Bonfire.fi

Nordic Business Forumin yllätys ei jättänyt ketään kylmäksi – Garry Kasparov puhui Ukrainan vapauden puolesta ja muistutti tulevan talven merkityksestä

Nordic Business Forumin keskiviikon ensimmäinen kaikille osallistujille suunnattu tilaisuus sai odottamattoman alun, kun lavalle kuulutettiin entinen shakin maailmanmestari ja nykyinen ihmisoikeusaktivisti Garry Kasparov. Hänen puheenvuoroaan ei ole ennakkoon mainittu missään, joten kyseessä oli suuren luokan yllätys.

Gasparov ei pakittanut vaan suuntasi välittömästi syvään päätyyn. Hän näytti valokuvan itsestään vuosikymmenen takaa, jossa oli mielenosoituksen jälkeen poliisin tiukassa otteessa.

– Tuolloin rauhanomaisesta mielenosoituksesta joutui vankilaan 5-10 päiväksi. Nykyään pelkkä twiittaus voi tuoda sinulle 5-10 vuoden vankilatuomion.

Gasparovin näkemys Venäjän nykytilasta on koruton.

Hän kertoo ennustaneensa jo vuonna 2014, että Vladimir Putin nousee suuremmaksi uhaksi maailmanrauhalle, kuin esimerkiksi tuolloin suurta pelkoa kylvänyt terroristijärjestö ISIS. Gasparov toteaa, että Putinin sotasuunnitelmat olivat koko ajan kaikkien nähtävillä.

Esimerkiksi Venäjän kullan ostaminen nousi vuosikymmenessä yli 200%. Rahaa satsattiin poliisivoimiin sekä armeijaan. Samoin propagandateollisuus kasvoi merkittävästi. Kaiken taustalla oli häikäilemätön suunnitelma.

– Diktaattorit eivät koskaan kysy ”miksi”, vaan ennemmin ”miksi ei”.

Gasparov terottaa, että kohtaamme tällä hetkellä absoluuttista pahuutta, jonka edessä meidän tulisi unohtaa pienemmät erimielisyytemme.

Hän painottaa, että tuleva talvi on Putinin ainoa toivo. Se, että valtioiden tuki Ukrainalle rakoilisi energian hinnan rajun nousun seurauksena.

Kaiken tämän keskellä, Gasparov peräänkuuluttaa lujuutta.

– Samalla kun me maksamme sodan hintaa taloudellamme, ukrainalaiset maksavat sitä omalla hengellään.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Kuvat: Jani Utriainen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Johtaminen