Bonfire.fi

Generation Equality: professori Helena Ranta ja Aishi Zidan – Naiset rauhaa rakentamassa

Kaupallinen yhteistyö: UN Women Suomi

Podcast-sarjamme viidennessä jaksossa keskustelemme oikeushammaslääkäri, professori Helena Rannan ja Lähi-idän kirjeenvaihtajana työskennelleen Aishi Zidanin kanssa naisten asemasta ja oikeuksista kriiseissä, konflikteissa ja rauhanrakennuksessa.

Jo Pekingin julistuksessa 25 vuotta sitten kirjoitettiin, että naisten täysimittainen osallistuminen kaikkiin konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen tähtääviin toimiin on välttämätöntä rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi. Silti naiset ovat yhä vain aliedustettuina rauhan prosessien kaikilla tasoilla. Jakso julkaistaan perjantaina 30. lokakuuta, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 – Naiset, rauha ja turvallisuus – 20-vuotispäivän aattona.

“Onko varaa jättää puolet väestöstä tällaisten neuvottelujen ja keskustelujen ulkopuolelle? Ja toisaalta minkälainen historiallinen kuva konflikteista syntyy, kun ne loppuraportit kuitenkin heijastelevat enemmänkin miesten kokemuksia?” – Professori Helena Ranta.

“Konflikteissa naiset ovat usein haavoittuvaisemmassa asemassa. Esimerkiksi Syyrian sotaa seuratessani pakolaisleireillä oli paljon turvattomuutta, seksuaalista häirintää, ja kuulin paljon kertomuksia siitä, miten tässäkin konfliktissa seksuaalista väkivaltaa eli raiskauksia käytettiin yhtenä sodankäynnin välineenä.” – Aishi Zidan.

Lue lisää ja kuuntele koko kausi täältä.

unwomensuomi

Lisää vaikuttajalta unwomensuomi


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys