Bonfire.fi

Joukkorahoitus demokratisoi rikastumista

Lasse Makela

Kuinka rikastua, jos ei ole sattunut syntymään varakkaaseen sukuun ja perimään omaisuutta? Ennen vanhaan rikastumiseen johti kaksi tietä. Tulorikkaaksi saattoi päätyä, jos ahkeroi ja menestyi palkkatyössään. Nopeampi reitti vaurauteen oli kuitenkin pääoman avulla rikastuminen, kuten saattoivat tehdä esimerkiksi yrittäjät, joiden osakeomistuksen arvo kasvoi eksponentiaalisesti kohisten.

Käytännössä superrikkaiden kastiin pääsi yhden eliniän aikana vain osakeomistukseen liittyvän suuren riskinoton kautta.

Nykyään yhä useampi kulkee samanaikaisesti molempia polkuja kohti vaurautta. Esimerkiksi pörssiyritysten toimitusjohtajat saavat sekä korkeaa palkkaa että arvonnousun hyötyjä optio-ohjelmien kautta.

Näiden kahden reitin yhdistäminen on digitalisaation myötä auennut myös tavalliselle palkansaajalle, ei vain yritysten johtoportaalle.

Sijoitusmuotoinen joukkorahoitus nimittäin demokratisoi kaikkein riskipitoisinta, ja siten eniten tuottopotentiaalia sisältävää, osakeomistamista: aikaisen vaiheen kasvuyrityksiä, joiden osakkeita ei voi ostaa pörssistä.

Kukaan ei tietenkään voi luvata yhdenkään sijoituksen tekevän tuottoa, rikastuttamisesta puhumattakaan. Siksi riskisijoituksia täytyy yksilön tasolla tehdä hyvin varovaisesti.

Fakta kuitenkin on, että suuret omaisuudet tässä maailmassa tehdään joko olemalla aikaisen vaiheen osakkeenomistajana yrityksessä, joka myöhemmin menestyy, tai kumuloimalla varallisuutta useiden sukupolvien ajan. Yksilö voi oman elinaikansa aikana vaikuttaa näistä käytännössä vain ensimmäiseen.

Aikaisemmin tällaiset riskisijoitukset olivat vain varakkaiden touhua, sillä ei ollut kustannustehokasta markkinoida sijoituksia muille kuin niille, joilla oli varaa sijoittaa kerralla kymmeniä tuhansia euroja.

Nykyään kuka tahansa pystyy sijoittamaan aikaisen vaiheen kasvuyritykseen nettipalvelun kautta vain parilla sadalla eurolla, esimerkiksi Invesdorin kautta.

Teoriassa aikaisen vaiheen yrityksiin sijoittamisen mahdollistaminen kaikille siis jakaa varallisuutta laajemmalle. Joukkorahoitus on se mekanismi, jolla tämä voidaan saavuttaa. Tämän pitäisi olla yhteiskunnalle erittäin hyvä juttu!

Lasse Mäkelä Invesdor

Lasse Mäkelä

Multitude

Head of Mergers, Acquisitions and Eguity Strategy

Lisää vaikuttajalta Lasse Mäkelä


Lisää kategoriasta Talous