Bonfire.fi

Suomalaiset startupit vahvasti mukana mitaliotteluissa

Pia Santavirta

Kotimaiset startup-yritykset ovat kovassa nosteessa ja saavat ennätysmääriä myös ulkomaista rahoitusta. Sijoittajakentän monipuolistuminen lupaa alalle hyvää, sillä yrityksille jakautuva pottikin kasvaa. Jos kuitenkin haluamme nähdä veropäivänä lisää Supercellejä, kehitys ei saa tyssätä tähän.

Suomalainen startup-ekosysteemi on ottanut kymmenessä vuodessa jättimäisiä harppauksia. Suomibuumi on todellinen, sillä olemme kärkipaikalla startupien venture capital (VC) -sijoitusten Euroopan mestaruudessa: bruttokansantuotteeseen nähden suomalaisiin startup-yrityksiin on tehty eniten VC-sijoituksia sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna. Myös tämä vuosi näyttää erinomaiselta: mikäli sijoitustenkasvu jatkuu oletetunlaisena, saamme jälleen kirjata uuden ennätyksen sijoitusten kokonaismäärässä.

Startupien huimaa menestystä ovat kirittäneet kotimaiset sijoittajat, joiden kansainväliset verkostot ja piinkova osaaminen houkuttelevat sijoituspääomaa Suomeen. Luvut puhuvat puolestaan: myöhemmän vaiheen startuppien saamien sijoitusten keskikoko on muutamassa vuodessa noussut reilusta miljoonasta eurosta yli seitsemään miljoonaan.

Suunta ylipäänsä on oikea: Business Finland Venture Capitalin toiminnan monipuolistuminen vahvistaa erityisesti startup-yrityksiin sijoittavien VC-rahastojen rahoituspohjaa ja ulkomaisten sijoittajien esteet sijoittaa Suomeen on raivattu lainsäädäntömuutoksin pois tieltä. Myös Tesin tehtävä merkittävänä rahastosijoittajana ja toisaalta kentän kansainvälistymisen kehittäjänä on mielenkiintoinen ja alan kehitystä kirittävä.

Vaikka kotimainen markkinakehitys onkin ollut suotuisaa, kaikki ei kuitenkaan ole niin ruusuista miltä uutisointi saattaa vaikuttaa, sillä esimerkiksi lempikilpakumppanimme Ruotsi on meitä edelleen reilusti edellä sijoitusten koossa. Työtä täytyykin tehdä hartiavoimin, koska suomalaisten VC-rahastojen keskikoko on ollut pitkään alle puolet eurooppalaisesta keskitasosta. Myös alkuvaiheen sijoitusten keskimääräiset koot laahaavat selvästi pohjoismaisen ja eurooppalaisen keskitason alapuolella. Vaikka suomalaiset loistavat usein takamatkalta ponnistavina sisupusseina, näissä lähdöissä eurooppalaiset ja varsinkin yhdysvaltalaiset suihkivat kaukana edellä.

Jotta saamme jatkossakin tänne lisää Supercellin ja Smartly.io:n kaltaisia menestystarinoita, tarvitsemme määrätietoista toimintaa sijoittajakentän kasvattamiseksi ja sen monimuotoisuuden lisäämiseksi. Jos näet Slushissa päättäjiä, kannattaa muistuttaa heitä esimerkiksi siitä, että työpöydällä on edelleen lakimuutokset, jotka mahdollistaisivat suomalaisten säätiöiden sijoitukset suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin ja edelleen kotimaisiin startup- ja kasvuyhtiöihin. On nurinkurista, että ilman lakimuutosta kotimaisten säätiöiden on järkevämpää sijoittaa ulkomaille. Tästä ei Suomessa hyödy kukaan.

Asetellaan myös ulkomaisille osaajille ja ulkomaisille sijoittajille kutsuva punainen matto kohti Suomea, jotta upea yhteisesti rakennettu startup-ekosysteemimme voi kehittyä maailman huipputasolle.

On siis aika rasvata sukset ja lisätä vauhtia alan kehittämiseksi. Nähdään Slushissa!

Lisälukemista aiheesta:

Startup-yritysten saamat sijoitukset kohoamassa jälleen kohti uusia ennätyksiä – Suomen startup-ekosysteemi jatkaa kansainvälistymistään
Suomalaiset startupit houkuttelevat Euroopan eniten sijoituksia pääomasijoittajilta
Jälleen ennätysmäärä sijoituksia – 479 miljoonan euron jättipotti suomalaisille startupeille
Jos erityisesti pohjoismainen venture capital -sijoitustoiminta kiinnostaa, käy kurkkaamassa tänne.
Uutiskirjeestämme voit lukea alan tuoreimmat uutiset.

Pia Santavirta

Pia Santavirta

Pääomasijoittajat ry

Toimitusjohtaja

Lisää vaikuttajalta Pia Santavirta


Lisää kategoriasta Talous