Bonfire.fi

Vesterbacka katastrofaalisesta startup-luvasta: ”Me yritetään välttää kasvun ja hyvinvoinnin syntymistä”

”Suomi on lupien ja sääntöjen luvattu maa.” Näin sanoo painokkaasti Peter Vesterbacka Tiedon ja Teknologiateollisuuden paneelissa SuomiAreenassa 2019.

Hyvä esimerkki tästä on startup-lupa. ”Asia, joka viime aikoina on ärsyttänyt kaikkein eniten”, Vesterbacka myöntää.

Vesterbackan mukaan tavoite pitäisi olla poistaa työperäisen maahanmuuton rajoitukset. Hän kertoo, että meni kolme hallitusta, jotta startupviisumi-asia saatii läpi. Siitä tuli startup permit. ”Koska Suomessa tarvitaan lupa kaikkeen, varsinkin yrittämiseen.” Lupa on ollut vuoden voimassa. Suomeen tuli reilu 100 hakemusta, jotka Business Finland analysoi. Lopulta vain 23 lupaa myönnettiin.

Samaan aikaan muualla:

Virossa otettiin myös käyttöön startupviisumi. Hakemukset arvioivat paikalliset startup-yhteisöt. Tähän mennessä jopa 174 startupin perustajaa on muuttanut Viroon ja mukana tuli yli 900 työntekijää. Vertailun vuoksi: Suomen talous on noin viisi kertaa Viroa suurempi.

Mitä Suomen pitäisi nyt tehdä?

Vesterbackan mukaan resepti on selkeä: poistetaan työperäisen maahanmuuton rajoitukset. Kaikkien halukkaiden pitäisi voida tulla Suomeen. ”Voisimme saada 5000 uutta firmaan sen sijaan että nyt saatiin reilu 20 uutta yritystä.”

Me yritetään välttää tällä hetkellä kasvun ja hyvinvoinnin syntymistä. Se ei voi olla yhdenkään suomalaiset intressi.

Vesterbacka ei säästele sanojaan poliitikoiden suuntaan:
”Ihan turhaan hidastetaan talouden kasvua. Me yritetään välttää tällä hetkellä kasvun ja hyvinvoinnin syntymistä. Se ei voi olla yhdenkään suomalaiset intressi, että vähennetään yhteistä hyvinvointia. Siksi sanon, että kyseiset toimijat, jotka ovat aiheuttaneet katastrofin ovat niitä pahimpia hyvinvoinnin vihollisia. On vaarallista, että meillä on sellaisia ihmisiä.”

Haastattelija: Elisa Kitunen, Bonfire

Peter Vesterbacka

Peter Vesterbacka

FinEst Bay Area

Yrittäjä

Lisää vaikuttajalta Peter Vesterbacka


Lisää kategoriasta Tulevaisuus