kanssa pidempään.

Ennusta yksi skenaario tulevaisuudesta toimialallasi?

Luulen, että korona vaikuttaa siten, että yrittäjät miettivät enemmän tulevaisuuden kautta. Etätyöt lisääntyvät ja kotona syöminen lisääntyy. Alkuvuodesta olisin sanonut, että ulkona syöminen lisääntyy, mutta nyt asiat ovat toisin. Luulen, että enemmän kotona olemista ja pienellä piirillä yleistyy. Palvelut jotka myyvät etänä ja verkossa lisääntyvät.

Mikä saa sinut liekehtimään?

Hyvä energia. Minusta on kivaa olla hyvällä tuulella ja fiiliksellä. Hyvä meininki! Ja liikunta! Kun on hyvä pöhinä, olen liekeissä. Silloin saan paljon aikaiseksi.

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus