Bonfire.fi

Tätä ei sinulle koulussa opetettu rahasta

Yleisin määritelmä rahalle on vaihdannan väline ja yleisimmät käyttötarkoitukset rahalle ovatkin vaihdannan lisäksi kirjanpidon mittari ja arvon säilyttäjä. 

Euro on valuutta, joka arjessa toimii vaihdannan välineenä kelvollisesti, kirjanpidon välineenä koska on pakko ja arvon säilyttäjänä heikosti. Annan esimerkin: vaimoni ihmetteli minkä vuoksi adventtikalenterit maksaa nykyään 10 euroa, kun hänen lapsuudessaan hän myi niitä viidellä eurolla. 

Miksi hinnat ovat kasvaneet 100 % kahdessakymmenessä vuodessa? 

Inflaatio, eli hintojen nousu on yleistä tietoa. Inflaation syyksi yleensä keskuspankit toteavat hintojen nousun ja näin todellinen syy eli rahavarannon määrän kasvattaminen unohdetaan ja sivuutetaan täysin. Toisin sanoen keskuspankit itsessään luovat inflaatiota printtaamalla rahaa ja kasvattamalla rahavarantoa.

Lähde:  https://imgflip.com/i/793zlv )

Kovin moni tavallinen ihminen ei ymmärrä, että rahavarannon määrällä ei ole mitään rajaa. Keskuspankit voivat luoda rahaa loputtoman määrän ja ilman mitään kustannuksia. 

Mitä valuutan arvolle tapahtuu, jos joku voi luoda sitä lisää tyhjästä ja ilman kustannuksia?

Vastaus: valuutan arvo heikkenee. Valuutan tarjonta kasvaa eli rahaa on enemmän liikkeellä, sitä aletaan vaihtamaan olemassa oleviin tuotteisiin ja palveluihin. Tuotteiden ja palveluiden tuottaminen ei ole ilmaista, toisin kuin tässä esimerkissä olevan valuutan tuottaminen. Sen seurauksena väistämättä tuotteiden ja palveluiden hintoja täytyy nostaa ja yleinen hintojen nousu kiihtyy.

Tässä kohtaa yleensä älähdetään, että eikös se valuutan arvo ole sidottu kultaan. Yleisesti kultastandardista on luovuttu vuonna 1971, jolloin silloinen maailman reservivaluutta Yhdysvaltojen dollari irrotettiin kultakannasta. Irrottaminen tarkoitti silloin sitä, että paperista rahaa ei voinut enää lunastaa kultaa vastaan pankista. Näin samalla tavalla kaikki maailman muut valuutat, jotka oli kiinnitetty Yhdysvaltojen dollariin, irtosi kultakannasta. 

Kultastandardissa oleva raha on luotettava arvon säilyttäjä. Esimerkiksi unssi kultaa maksoi 1793 vuonna 19,39 dollaria. Unssin arvo nousi dollareilla mitattuna sadassa vuodessa ainoastaan 6,6 % eli 20,67 dollariin. Vuodesta 1893 vuoteen 1993 unssin arvo oli noussut jo 391,75 dollariin. Kultaunssi itsessään pysynyt samana, mutta dollareissa mitattu arvo oli noussut huikeat 1895 %.

Tämä on kaikki kevyen rahapolitiikan syytä, joka alkoi globaalisti vuonna 1971 ja jatkuu tänäkin päivänä. 

Keskuspankit julkaisevat tietoa rahavarannon arvioidusta määrästä, ja esimerkiksi alla olevasta kuviosta näemme, että euroalueen rahavarannon määrä on moninkertaisesti eurovaluutan käyttöönotosta alkaen.

(Kuva 2. Euro M2-valuuttavaranto)

Pelkästään uskoon pohjautuva fiat-valuutta kuten euro tai dollari toimii, niin kauan kunnes riittävän moni ihminen uskoo järjestelmään. Tietysti myös eurolla ja dollarilla on muita syitä, jotka luovat kysyntää ja tarvetta niillä, joista yksi suurimpia on verovelvollisuus kyseisissä valuutoissa.

Keskeinen ongelma tavallisten ihmisten ja yritysten kannalta valuutassa on se, että se ei säilö luotettavasti ostovoimaa vaan oikeastaan menettää sitä kiihtyvällä vauhdilla.

