Bonfire.fi

Akateemisen loppututkinnon puuttuminen saattaa nostattaa alemmuudentuntoa

Minusta piti aina tulla akateemisen tutkinnon omaava. Olin kympin tyttö, kävin kaksi kertaa viikossa oppimassa konservatoriolla ja joka päivä urheilin, olihan minulla myös kilpaharrastus tietenkin. Kouluvuodet sujuivat loistokkaasti ja tuli aika hakeutua akateemisiin opintoihin. Koitti uusi arki kympin tyttönä olemisen jälkeen – en koskaan päässyt opinahjoon, johon olisin halunnut.

Kuulostaako tutulta? Ehkä sinäkin olet elämässä ajautunut ammattiisi ja haikailet jotain muuta? Haluan kannustaa sinua johtamaan itseäsi kohti unelmiasi, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä. Perusteluni tähän on jatkuvan oppimisen tarve. Ehkä sinä opiskelit jotain muuta kuin halusit, sillä valitun opiskelupaikan ovet eivät avautuneet? Tai ehkä et vielä silloin nuorena tiennyt, mitä haluat tehdä isona? Tämäkin on ihan normaalia ja harva tietää, mutta usein opintopolun valinta on sattumaa.

Haluankin rohkaista sinua, ettei oppiminen tapahdu vain korkeakouluissa. Oppimista tapahtuu ja tulee tapahtua ihan joka päivä. Moni sellainen henkilö, joka on saanut aikaiseksi tutkintonsa 20 vuotta sitten saattavat ajattelevat, että se riittää. Mutta hei, se ei riitä. Future of Jobs -raportin (2020) mukaan noin 40% työntekijöistä tarvitsevat taitojen uudistamista. On siis todella tärkeää puhua siitä, että oppimista tulee tehdä myös itse. Joka viikko on esimerkiksi tarpeen etsiä omaan ammattialaan liittyvää uutta tietoa verkosta, seurata oman alan päämedioita, kuunnella podcasteja ja lukea ja osallistua keskusteluihin sosiaalisessa mediassa.

Kuten huomaamme, oppimisen tapoja on monia ja myös todella erilaisia elämäntilanteita. Jos tutkinto on jäänyt tekemättä, saattaa se kuitenkin kuormittaa mieltä. Tiedän omasta kokemuksesta sen tunteen, kun halusit sen akateemisen loppututkinnon – mutta kaikki ei sitten loppujen lopuksi mennytkään kuin Strömsössä. Tämä teema palautui mieleeni, kun kuuntelin mainiota Nordnetin Rahapodia, jota liidaavat Martin Paasi ja Miikka Luukkonen. Kuuntelemassani jaksossa vieraana oli Jari Sarasvuo ja tässä jaksossa ihan ensimmäistä kertaa ikinä puhuttiin myynnistä. Kiitos Jari sinulle, että avasit lukuisille Rahapodin kuulijoille myynnin merkitystä yrityksen menestyksessä.

Jari toi tässä jaksossa myös esiin oman akateemisen tutkinnon puuttumisen ja sen, millaisia kokemuksia tämä on esimerkiksi toisissa henkilöissä herättänyt. Tulkitsin keskustelusta, että välillä tutkinnottomuus on ollut Jarille raskaskin taakka ja tutkintokeskeisessä Suomessa myös hänelle alemmuudentuntoa herättävä aihe. Arvostan todella isosti Jaria jälleen kerran avoimuudesta. Näin itsekin aikoinaan koin. Muistan aina, kun konsulttiuralle siirtyessäni huomasin kokevani alemmuutta siitä, ettei minulla ollut akateemista tutkintoa. Ne fiinit, joiksi Jari Rahapodissa koulutettuja kutsui, ovat minullekin tuttu ryhmä. Sillä erolla, että jo pitkään olen itse tähän ryhmään kuulunut tutkinnostani johtuen.

Lopuksi voin todeta, ettei se tutkinto minulle suurta viisautta substanssin osalta suonut. Mutta varmuutta erilaisiin tilanteisiin käydä keskusteluja avoimemmin ja huomata, että kukaan muukaan ei olisi siitä fiinistä keskustelusta yhteistä ymmärrystä rakentanut ilman minun rohkeita kysymyksiäni keskusteluiden tarkoituksesta. Haluan siis tällä blogitekstillä tuoda esiin, että akateeminen loppututkinto ei ole koskaan ollut viisauden mittari. Eikä se ole sitä varsinkaan tänä päivänä, kun oppimista tulee tehdä päivittäin. Mutta hyvän pohjan tutkinto-opiskelu antaa elämälle, jonka pohjalta on vähän helpompaa sitä uuden oppimista rakentaa.

Jälkikirjoitus. Minusta piti tulla liikunnanopettaja, mutta tänään olen onneni huipulla saadessani edistää #suomikasvuunmyynnillä missiota myynnin johtamisen yliopettajana ja myynnin tutkijana. Matka oli pitkä ja tein paljon töitä, mutta se kannatti. Jos haluat nähdä minut onneni aallonharjalla, osta lippusi 29.10.2021 pidettävään virtuaaliseen Salesday -tapahtumaan. Saan siellä yhdessä sarjayrittäjä Peter Vesterbackan kanssa puhua uuden ajan myynnistä. Osallistuminen Salesdayhin on jatkuvaa oppimista. Tervetuloa! ps. Tule mukaan Jari Sarasvuo sinäkin!

Kirjoittaja toimii Tampereen ammattikorkeakoulussa myynnin johtamisen tutkijana ja yliopettajana johtaen myyntimaisterin tutkinto-ohjelmaa ja Robins-tutkimushanketta liittyen myynnin älyrobotiikkaan.

Pia Hautamäki

Tampereen korkeakouluyhteisö, TAMK

Myynnin johtamisen yliopettaja, tutkija, KTT

KTT Pia Hautamäki toimii myynnin tutkijana ja yliopettajana Tampereen korkeakouluyhteisössä TAMKissa. Pia johtaa myyntiin, tekoälyyn ja robotiikkaan keskittyvää ROBINS-tutkimushanketta ja toimii vastuuyliopettajana kansainvälisen myynnin ja myynnin johtamisen maisteritutkinnossa. Pia on intohimoinen myyntiosaamisen edistäjä ja Suomessa tapahtuvan myyntiosaamisen edistämisen lisäksi, hän toimii kansainvälisen Global Sales and Science Instituten johtoryhmän jäsenenä tavoitteenaan lisätä myynnin koulutusta ja tutkimusta maailmanlaajuisesti. Tätä myyntiosaamisen edistämisen työtä Pia tekee päivittäin työssään Tampereen ammattikorkeakoulussa niin valmentajana kuin tutkijanakin. Pian arkeen kuuluu oleellisesti tutkimustyön ohella jalkauttaa uutta tietoa sosiaalisen median tukemana kuten myös kansantajuisia artikkeleita ja blogeja kirjoittaen. Pia on poikkeuksellinen akateemikko, sillä hän on ennen akateemista uraansa työskennellyt lähes 20 vuotta B2B-myynnin ja johtamisen tehtävissä suomalaisissa yrityksissä. Pian työuralle on aina läheisesti liittynyt myyntityö ja valmentaminen. Vapaa-ajallaan Pia on intohimoinen hiihtäjä, pyöräilijä ja juoksija, kahden lapsen äiti ja sivutoiminen yrittäjä. Pian työelämän missiona on saada #suomikasvuunmyynnillä

Lisää vaikuttajalta Pia Hautamäki


Lisää kategoriasta Tulevaisuus