Bonfire.fi

Johtajuus ja takaperin ajattelun voima

Riitta Hyppänen

Olen tutustunut takaperin laskentaan vuosia sitten projektivalmennusten parissa. Takaperin ajattelu on loistava työkalu. Kun tiedossa on projektin deadline, kannattaa aikataulutus aloittaa käänteisesti, lopusta alkuun. Jotta on valmista tiettynä päivänä, mitä on oltava valmiina edellisenä päivänä, edellisellä viikolla ja sitä edeltävällä…? Piirtäessä hahmottuu myös ns. kriittinen polku eli osatehtävien väliset riippuvuudet. Tällöin on helppo huomata tärkeimmät tehtävät ja ryhtyä heti hommiin. Siinä on takaperin ajattelun voima ja vaikutus. Miksi jättää näin loistava ja helppo työkalu vain työpaikan projekteja varten ja muutaman ihmisen työkaluksi? Osoitan kolmen esimerkin avulla, miten takaperin ajattelun voima vaikuttaa muutenkin.

Lomalle lähtemisen autuus ja tuska – ota takaperin ajattelu kaveriksesi

Aloitan ajankohtaisella tilanteella. Kauan odotettu loma on edessä, mutta sitä ennen on maailma saatava valmiiksi tai ainakin oma työtilanne jotenkin haltuun. Joka vuosi tämä tilanne tuntuu yllättävän. Viimeisinä päivinä tehdään kaikki mahdollinen ja silti on riittämätön olo. Viime hetkien työtilanteen paine heijastuu ensimmäisiin lomapäiviin.

Entä jos hyödyntäisimme takaperin ajattelun voimaa myös asiantuntija- ja johtamistehtävissä? Työmääriin se ei vaikuta, mutta hallinnan tunteella on suuri merkitys tunnetiloihimme, stressin tuntemuksiimme ja yleisesti työpäiväkokemuksiimme.

Kun lomalle jäämisen päivämäärä on tiedossa, ota hetki aikaa suunnitteluun.

Takaperin ajattelun voima vaikuttaa toki vasta, kun ajatukset muuttuvat puheiksi ja teoiksi.

Uusi työ on monen askeleen päässä – takaperin ajattelun voima tuo haaveisiin konkretiaa

Moni miettii näin kesäaikana muutosta työtehtävien tai työpaikan suhteen. Kesä muistuttaa meitä, että taas on vuosi kulunut. Kesä tarjoaa hyvän hetken tehdä ikään kuin omaa tilinpäätöstä: mitä vuosi on antanut ja mitä vaatinut, mitä olen oppinut ja mihin olen matkalla?

Suosittelen ottamaan itselle aikaa kesäviikkojen aikana ja pohtimaan niin menneitä kuin tuleviakin. Toivottavasti moni löytää paljon merkityksellistä ja arvokasta itsensä kanssa käydyn keskustelun pohjalta. Voit hyödyntää aiemmin julkaisemaani Rubiikki-blogini kirjoitusta Käy elämäsi parhain kehityskeskustelu. Jos et ole tyytyväinen nykytilanteeseesi, aseta itsellesi tavoitepäivämäärä, jolloin haluat työtilanteesi olevan erilainen kuin nyt.  Ota käyttöön takaperin ajattelun menetelmä.

Tässä huomaa, että ”sitku”-ajattelu ei sovi elämäntilanteeseen, jossa haluaa oikeasti saada muutoksen aikaiseksi. Mikäli yksin ajatteleminen ei toimi, pyydä kaverilta sparrausapua tai hommaa eteenpäin kannustava coach, joka kysymyksillään auttaa tekemään oikeita valintoja.

Miten takaperin ajattelun voima auttaa organisaatioita uudistumaan?

Megatrendit vaikuttavat erilaisella aikaviiveellä, mutta pelkästään teknologiaan liittyvät uudet ratkaisut ja niiden yhteisvaikutus tulevat yllättämään monet. Olen aiemmissa Rubiikki-blogini työnmurrosta ja oppimista käsittelevissä kirjoituksissani todennut, että uudistuminen tarkoittaa uusia johtamistapoja, toimintatapojen ja oppimisen uudistumista. Vaikka emme tiedäkään tarkkoja aikatauluja työelämän muutoksille, voimme tulevaisuudenkin osalta soveltaa takaperin ajattelua.

Miten työmme muuttuu ja mitä se tarkoittaa osaamispääoman uudistamiselle? Oletetaan, että koneissa on älyä ja ne oppivat, dataa on käytettävissä tekoälyn avulla ihan eri tavalla kuin ennen ja lisäksi tiedonsiirto on nykyistä nopeampaa 5G:n avulla. Ainakin tiedämme sen, että erilaisten kompleksisten ongelmien ratkaiseminen yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa korostuu. Ihmisyydestä tulee johtajuuden ydin kuten olen aiemmin kirjoittanut. Miksi emme opettelisi ja vahvistaisi kognitiivisia taitojamme jo nyt?

Kohtaamisosaaminen on teema, jossa emme tule ikinä valmiiksi ja hyvä niin. Voisimme olla paljon parempia kriittisen ajattelun hyödyntämisessä. Sekoitamme helposti kriittisyyden ja muutosvastarinnan. Mystifioimme liikaa luovuutta emmekä ole vielä tottuneet ajatukseen jatkuvasta oppimisesta. Jotta edellä mainitut asiat mahdollistuisivat arjessa, täytyy niille luoda edellytykset kaikilla työpaikoilla kokoon ja toimialaan katsomatta. Se tarkoittaa tavoitteiden asettamista, kannustamista, edistymisen seuraamista – siis johtamista, johtajuutta ja oman esimerkin näyttämistä.

Organisaatiot uudistuvat vain oppimisen kautta ja ovat jatkossakin yhtä hyviä kuin niiden osaaminen.

Oppimisen parasta aikaa

Aina on hyvä aika oppimiseen ja kehittymiseen. Kesä on loistava mahdollisuus hankkia uutta tietoa, kokeilla uusia asioita ja harjoitella uusia taitoja. Nykyään oppiminen ei ole kiinni työpaikan koulutustarjonnasta, henkilöstön kehittämispolitiikasta tai rahapussista – verkkokurssit mahdollistavat oppimisen milloin ja missä vain. Tärkeä kysymys niin päättäjille, johtajille kuin meille jokaiselle: Haluammehan, että meillä on valmiudet toimia teknologiamurroksessa ja hyödyntää tarjolla olevia mahdollisuuksia? Jos näin on, niin oppimiseen ja uudistumiseen liittyvät päätökset on tehtävä nyt. Suunnataan huomio tulevaisuuteen ja annetaan takaperin ajattelun voiman vaikuttaa lähitulevaisuuden valintoihimme.

Riitta Hyppänen

Riitta Hyppänen

CM & HR Consulting Oy

Työelämän uudistaja

Lisää vaikuttajalta Riitta Hyppänen


Lisää kategoriasta Johtaminen