Kulta on ollut perinteisesti se vaihtoehto, joka on kaikkina aikakausina valikoitunut parhaaksi rahaksi. Kulta ei myöskään ole täydellinen. Kulta itseasiassa juuri vaihdannan välineenä on kömpelö, jonka seurauksena paperiraha alun perin kehitettiin kullan rinnalle. Paperirahaa sitten sai lunastaa kultaharkkoja vastaan. Lopulta kultaharkot päätyivät pankkien ja kansallisvaltioiden holveihin ja jäljelle jäi ainoastaan paperiraha.

Mitä vaihtoehtoja tavalliselle ihmiselle tällaisessa tilanteessa jää?

Vuonna 2008 tällainen teknologinen ja sosiaalinen läpimurto esiteltiin maailmalle nimimerkki Satoshi Nakamoton toimesta. Tyhjästä Satoshi Nakamoton luoma Bitcoin eli sähköinen käteisjärjestelmä vertaisverkossa ei syntynyt, vaan taustalla oli yli 40 vuotta tutkimusta, kehitystä ja kysyntää (kuva 3.).

Bitcoinin esihistoria. Lähde: Dan Held

Bitcoin on kaikin verroin parempi raha ja rahajärjestelmä kuin sen edeltäjät

Kuvassa 1. Bitcoinin esihistoria on kuvattu teknologisesti, ideana Bitcoinin historia liittyy olennaisesti myös erilaisiin rahan muotoihin. Ihmiskunnan historiassa on ollut kahdenlaista rahaa: tilikirjoja ja poletteja. 

Nykymuodossaan käteinen on poletti, kun taas puolestaan digitaaliset eurot ovat tilikirjoja, joita pankit ja keskuspankit ylläpitävät keskitetysti. Rahan ominaisuuksista käsin tarkasteltuna nykyinen raha ei ole itseasiassa edistysaskel kultastandardista, vaan askel taaksepäin.

Kultastandardissa kulta edusti arvon säilyttäjää ja arvon mittaa, kun taas setelit puolestaan edustivat ainoastaan velkakirjaa, jonka sitten voi lunastaa kultaa vastaan takaisin. Setelit toivat kultastandardiin hyötyjä kuten liikuteltavuutta ja vaihdettavuutta, jotka voisi nykyään saavuttaa myös digitaalisella järjestelmällä.

Mutta kultastandardissa on myös muita heikkouksia, esimerkiksi varmennettavuus. Kuinka voidaan varmistaa, että lupaavalla taholla on oikeasti luvattu määrä kultaa holvissaan? 

Toinen heikkous kultastandardissa on myös se kulta tuppaa keskittymään harvoille tahoille, koska sen liikuttelu, säilyttäminen ja varastointi on kallista puuhaa. 

Bitcoin ratkaisee kaikki nämä aikaisemmissa rahajärjestelmissä olevat puutteet ja sen vuoksi se on innovaatio niin rahassa kuin teknologiassa. Bitcoinin voi kuka tahansa varmentaa oman solmun avulla. Bitcoinin liikkeelle laskenta on reilu, ja kuka tahansa voi siihen osallistua, koska kyseessä on avoin ja hajautettu verkko.

Bitcoin ei ainoastaan ole jo nyt parempi kuin aikaisemmat rahajärjestelmät, mutta myös digitaalisuutensa ansiosta sitä pystytään päivittämään. Bitcoin on rahan evoluution seuraava vaihe.

Mikäli haluat oppia kaiken tarvittavan Bitcoinista tai kertoa siitä ystävällesi, tilaa Bitcoin – rahan vallankumous -kirja, jonka olen kirjoittanut yhdessä Jenni Selosmaan ja Toni Heiskasen kanssa.

Teksti: Janne Piiroinen

Janne Piiroinen

Strongest Group

operatiivinen johtaja

Janne Piiroinen tunnetaan Bitcoin-asiantuntijana. Hän on julkaissut Bitcoin – rahan vallankumous -kirjan vuonna 2022 yhdessä Toni Heiskasen ja Jenni Selosmaan kanssa sekä Bitcoin: Avain vapauteen e-kirjan vuonna 2021 yhdessä Toni Heiskasen kanssa. Hän työskentelee asiakashankinnan asiantuntijatalo Strongest Groupin operatiivisena johtajana. Jannen kiinnostuksen kohteita Bitcoinin ja bisnesaiheiden lisäksi ovat filosofia, psykologia ja hengellisyys.

Lisää vaikuttajalta Janne Piiroinen


Lisää kategoriasta Talous