Bonfire.fi

Hätähuuto ilolle!

Sen maanantain piti olla ihan tavallinen työpäivä, mutta tuo päivä jää ehkä henkilökohtaisen historiani käännekohdaksi.

Pidempi tauko työelämästä oli pyörinyt mielessäni jo pitkään, koska olinhan tehnyt töitä käytännössä koko elämäni. Hyppäsin yrittäjäksi heti koulunpenkiltä. Sen jälkeen en juuri muuta ole tehnytkään. Suunnittelin breikkiä syksyksi, kunnes asiasta päätettyäni kehoni ja mieleni päättivät aikaistaa aikataulua.

Ilmaisin aikeeni johtoryhmälle maanantaina 23.5.2022. Sinä samaisena iltana mieli ja keho luovuttivat, enkä enää kyennyt jatkamaan. 

Tuolloin ajattelin voivani huonosti. Vähän ajan kuluttua sain kuitenkin kokea, kuinka itseni ja omien tunteideni vuosia kestänyt laiminlyönti vetivät minut syvemmälle ja syvemmälle kohtaamaan asiat, jotka olin sivuuttanut.

Jouduin kohtaamaan sen,  mitä tapahtuu, kun mielenterveys järkkyy vakavasti.

Samaan aikaan kehoni pakotti minut pysähtymään. Joka paikkaan sattui tunteiden vyöryessä kohti hyökyaallon lailla. En kyennyt ottamaan niitä vastaan. Olin valtavassa hädässä, enkä enää käsittänyt mitä minulle tapahtuu. Oikean avun löytäminen etenkin tuossa tilassa osoittautui vaikeaksi, enkä tuolloin kyennyt päivittäisiin askareisiin tai pahimmillaan siirtymään kauppaan yksin. 

Tuolloin yhdeksi parhaimmista itsehoitomenetelmistä koin naurun. Nauroin itselleni ja vaikeimmille kokemuksille, joita olin kohdannut. Pystyin aika nopeasti kääntämään tilanteet komediaksi, joille nauroimme yhdessä ystävieni kanssa. Purskahdin usein itsekseni nauramaan tilanteille uudelleen ja uudelleen. Tällaisia olivat esimerkiksi, kun päivystyksestä kotiin tullessa suunnittelin itselleni Break down -bileitä tai epätoivon hetkenä löysin itseni sahaamasta edes takaisin Pietarinkatua, itkien hysteerisesti ja odottaen Noitapuodin aukeamista, josko siellä osattaisiin loitsia minut taas ehjäksi. 

Kudoin mielessäni tilanteista komediasarjaa ja nauroin vaikeat tunteet pois kehostani. Tällä en missään nimessä tarkoita, etteivätkö tilanteet ja tunteet olisi vakavia. Itkin myös paljon. En myöskään tarkoita, että naurulla lakaistaisiin tunteet maton alle niitä kohtaamatta. Koin kuitenkin, että nauru todella vapautti mustat möykyt kehostani ja antoi samalla uutta voimaa. Huumorin kautta läheisteni oli helpompi kohdata vaikeat asiat, jotka luonnollisesti huolestuttivat myös heitä. Monelle on vaikeaa kohdata ja ymmärtää toisen käytöstä tai epärationaalista puhetta etenkin jos tilanteen kohtaa ensimmäistä kertaa. Huumori auttaa löytämään kanavia kohdata toisen silloin kun huolestuttaa tai mietityttää.

Mustalla huumorilla on ollut ja on edelleen paikkansa vaikeissa ja traumaattisissa tilanteissa. Ei ole tilannetta tai tunnetta, jonka kanssa oikeasti olisimme yksin, sillä juuri tuo inhimillisyys ja hauraus yhdistävät meidät. Huumori on mielestäni silta, joka kevyesti yhdistää ihmiset vaikeiden kokemusten tai tunteiden äärelle, tehden niiden jakamisesta helpompaa.

Pahin vaiheeni on ohi, enkä ole enää päässyt rakentamaan komediasarjaani, mutta tiedän, että elämässä tapahtuu hyviä ja huonoja asioita. Noina vaikeina hetkinä jatkan taas komediaani, ja kuka tietää, ehkä katsomme sitä vielä jonain päivänä.

Cuckoo on syntynyt ilosta ja huumorista. Se on ollut ja on edelleen filosofiamme ydin, jonka avulla saamme ihmiset liikkumaan yhdessä. Kolleegani ovat ärsyyntymiseen asti kuunnelleet minun hokevan: “lisää giffejä, jotain rohkeaa, jotain erilaista”. En ole tuolloin osannut ilmaista sitä oikein, mutta nyt ymmärrän sen olleen minun hätähuutoni: Työelämä tarvitsee iloa ja huumoria.

Kokemukseni jälkeen ajatus ilon merkityksestä on vain kasvanut. Mitä ikinä teenkin, haluan olla inhimillistämässä asioita ilon ja huumorin kautta. Nyt jos koskaan maailma ja työelämä tarvitsevat sitä. Olemme eläneet vaikeita vuosia ja moni on miettinyt, onko nyt edes oikein iloita tai jakaa jotain hauskaa somessa. 

Kyllä, ehdottomasti on! Juuri nyt on sen aika. Meidän tulee löytää ilo, jotta löydämme taas yhteyden toisiimme ja pystymme yhdessä rakentamaan tätä yhteiskuntaa.

Voisiko tämä olla työelämän käännekohta, jossa pysähdytään miettimään, mikä on oikeasti tärkeää, ja tehdään se yhdessä pilke silmäkulmassa? 

Lopetetaan se kotona mököttäminen tai tartutaan luureihin ja tehdään jotain yhdessä. Aloitetaan se vaikka niistä giffeistä. Yks giff/päivä kivalla saatteella kollegalle, ystävälle, puolisolle tai pomolle. Se voi oikeasti muuttaa päivän fiilistä merkittävästi, kaikki lähtee pienistä teoista. Itsellesi voit ajastaa kalenteriisi päivittäisen “Play breakin” (15min.) Sen aikana laita lempibiisisi soimaan ja joraa täysiä. Toivo mielessäsi, että naapurisi näkevät tämän ilakoinnin. Innostu siitä, että saat hämmentää ihmisiä ja tuottaa iloa heidän päivään.

Juuri nyt korvissa soi Haloo Helsingin “Terveisin mä” ja ikkunasta näyttäytyy syksyinen mökkimetsä. Uunissa paistuvat täytetyt kesäkupitsat ja keittiössä odottaa ystävä, jonka kanssa aloitamme pian yhteisen lounaan. 

En ole juuri nyt CEO, enkä ole siitä vielä ennen tätä puhunut julkisesti. Nyt on aika pitää taukoa ja katsoa mitä elämä tuo vastaan, nauttia ja elää itselleen. Cuckoo on mahtavissa ja osaavissa käsissä, joka on mahdollistanut tämän irtioton ja tarpeen latautua.

Tässä hetkessä kaikki on hyvin.

Veera Lehmonen

Cuckoo Workout

co-founder

Veera Lehmonen on Cuckoo Workout työhyvinvointisovelluksen perustaja ja toimistusjohtaja. Cuckoon filosofia pohjautuu pieniin päivittäisiin tekoihin, joiden avulla luodaan kestäviä muutoksia. Mikroteoilla ja pelillisyyden avulla Cuckoo on saanut myös liikunnallisesti passiiviset liikkeelle ja liikuttaa jo nyt 24 000 työntekijää. Veera puhuu strategisesta hyvinvoinnin johtamisesta ja aidosti matalan kynnyksen hyvinvoinnista.

Lisää vaikuttajalta Veera Lehmonen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi