Bonfire.fi

Bonfire Walkcastissa vieraileva Mikko Kuustonen: ”Minglaaminen on kohtaamisten alisuorittamista.”

Bonfire Walkcastin vieraaksi saapunut Mikko Kuustonen lähti käyskentelemään Helsingin keskustan Ruttopuistosta kohti Kaivopuistoa. Hän valotti kävelyseurana olleelle Harri-Pekka Pietikäiselle muun muassa suhtautumistaan menestykseen.

”Menestyminen on sivutuote. Se on palkinto, joka voi imarrella. On silti pelottava asia, jos menestyksestä tulee itsetarkoitus. Jos kasvu on lähtökohta kaikelle, menestys voi pahimmillaan jumittaa.”

Kuustonen kokee omassa elämässään olleen paljon ristiriitaisia käänteitä. Hän ajattelee silti taiteilijana, että nimenomaan ristiriita on se juttu, mikä ihmisiä kiinnostaa. Musiikin ohella Kuustonen nostaa esiin 20 vuoden kokemuksensa kehitysyhteistyön parissa, josta hän on erityisen mielissään.

”En ole koskaan opiskellut musiikkia, vaan olen muusikkona itseoppinut. Tajusin tuon parinkymmenen vuoden aikana, jolloin olin kansalaisjärjestöjen juoksupoika, että tunnen tietäväni tuosta hommasta enemmän kuin musiikista. Tässä vaiheessa elämää se tuntuu kaikkein merkityksellisimmältä hommalta, mutta en osaa mitata sitä menestyksellä, sillä suurin osa työstä tehtiin piilossa.”

Vaikka Kuustonen on ennen kaikkea muusikko, tunnetaan hänet myös monista muista eri asiayhteyksistä, etenkin keskusteluohjelmien vieraana, panelistina ja myös isäntänä. Hän kokee, että laadukkaan keskustelun ylläpitäminen ja kehittäminen on erityisen tärkeää tässä ajassa, jossa keskustelukulttuuri on somen myötä muuttunut monilta osin kärkeväksi ja populistiseksi.

”Rauhallisen ja kuuntelevan keskustelun kulttuuri on sellainen, jota haluaisin pitää yllä ja elättää. Tein aikoinaan Mansikkapaikka -nimistä keskusteluohjelmaa, jossa keskustelimme tunnin yhtäjaksoisesti yhden ihmisen kanssa. Se tuntuu tässä ajassa aika utopistiselta muodolta. Nyt siihen olisi ympätty pari kilpailua ja siitä olisi tippunut ihmisiä pois, kolmiulotteinen maisema tai jotain.”

Kuustonen kertoo ihailevansa ihmisiä, jotka osaavat ottaa ilon irti arjesta ja joilla on vahva sosiaalinen ystäväverkosto. Hän kuitenkin myöntää, ettei ole koskaan ymmärtänyt esimerkiksi juhlia konseptina. Pintapuoliset keskustelut eivät tunnu täysin omalta.

”Minglaaminen on kohtaamisten alisuorittamista. Se on oma taitolajinsa, jossa yhtäkkiä meistä tulee markan amerikkalaisia.”

Bonfire Walkcastin aikana Kuustonen kertoi myös erillisyyden tunteesta liittyen siihen, että hänellä on itseään selvästi iäkkäämmät sisarukset. Keskustelu soljui myös sukeltamiseen, Heikki Silvennoiseen ja merikäärmeisiin. Niin ikään elämän tarkoitus tuli ratkaistua – ainakin joiltain osin.

Kuuntele Bonfire Walkcast.

Jakso löytyy myös Spotifysta.

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Walkcast