Bonfire.fi

Mikä haluat olla isona? No resurssi tietenkin!

Ensimmäisessä oman alani työpaikassa eräs vanhempi konsultti tiedusteli, ehtisinkö tehdä erään homman hänen puolestaan. Hän lisäsi perään, että ”eli nyt siis pitää miettiä, tekeekö tän joku hidas ja halpa. Vai nopea ja kallis, niinku minä”. 

Näistä lähtökohdista sain kivasti esimakua siitä, mistä tässä kaikessa oikein on kyse. Tulos ja resurssit. Työelämän Yin ja Yang. 

Vaikka välillä vihloo hampaita tämä maailmanparannusunelmien ja kunnianhimojen typistäminen resurssiajattelun alle, niin oikeastaan elämän hahmottamisessa resurssilasien läpi on paljon hyvää. 

Ensinnäkin resurssina oleminen tekee kaiken ihanan yksinkertaiseksi. Se litistää mukavasti jokaisen samalle viivalle. Kuin kuolleiksi lahnoiksi vieretysten neuvostoliittolaiselle kalatiskille. Riveiksi exceliin. Resuiksi.

Toiseksi, kun koulun penkiltä työelämä ja resurssimaailma aukeavat, on urakehityskin selkeä. Eipähän tarvitse kaltaisteni individualistimilleniaalienkaan kriiseillä ura-identiteettiensä kanssa, kun voi vaan olla resurssi. 

Alkuun olet edullinen ja helppo heiteltävä. Ja kun kokemusta tulee lisää, muutut kalliimmaksi. Ja todennäköisesti myös hankalammaksi ja vaikeammin muottiin laitettavaksi. Tästä onkin sitten luonteva siirtymä sivuun ns. tarpeettomana resurssina. Etenkin jos olet nainen. Kas kun kyllä oven takana riittää nuorta ja vetreää resurssia. Ja ihan jonoksi asti.

Kolmanneksi resurssiajattelu helpottaa merkittävästi HR:n (=human resources) työtä. Kaikki työpaikkailmoitukset voi käytännössä kirjoittaa samalla kaavalla, huolimatta millaiseen tehtävään resurssia ollaan hakemassa. 

”Tule meille resurssiksi! Saat olla osa motivoitunutta ja tehokasta resurssijoukkoa näköalapaikalla. Meillä saat loistaa osana prosessia!”

Neljänneksi ihmisresurssiajattelussa voidaan keskittää näppärästi erilaisia resursseja, jolloin energiaa ei tarvitse jakaa moneen paikkaan. Kun tulos ratkaisee, voi ihmisten henkiset resurssit siirtää tarpeettomina pois, samoin esimerkiksi luonnon resurssit. Kätevää!

Lisäksi resurssina olemisessa on jotain voimaannuttavaa. Ainakin minut se saa liikkeelle aamuisin, kun tiedän tarkkaan missioni ja paikkani maailmassa. Kuinka merkitykselliseltä tuntuukaan olla osana prosessia, jossa tavoitteena on ulostaa tulosta.

Usko itseesi ja unelmiisi. Miten sinä voisit olla tänään parempi resurssi?

Elina Kettunen

Luova suunnittelija, copywriter, kolumnisti

Elina Kettunen on luova suunnittelija, copywriter ja sisällöntuottaja. Hän syttyy tarinoista, jotka liikuttavat mieltä ja maailmaa. Elinan lempikysymys on miksi, ja se vie häntä usein oivallusten äärelle. Eikä huumoria voi Elinasta olla elämässä koskaan liikaa – ja se onkin tyyli, josta hänen terävä kynänsä on tunnettu.

Lisää vaikuttajalta Elina Kettunen


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys