Bonfire.fi

Tampereen yliopisto vrs. Morgan Stanley

Pasi Sillanpaa

Viime viikon Nordic Business Forumin mieleenpainuvin johtaja oli Morgan Stanleyn lavasäteilyltään vaikuttava ja työssään menestynyt Carla Harris. Kuvaavaa hänen vaikuttavuudelleen oli, että hänen esiintymisensä jälkeen yleisön kommentteja olivat mm: ”Olen heteronainen, mutta menisin hänen kanssaan vaikka naimisiin”. ”Koska aiot hakea presidentiksi?”

Carla Harris ei kertonut mitään, mitä johtamisesta ei jo tiedetä. Hänestä teki vaikuttavan hänen karismansa ja kyky kertoa asiat niin, että ihmiset haluavat mukaan rakentamaan yhteistä tarinaa.

Tänään luin Suomen Kuvalehden jutun Tampereen yliopiston synnytystuskista. Tampereellahan luotiin uusi säätiöyliopisto, johon liitettiin teknillinen korkeakoulu, ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto. Tajusin, että Tampereella tarvittaisiin johtajaa Morgan Stanleystä.

Yhdistäminen on ollut riitainen prosessi

Suomen Kuvalehden artikkelissa tuodaan esiin erilaisia kriisejä, aina vallanjaosta ongelmien käsittelyyn. Paljon on yritetty tehdä ja paljon varmaan saatu aikaiseksi. Silti kiistat eivät ota laantuakseen.

Ongelmia selitetään osittain joillakin änkyröillä ihmisillä ja osittain käynnistystuskilla, mutta se ei ole koko todellisuus. Yliopistossa tehty kyselytutkimus, johon saatiin korkea vastausprosentti, toi esiin selkeän toiveen saada henkilöstölle edustusta säätiön hallitukseen. Entisessä yliopistossa tämä oli hoidettu. Säätiön hallitus ei ole tehnyt nykyiseen tilanteeseen muutosta.

Tulkitsen tämän niin, että säätiön hallitus uskoo ymmärtävänsä, mikä on yliopistolle ja sen ihmisille oikein.

Muutostilanteissa käytetään usein managementia vaikka enemmän tarvitaan leadershipiä

Tampereen yliopistosta näyttää puuttuvan leadershipiä. Sen korjaamiseksi paikalle on esimerkiksi palkattu konsultteja nostamaan ihmisten innostusta ja säätiön hallitus uskoo strategiatyön voimaan. Konsultin käyttö on hyvä ratkaisu silloin, jos myös johto kehittyy henkilöstön kehittämisen ohessa. Jos johtaminen ei samalla muutu, ulkopuolinen kehitystyö menee hukkaan.

Muutoksessa vastustus tulee useammin huonosta leadershipistä kuin epäselvistä prosesseista. Ihmiset kaipaavat turvaa epävarmuudessa ja heidän kysymyksiinsä pitää vastata. Ei tarvita konsulttia ymmärtämään, että Tampereella tätä ei osata tai haluta toteuttaa. Tampereen yliopisto suorastaan huutaa Carla Harrisin tyyppistä johtajaa, joka kykenee sanomaan yksinkertaiset asiat niin, että ihmiset menevät yhdessä hänen kanssaan vaikka varmaan kuolemaan.

Ihan yksinkertaistaen, Carla Harris vannoo ihmisten yhteisen tekemisen ja kaikkien ihmisten huomioimisen voimaan. Näin ei Tampereella selvästikään osata toimia.

Suomessa on hyvin vääristynyt kuva muutosprojekteista. Niiden tulee olla enemmän leadership -projekteja kuin hallinnollista pyörittelyä. Ei ole ainuttakaan muutosta, jossa asiat menevät suunnitellusti ja parhaissa muutoksissa juuri se lopullinen toteutus hioo lopputuloksen täydelliseksi. Tämän teitävät hyvin myös menestyneet startup -yrittäjät.

Tampereen yliopisto on surullinen esimerkki siitä, että leadership on jätetty kakkosruutuun, vaikka sen tulee olla kaikissa muutoksissa paalupaikalla. Maailma tarvitsee enemmän kykyä kohdata erilaisia ihmisiä ja innostaa. Siitä on meillä huutava pula.

Pasi Sillanpaa

Pasi Sillanpää

Kuudes Aisti Oy

Strategisti

Strategiatyön ja markkinoinnin ammattilainen Pasi Sillanpää tuntee erottuvien strategioiden ja markkinointikonseptien lainalaisuudet. Hän tuntee strategiatyötä tiedon jalostamisesta ja päätöksenteon kautta toimeenpanoon. Pasi sekä auttaa yrityksiä tekemään parempia päätöksiä ja johtamaan muutosta että puhuu ja kirjoittaa aktiivisesti aiheen ympäriltä.

Lisää vaikuttajalta Pasi Sillanpää


Lisää kategoriasta Johtaminen