Bonfire.fi

Kun joku asia ei motivoi, hyvä rutiini riittää

Jos haluamme pitää yllä hyvinvointiamme, luovat terveelliset ja säännölliset rutiinit vankan pohjan onnistumiselle. Kun puhumme hyvinvoinnista tai liikkumisesta puhumme hyvin usein motivaatiosta. Mistä sen löytäisi? Onko motivaatio kateissa, tai ehkä päinvastoin, onko urheilukärpänen on juuri puraissut? Motivaatiota tarvitaan, mutta väitän, että pelkällä motivaatiolla emme saa itseämme liikkeelle päivittäin. Toisinaan hyvä rutiini riittää.

Rutiinit säästävät meiltä aikaa ja energiaa, jotta voimme käyttää niitä asioihin, joissa meidän tulee esimerkiksi kehittää ja luoda jotain uutta. Luomalla hyvinvointia tukevia rutiineja, kuten terveellinen aamupala, taukoliikunta tai säännölliset liikuntaharrastukset, toteutamme niitä myös päivinä jolloin motivaatio on hukassa. Kuten tiedämme, liikunta ja terveelliset elintavat taas lataavat akkujamme ja luovat hyvinvoinnillemme vankan pohjan.

Ajatellaan vaikka hampaiden pesemistä aamuisin, väitän että harvempi meistä joutuu hakemaan motivaatiota joka aamu, mutta toivottavasti suurin osa löytää itsensä säännöllisesti pesemästä hampaitaan.

Motivaatiosta on kyse myös hampaiden pesun kanssa, vaikkemme riemusta hyppien kaivelisikaan hammasharjaa kaapista. Tiedostamme kuitenkin, että se on tärkeää suun terveyden sekä hygienian vuoksi. Motivaatio ja innostus liitetään usein yhteen, mutta jos palaamme vielä hampaiden pesuun väitän, että jos pesisimme hampaat vain silloin kun meitä kovasti innostaa, se jäisi useana aamuna tekemättä.

Olemme silti luoneet säännöllisen rutiinin, jonka vuoksi teemme sen päivittäin. Samanlaiset rutiinit tukevat myös liikuntaa ja hyvinvointia. Joka päivä lenkkipolut eivät vedä puoleensa, mutta kun säännöllisen rutiinin vuoksi sinne lähtee, päätöstä tuskin katuu.

Yksi oma säännöllinen harrastukseni on meidän mahtava treeniryhmä Rautabanaanit, joka kokoontuu kerran viikossa jumppailemaan. Useasti tarvon treeneihin ja mietin kääntyisinkö takaisin. Ajatuksissa saattaa pyöriä, että tänään tästä ei ole hyötyä fiilikseni nostattamiseen. Toisinaan harkitsen jopa kotiin kääntymistä. Joka kerta olen kuitenkin paikalle raahautunut, enkä kertaakaan en ole jälkeenpäin katunut. Olen lähtenyt treeneistä aina hymyissä suin, silloinkin kun etukäteen en ole ollut kovinkaan motivoinut.

Uuden tavan muodostaminen vie aikaa ja kannattaa ymmärtää, että epäonnistuminen on osa matkaa kohti kestävää muutosta. Uuden tavan muodostamisessa tärkeintä on se, ettei epäonnistumisen jälkeen luovuta, vaan jatkaa seuraavana aamuna uudestaan.

Liikkeelle tulee lähteä yhdestä muutoksesta kerrallaan. Uutta vuodenalkua lähestyttäessä onkin hyvä pitää tämä mielessä. Ota uudenvuodenlupaukseksi yksi maltillinen, mutta tärkeä tapa, joka säännöllisesti toteutettuna lisää hyvinvointiasi. Itse lähden parantamaan unen laatuuni ja otan tavoitteeksi säännöllisen herätysajan. Millainen tapa auttaisi sinua voimaan paremmin ensi vuonna?

Veera Lehmonen

Cuckoo Workout

co-founder

Veera Lehmonen on Cuckoo Workout työhyvinvointisovelluksen perustaja ja toimistusjohtaja. Cuckoon filosofia pohjautuu pieniin päivittäisiin tekoihin, joiden avulla luodaan kestäviä muutoksia. Mikroteoilla ja pelillisyyden avulla Cuckoo on saanut myös liikunnallisesti passiiviset liikkeelle ja liikuttaa jo nyt 24 000 työntekijää. Veera puhuu strategisesta hyvinvoinnin johtamisesta ja aidosti matalan kynnyksen hyvinvoinnista.

Lisää vaikuttajalta Veera Lehmonen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi