Bonfire.fi

Huippusuositun Lähtijät-podcastin tekijät peräänkuuluttavat avoimuutta – ”Toksiset kulttuurit jatkavat olemassaoloaan, jos kukaan ei sano niistä ääneen.”

Lähtijät-podcast kertoo aitojen ihmisten aitoja tarinoita irtisanoutumisista ja niiden syistä. Teemoihin pureudutaan työelämän asiantuntijoiden kanssa ja 1.tuotantokauden jaksot ovat käsitelleet esimerkiksi toksista johtajuutta, työn kuormittavuutta sekä loppuun palamista. Lähtijät-podcastin takana ovat Liisa Holma, Ulla Jones sekä Minna Ruusuvuori. Kysyimme Liisalta ja Minnalta, mikä on suuren suosion saavuttaneen podcastin salaisuus ja mistä idea aikoinaan syntyi. 

Huono johtaminen jatkaa olemassaoloaan, jos siitä ei puhuta ääneen

”Firmassani tehdään asiakastutkimuksia yrityksille. Olemme tehneet tutkimusta esimerkiksi siitä, miten työ elää pandemian jälkeen. Vastauksissa nousi esiin, että työ alettiin kokea eri tavalla pandemian jälkeen. Oli ihmisiä, jotka kokivat, ettei itse työ kiinnosta, vaikka työkaverit ovatkin mukavia. Toisaalta oli ihmisiä, joita työn sisältö kiinnosti mutta kokivat että esim.johtaminen oli niin hirveää, ettei työpaikalle haluttu palata. Ihmiset alkoivat erottaa toisistaan työn sisällön ja työympäristön”, Holma muistelee.

Holma alkoi pohtia, miten asiaa voisi tehdä näkyväksi yrityksille. Hän uskoo, ettei tällaisia asioita nosteta esille edes exit-haastatteluissa, koska työntekijä ei välttämättä uskalla antaa palautetta. Ruusuvuori muistuttaa siitäkin, että vaikka palautetta sitten antaisi, voi tuntua, ettei asialle kuitenkaan tehdä mitään.

Yhdellä kotimatkalla lamppu syttyi Holman päässä: tästä teemasta pitää tehdä podcast, jonka nimeksi tulee Lähtijät. Ensin hän kertoi ideasta Ulla Jonesille. Kun ajatus eteni, mukaan houkuteltiin myös Ruusuvuori. Aluksi jokaisesta juontajasta tuntui, ettei tälle projektille olisi aikaa – mutta lopulta oli selvää, että tällaista podia tarvitaan ja se on nyt tehtävä.

”Edellisen vuoden, kahden aikana olimme käyneet paljon keskustelua omista kokemuksista ja kipuiluista, joten tiesimme että olemme aiheesta samanmielisiä. Asiaa hissutellaan aivan liian paljon! Huono johtaminen ja toksiset kulttuurit jatkavat olemassaoloaan, jos kukaan ei puhu niistä ääneen”, Ruusuvuori kiteyttää.

Lähtijät-podcastin takana ovat Liisa Holma, Ulla Jones sekä Minna Ruusuvuori.

Podcast antaa kokemuksille kasvot

Lähtijät-podcast on menestynyt hyvin ja kuulijat löysivät sen pariin nopeasti. Kaikki kolme juontajaa ovat saaneet viestejä, jossa kerrotaan podcastin antaneen vertaistukea. Moni on uskonut olevansa ainoa, joka haluaa pois työpaikalta siksi, että siellä on paha olla.

”On koettu, että vika on minussa eikä yrityksessä. Työpaikkaa on pidetty saavutuksena ja palkintona ja jos siellä ei viihdy, se on itse aiheutettua. Selkeästi työpahoinvoinnista tarvittiin keskustelua, sille ei vain ollut kanavaa”, Ruusuvuori kertoo.

Podcastin suola onkin se, että kolmikko kertoo avoimesti omista ajatuksistaan ja antavat vaikeillekin kokemuksille kasvot. Holma uskoo suosion taustalla olevan yksinkertaisesti myös oikean ajankohdan ja aiheen kohtaaminen.

”En ole minkään oman podini kanssa nähnyt vastaavaa. Lähes heti alkoi tulla jakoja, että oletteko jo kuunnelleet tätä podcastia. Pääsimme myös medioihin läpi, eli nopeasti tähän tartuttiin” Holma summaa.

Podcast on kirvoittanut palautetta, jossa kiitellään ja kehutaan rohkeudesta:

”En osaa itse kutsua tätä rohkeudeksi, mutta tietysti nämä ovat meillekin pelottavia juttuja. Minusta se on rohkeaa, että ihmiset tulevat kertomaan meille kipeitä asioita, koska he kokevat, että me ymmärrämme”, Ruusuvuori sanoo.

Lähtijät-podcast on saavuttanut suuren suosion jo ensimmäisellä tuotantokaudella.

Lähtijät-podcast jatkuu syyskuussa

Iloisia uutisia podcastin kuulijoille! Lähtijät-podcastin uusi tuotantokausi jatkuu 14.9. Toisella tuotantokaudella jaksoja on tulossa jopa 12 kappaletta ja ne pureutuvat muun muassa yrityksen kulttuureihin ja siihen, miten tunnistaa hyvätyöpaikka. Keskusteluun nostetaan myös se, että johtajakin voi voida huonosti.

”Yksi tuleva jakso on tiimiläisen näkökulmasta: miten tiimiläinen voisi osaltaan luoda hyvää johtajuutta? Käsittelemme myös sitä, miksi olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa työ ja muu elämä eivät mahdu rinnakkain yhden ihmisen arkeen”, Holma kertoo tulevasta.

Teksti: Elina Olander

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi