Bonfire.fi

”Ihmisen ei tarvitse herätä supervirkeänä ja olla heti valmiina töihin” – lääkärin vinkit parempaan uneen kesällä

Valoisan kesäajan uniongelmat ovat tuttuja monelle: kotona on tuskaisen kuuma, nouseva aurinko herättää liian aikaisin ja viimeistään kesäloma pilaa unirytmin. Miten varmistaa palauttava ja riittävä uni myös kesällä? Entä koska uniongelmiin kannattaa hakea ammattilaisen apua? Kysyimme tätä Terveystalon lääkäri Eemil Partiselta.

Unihygienia kuntoon

“Kesällä uneen vaikuttavat monenlaiset muutokset, joista yksi merkittävin on valo. Valoisat tunnit säätelevät unirytmiä ja siksi valon määrän lisääntyessä myös unirytmi myöhästyy. Vastaavasti aurinko nousee aikaisemmin, jonka takia moni havahtuu hereille totuttua aiemmin. Tällöin unen kokonaisuuden määrä voi vähentyä”, kertoo Partinen.

”Valo blokkaa melatoniinin eritystä, joka säätelee sitä, koska meitä alkaa väsyttää. Kesällä yksi ongelma on, ettei nukkumisympäristöä saa tarpeeksi pimeäksi. Vähäinenkin valon määrä voi vaikuttaa uneen”, hän jatkaa.

Partinen vinkkaa myös, että pimennysverhot ovat kohtuuhintainen investointi, jolla voi olla todella suuri elämänlaadullinen merkitys. Valon lisäksi nousevat lämpötilat vaikuttavat unemme laatuun; kuumassa makuuhuoneessa uni on levottomampaa. Etenkin kerrostalot voivat olla todella lämpimiä ja viileyttä voi olla vaikea saavuttaa. 

Onneksi on olemassa lämpöä tasaavia lakanoita, peittoja sekä petauspatjoja, joiden avulla myös kerrostaloasunnossa voi parantaa unihygieniaa.

Pidä unirytmi säännöllisenä – myös lomalla!

Ihminen on sosiaalinen eläin, jonka myötä ympäristöllä on merkittävä vaikutus uneen. Tutussa ja turvallisessa ympäristössä on parempi nukkua. Kesällä ympäristössä tapahtuu valon ja lämpötilan lisäksi myös muita muutoksia:

”Jos perheenjäsen on lomalla, hänen rytminsä muuttuu, eli esimerkiksi lapsi ei herätäkään aamuisin. Myös omat kesälomat vaikuttavat. Kun työ ei rytmitä arkea, unirytmikin menee epäsäännölliseksi. Kuitenkin myös loman aikana unirytmiä kannattaisi pitää säännöllisenä”, Partinen muistuttaa.

Kesäloma voi aiheuttaa muutoksia myös muihin elintapoihin. Jo pelkästään lomareissut ovat poikkeus arkeen. Ihminen reagoi muutoksiin, ja voikin olla hyödyllistä tiedostaa, että nämä tekijät saattavat heijastua myös uneen. 

Koska unettomuuteen kannattaa hakea apua?

Unen tarve on subjektiivista ja vaihtelee elämäntilanteiden mukaan: joku tarvitsee stressaantuneena enemmän unta, toinen ei meinaa millään saada unen päästä kiinni. Muutamaa huonosti nukuttua yötä ei tarvitse murehtia liikaa.

”Ihmisen ei tarvitse herätä supervirkeänä ja olla heti valmiina töihin. On ihan ok herätä vähän väsyneenä”, Partinen muistuttaa.

Apua kannattaa hakea siinä vaiheessa, jos haasteet unen kanssa vaikuttavat oleellisesti omaan toimintakykyyn, ne jatkuvat pitkään tai niitä ei saa ratkottua itse.

”Apu ei aina tarkoita lääkkeellistä apua, vaan on tärkeä tutkia uniongelman juurisyy. Sen kautta pulmaa lähdetään ratkaisemaan yhdessä”, Partinen kiteyttää.

Teksti: Elina Olander

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi