Bonfire.fi

Myötäinto ja myötäilo muutosmatkan matkaeväinä

Tunnistatko itsesi seuraavasta? Olet ideoija, visualisoija, uuden luoja. Saat nopeasti ideoita, löydät alta aikayksikön kehittämiskohteita, kykenet tuottamaan ratkaisuaihioita ja pystyt löytämään sanat sellaisellekin, mitä ei vielä ole. Joskus ideasi lähtevät lentoon. Joskus kehityssiemenet lähtevät itämään ja versot kasvuun. Joskus ratkaisusi toimivat muuallakin kuin powerpointeissa. Joskus ajatuksesi saavat siivet ja sanasi resonoivat isojakin joukkoja.

Joskus, toisinaan taas ei.

Kyse ei ole useinkaan ideasi ainutlaatuisuudesta, ajoituksesta tai sanavalinnoista. Usein kyse on siitä, löytyykö ideoijan, visioijan ja uuden luojan rinnalta henkilö, joka kuuntelee ja kysyy lisää. Henkilö, joka innostuu ja syttyy. Henkilö, joka näkee mahdollisuuksia ja jalostaa ideoista vielä parempia. Tämä henkilö kannustaa eteenpäin, kun vastatuuli tuo tietoisuuteen tuhat syytä, miksi ei ainakaan kannata tehdä mitään uudella tavalla. Ilman tätä henkilöä moni asia jäisi aloittamatta ja kokeilematta, monta muutosmatkaa toteutumatta.

Myötäinto ja myötäilo maagisina voimina

Tälle maagiselle voimalle on nykyään jo termitkin: kyseessä on myötäinto ja myötäilo. Myötätunnon merkityksestä olemme olleet tietoisia jo pitkään.

Minulle nämä uudet sanat avautuivat, kun minulta pyydettiin pari vuotta sitten kirja-arvio Myötätunnon mullistava voima -kirjasta. Opin lukiessani ja kirjoittaessani samalla sanoittamaan tunteitani, joita usein koen, kun saan kulkea toisen ihmisen rinnalla hänen kasvunsa ja onnistumisensa hetkinä. Tunne on sellaista vilpitöntä iloa ja myötäelämistä.

Sen voi tuntea, kun toinen saa toivomansa opiskelupaikan tai vaikkapa opintonsa valmiiksi. Se on iloa siitä, että toinen saa ylennyksen. Puhumattakaan siitä tunteesta, kun joku tuttu kertoo aloittamastaan uudesta työstä.

Samaa myötäintoa ja myötäiloa voi kokea myös kollektiivisesti. Se voi olla iloa yksittäisen tiimin onnistumisista. Se voi syntyä, kun kuulee kahden yksinyrittäjän löytäneen toisensa, jotta voivat luoda yhdessä jotain uutta ja ainutlaatuista. Se on iloa ja riemua siitä, kun yritys loistaa vaikkapa Suomen parhaiden työpaikkojen listalla tai yrittäjä valitaan alueellaan vuoden yrittäjäksi.

Aiheita myötäintoon ja myötäiloon löytyy niin työelämästä kuin vapaaehtoistoiminnasta. Olen tehnyt vuosia arviointityötä HENRY ry:ssä, jossa olen saanut tutustua satoihin organisaatioiden kehittämishakemuksiin, pisteyttää niitä arviointiryhmässä ja lopulta valita finalistit ja voittajat. Palkintotilaisuudessa olen ollut pakahtua ylpeyteen, myötäintoon ja myötäiloon.

Erityisen tärkeä rooli myötäinnolla ja myötäilolla on uudistumisessa ja kokeiluissa. Olemme työelämässä yhä useammin tilanteissa, joissa on uskallettava toimia ilman parhaiden käytäntöjen tarjoamaa tukea. On oltava rohkeutta tehdä jotain ensi kertaa, käyttää ensi kerran uusia työvälineitä, kokeilla uusia toimintatapoja, kehitettävä uudenlaisia ratkaisuja ja opittava tulevaisuutta varten, vaikka se olisi epävarmuuksia täynnä.

Viime aikoina olen saanut kokea aivan uudenlaista myötäintoa ja myötäiloa KaakkoON-pilotissa. Kyse on KAS Henry -kokeilusta, jossa vapaaehtoiset kaakkoisen Suomen kasvusta ja kehittymisestä innostuneet yhdessä kehittävät ja yhdessä oppivat Howspace digialustan avulla. Verkostoissa on voimaa ja erityisesti myötäintoisessa verkostossa. Tavoitteenamme on tehdä kaakkoisen Suomen osaaminen näkyväksi – ja sen teemme suurella myötäilolla.

Luottamus ja myötätunteet luovat pohjaa onnistumisille

Uskon vahvasti siihen, että kasvu ja innovaatiot tarvitsevat työyhteisöissä psykologista turvallisuutta. Luottamus mahdollistaa kasvun – oli sitten kyse yksilöstä, yhteisöstä tai yrityksestä. Luottamus mahdollistaa ideoinnin sekä antaa rohkeutta kokeilla uusia asioita. Luottamuksellisessa ilmapiirissä uskaltaa jopa tehdä virheitä, keskustella niistä ja ennen kaikkea oppia niiden avulla.

Mutta mitä tapahtuisikaan, jos psykologinen turvallisuus saisi kaverikseen myötäinnon ja myötäilon? Mitä kaikkea se saisikaan aikaiseksi? Mitä uutta ja ainutlaatuista se mahdollistaisi? Lisääntyisikö tiimipalavereissa osaamisen ja oppimisten jakaminen? Syntyisikö työpajoissa uusia oivalluksia? Saisimmeko vihdoin ihmisten piilevän potentiaalisuuden näkyväksi?

Madaltuisiko kynnys uudistumiseen, jos voisi luottaa siihen, että jokaisen viereltä löytyy henkilö, joka uskoo onnistumisiin, kannustaa jatkamaan ja iloitsee pienistäkin saavutuksista?

Myötäinto ja myötäilo voivat parhaimmillaan tarttua. Lohduttavaa on myös se, että ne ovat taitoja, joita voi jokainen harjoittaa. Mistä ja kenelle sinä voisit osoittaa myötäintoa tai myötäiloa jo tänään?

Riitta Hyppänen

Riitta Hyppänen

CM & HR Consulting Oy

Työelämän uudistaja

Lisää vaikuttajalta Riitta Hyppänen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi