Bonfire.fi

Zoe Chance paljasti Nordic Business Forumissa maailman parhaan vinkin vaikuttamiseen – Se on kysymys, joka ei ole keskustelun loppu vaan alku.

Keskiviikko valkeni Helsingin Messukeskuksessa verrattain utuisena. Liekö edellinen päivä vaatinut veronsa, mutta aamun VIP-tilaisuudessa oli huomattavasti tiistaiaamun vastaavaa väljempää.

Melko intiimissä tilaisuudessa puhui Yalen yliopiston professori ja Influence is your superpower -kirjan kirjoittanut Zoe Chance.

Pirteästi ja selkeäsanaisesti esiintynyt Chance esiintyi selkeäsanaisesti ja vaikutti olemukseltaan äärimmäisen helposti lähestyttävä. Niinpä hän sai heräteltyä Messukeskuksen uneliaan VIP-väen puheellaan.

Heti aluksi Chance muistutti, että ihmiselämä on kokonaisuudessaan vaikuttamista.

– Vaikuttaminen on sitä, mitä jätät perinnöksi eletystä elämästäsi.

Chance viittasi myös ihmisen biologiaan ja sosiaaliseen historiaan todetessaan, että vaikuttaja on aina lähtökohtaisesti uhka, jonka aivomme tunnistavat. Tämä juontaa juurensa pelkoon, että menetämme vapautemme.

Kesken puheensa Chance veti ässän hihastaan. Hän lupasi kertoa yleisölle parhaan tietämänsä vinkin vaikuttamisesta.

Kyseessä on ”magic question”.

Chance kertoi heränneelle yleisölle tarinan johtajasta, joka joutui pyytämään työntekijöitään venymään kohtuuttomasti. Olosuhteiden pakosta ylitöitä tuli tehdä viikkotolkulla. Käänteentekeväksi muodostui johtajan kysymys:

”What would it take?”

Johtajan avoin kysymys siitä, mitä venyminen vaatisi, sytytti luottamuksen. Työntekijät kertoivat mm. toivovansa pizzaa ylitöiden ratoksi ja myös, että joku auttaisi heitä paketoimaan lahjoja, koska joulusesonki oli käsillä.

– Oleellista ei ollut itsessään se, mitä työntekijät saivat, vaan se, että heitä kuunneltiin ja heidän toiveitaan kunnioitettiin. Se on tunne sitoutti ja motivoi.

Chance painotti puheenvuoronsa päätteeksi, että ”magic question” on kysymys, jonka voi kysyä keneltä tahansa. Parhaiten se sopii tilanteisiin, joissa itseen kohdistuu kritiikkiä.

– Tuo taianomainen kysymys ei silti ole keskustelun loppu vaan alku.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Kuvat: Jani Utriainen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Johtaminen