Bonfire.fi

9 kirjavinkkiä vuoden 2019 varrelta: osa 2 – organisaatiokirjat

organisaatiokirjat

Vuonna 2019 keskityin lukemaan ja oppimaan muutenkin erityisesti strategiasta, organisaatioista, niiden johtamisesta ja kulttuurista sekä teknologiasta. 9 kirjavinkkiä -blogisarjan ensimmäinen osa keskittyi strategiakirjoihin, toisen blogin teemana ovat organisaatiokirjat ja kolmannen puolestaan teknologiakirjat: tässä kolme kärki organisaatioihin, niiden johtamiseen ja kulttuuriin liittyvistä kirjoista.

Marcus Buckingham & Ashley Goodall: Nine Lies About Work

Luettuasi kirjan, et katso nykyistä työelämää ja sen käytäntöjä enää samoin silmin. Nine Lies About Work kääntää päälaelleen yhdeksän uskomusta, myyttiä ja annettua totuutta, joita meillä on mm. tavoiteasetantaan, henkilöarviointiin, palautteenantoon ja johtamiseen liittyen. Kirja etenee uskomus kerrallaan (tai vale, kuten kirjoittajat provokatiivisesti näitä kutsuvat) samalla kaavalla: myytin esittely, myytin murtaminen sekä paremman käytännön esittely. Uskomukset tai valeet, jotka kirjassa käydään läpi ovat sekä yhdeksän ”totuutta” näihin valeisiin:

  1. People care which company they work for … People care which team they are on because that’s where work actually happens.
  2. The best plan wins … The best intelligence wins because world moves too fast for plans.
  3. The best companies cascade goals … The best companies cascade meaning because people want to know what they all share.
  4. The best people are well-rounded … The best people are spiky because uniqueness is a feature, not a bug.
  5. People need feedback … People need attention because we all want to be seen who we are at our best.
  6.  People can reliably rate other people … People can reliably rate their own experience because that’s all we have.
  7. People have potential … People have momentum because we all move through the world differently.
  8. Work-life balance matters most … Love-in-work matters most because that’s what work is really for.
  9. Leadership is a thing … We follow spikes. Followship is a thing, not leadership.

 

Koska kirjan suola on mielestäni juuri niissä tuoreissa ja virkistävissä näkökulmissa, joita kirja tarjoilee yhdeksään uskomukseen, en paljasta niitä tarkemmin tässä. Itse nautin näistä näkökulmista niin paljon, että kävelylenkkini pitenivät huimasti tämän äänikirjan parissa ja taisin lenkkipoluilla naureskella ääneenkin kirjan nokkeluudelle sekä sille, kuinka helppoa onkaan ottaa vakiintuneita käytäntöjä totena kyseenalaistamatta niitä.

Aaron Dignan: Brave New Work

Toinen kirja, joka haastaa miettimään työelämää, johtamista ja organisaatioita täysin uudessa valossa on Brave New Work, jonka alaotsikko kysyykin osuvasti ”Are you ready to reinvent your organization”? Kirjan keskeinen viitekehys on 12 elementin Operating System Canvas, joka on työkalu nykytoiminnan kuvaamiseen, diagnosoimiseen, tavoitetilan määrittämiseen ja yleisesti inspiraation hakemiseen. Elementteinä Dignanin kanvaksessa ovat mm. auktoriteetti, rakenne, strategia, informaatio ja kompensaatio. Kanvas käydään kohta kohdalta läpi ja tarkoituksena on herättää hyvillä kysymyksillä pohtimaan ja kyseenalaistamaan nykyorganisaatioita (esim. ””How we share power and make decisions”), tarjoilla esimerkkejä ja käytännön vinkkejä muutokseen sekä opastaa itse muutoksen läpi.

Kanvaksen esittelyn jälkeen päästään kirjan parhaaseen osaan eli muutokseen. Kanvakseen tutustumisen jälkeen inspiroitunut lukija tietysti kysyy, miten onnistun muutoksessa? Miten saan uudet toimintamallit informaation jakamiseen, palkitsemiseen ja niin edelleen elämään? Vastaus tähän ei ole Dignanin mukaan tarkkaan suunniteltu muutos vaan kuuden tekijän summa, joilla muutoksessa tehdään emergentti ja kiihtyvä:

  1. Commitment: When those with power or influence commit to moving beyond bureaucracy
  2. Boundaries: When a liminal space is created and protected
  3. Priming: When the invitation to think and work differently is offered
  4. Looping: When change is decentralized and self-management begins
  5. Criticality: When the system has tipped and there’s no going back
  6. Continuity: When continuous participatory change is a way of life, and the organization is contributing to the broader community of practice.

Lopuksi Dignan vielä maalaa oman unelmansa tulevaisuuden työelämästä, joka on sydäntä lämmittävää lukemista.

Kirja muuten käsiteltiin Bisneskirjapiirin lokakuisessa tapaamisessa ja ainakin itselleni luetun kirjan keskusteleminen oli aivan ihana lisä oppimisen ja oivallusten jakamisen kannalta. Suosittelen lämpimästi osallistumaan Bisneskirjapiirin tapaamisiin, tapahtumat ovat kaikille avoimia ja lisätietoja saat Riikalta!

Gary P. Pisano: Creative Construction

Siinä missä Nine Lies About Work ja Brave New Work käsittelevät yleisemmin organisaatioita, niiden johtamista ja kulttuuria, Creative Construction pureutuu näihin näkökulmanaan innovaatiot. Myyttien murtamisen ja luutuneiden käsitysten ravistelemisen linjalla tosin jatketaan: kirjan lähtökohtana on nimittäin osoittaa, että innovointi ei ole vain start-up:ien etuoikeus ja että myös suuryritykset ovat kykeneviä innovointiin. Pisanon mukaan innovatiivisuuden säilyttämiseen mm. yrityksen koon kasvaessa tarvitaan kolmea asiaa: strategiaa, systeemiä ja kulttuuria. Innovaatiostrategia antaa suunnan, minkätyyppisiä innovaatioita tavoitellaan (exploitation vs. exploration) sekä luo yhteiset prioriteetit. Innovaatiosysteemi kyvykkyyksineen puolestaan mahdollistaa strategian toteutumisen ja näitä kyvykkyyksiä on kehitettävä ja muotoiltava jatkuvasti. Innovaatiostrategian ja -kyvykkyyksien osalta kirjan konkreettiset viitekehykset ja työkalut ovat kultaa ja erityisen hedelmälliseen osaan päästään kirjan viimeisessä osassa, kun Pisano avaa viittä innovaatiokulttuuriin liittyvää paradoksia:

  1. Tolerance for failure but no tolerance for incompetence
  2. Willingness to experiment but highly disciplined
  3. Psychologically safe but brutally candid
  4. Collaborative but individually accountable
  5. Flat but with strong leadership

Nämä viisi paradoksia osoittavat hienosti käyttäytymisen, kulttuurin ja innovatiivisuuden syvän yhteyden ja samalla, kuinka heppoisilla ja väärinymmärretyillä konsteilla innovatiivisuutta pyritään varsinkin monissa isoissa organisaatioissa kasvattamaan. Esimerkiksi kokeilukulttuurihuumassa on turha odottaa mitään suurta, jos kokeiluissa ei ole mukana systematiikkaa: mitä kokeilemme ja mitä emme, miksi, mitä siitä opimme ja niin edelleen. Systemaattisuudessaan ja vankoissa argumenteissaan Pisanon kirja juuri loistaakin: moni innovaatioita käsittelevä kirja sortuu höttöön, mutta Creative Construction ei siihen kompastu.

Nine Lies About Work, Brave New Work ja Creative Construction tarjoilevat kaikki raikkaita, tuoreita ja ennakkoluulottomia näkökulmia nykyorganisaatioiden ja vakiintuneiden käytäntöjen ravisteluun. Ei huolta, vaikket kirjoja vielä 2019 ehtinytkään lukea: niiden sanomat ovat ajankohtaisia myös vuonna 2020! Kohti parempaa työelämää!

Kati Jarvi

Kati Järvi

Lindström

Senior Vice President, Strategy

Katin henkilökohtainen tarkoitus on haastaa ja tukea suomalaisia organisaatioita rakentamaan tulevaisuuslähtöisiä, merkityksellisiä kasvustrategioita, vahvistaa kyvykkyyksiä sekä kehittää niiden kulttuuria arvojohdetuksi ja työn merkityksellisyyttä tukevaksi. Tätä missiota Kati toteuttaa Lindströmillä, yhdellä Suomen vanhimmista yhtiöistä, joka käy läpi mielenkiintoista strategiamatkaa. Kati kirjoittaa mm. tulevaisuuden ennakoinnista, strategiasta sekä strategian tekemisestä eläväksi.

Lisää vaikuttajalta Kati Järvi


Lisää kategoriasta Johtaminen