Bonfire.fi

Älä osta – jokainen säästetty euro on ympäristöteko

Lassi Linnanen

Ajatuksilla on voimaa, hyvässä ja pahassa. Yksi nykyisen talousmallimme keskeinen ajatus on jatkuvasti kasvava kulutus. Pelkästään tämä yksi onneton oletus on johtanut siihen, että rajalliset resurssit tarjoava planeettamme voi koko ajan yhä huonommin. Ihmiskunta käyttää joka vuosi noin seitsemän kuukauden aikana luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, ihmisen ekologisen jalanjäljen tasapainottamiseen tarvittaisiin lähes neljä maapalloa.

Noin kaksi kolmasosaa kasvihuonekaasupäästöistä syntyy tavallisten ihmisten jokapäiväisestä kulutuksesta. Perustamamme Useless Company Oy rikkoo tabuja kehottamalla ihmisiä kuluttamaan vähemmän – siis antikuluttamaan. Ekologista elämäntapaa yritetään brändätä kalliiksi, mutta oikeasti kyse on vain siitä, että jättää ostamatta asioita. Jos emme ostaisi koko ajan uusia autoja, vaatteita tai roskaruokaa, niin niitä ei myöskään valmistettaisi.

Kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen tarvitaan ehdottomasti myös kansainvälisiä sopimuksia, lakeja ja määräyksiä. Niiden avulla yritykset ja kansallisvaltiot pakotetaan toimintaan. Mutta ilman kulutuksen voimakasta suunnanmuutosta muut toimenpiteet ovat riittämättömiä. Ihmiset voivat lopettaa liikakulutuksen tässä ja nyt. Sen sijaan kansainvälisten sopimusten ja lakien aikaansaaminen vie vuosia, ja niillä on tapana vesittyä kompromisseiksi.

Useless Company sai alkunsa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kestävyysmuutoksen tutkimusryhmässäni. Perehdyimme Tilastokeskuksen keräämään aineistoon, joka paljasti mittavan vähennyspotentiaalin suomalaisen kotitalouden vuosikulutuksessa. Suomessa on noin 2,6 miljoonaa kotitaloutta, jotka kuluttavat keskimäärin noin 36 000 euroa vuodessa. Perustarpeet voitaisiin tyydyttää paljon pienemmillä kustannuksilla kuin tällä hetkellä. Tutkimme, paljonko ihmiset säästäisivät, jos he vähentäisivät hieman kuluttamistaan, kuten päivittäistä lihan syömistä, tai shoppailisivat vähemmän sisustustavaroita. Pienillä ja kivuttomilla valinnoilla yksittäinen kotitalous säästäisi vuodessa yli 3 500 euroa.

Pienistä puroista kasvaa suuri virta. Tuo noin kymmenyksen vähentäminen kotitalouksien kulutuksesta merkitsisi yli 9 miljardin euron vuosisäästöä koko kansantalouden tasolla. Investoimalla summa älykkäästi, sillä katettaisiin Suomen vuoden 2030 sähköautotavoite saman tien, alle vuodessa. Seuraavana vuonna säästyneillä euroilla asennettaisiin aurinkosähköjärjestelmät kaikkiin niihin suomalaisiin asuinrakennuksiin, joissa niiden käyttö on mahdollista. Ja niin edelleen. Yksittäiset kuluttajat voivat joukkovoimallaan ratkaista kestävyyskriisin – ja hyötyä siitä taloudellisesti.

Tänä vuonna aiomme tuoda markkinoille Useless-antikulutussovelluksen. Haluamme osoittaa, että kestävyyden edistäminen ei ole kallista viherpiipertämistä, vaan kannattavaa kaikille. Sovelluksemme avulla antikuluttaminen onnistuu keneltä tahansa ja milloin vain. Kun vaikkapa sipsit ja sisustustyynyt jäävät toistuvasti kaupan hyllylle ja auto talliin, rahaa alkaa jäädä säästöön. Sovelluksen avulla antikulutetun rahan voi sitten sijoittaa – nopeasti, helposti ja kannattavasti – kestävyyden edistämisen kannalta hyödyllisiin hankkeisiin. Useless-alustalle hyväksymme ainoastaan kestäviä sijoituskohteita. Me siis ohjaamme rahoitusta sitä tarvitseviin hyviin projekteihin. Sijoituskohteille tullaan määrittämään tarkat kriteerit, mikä takaa antikuluttamisen ja kestävän sijoittamisen kaksoisvaikutuksen syntymisen.

Lassi Linnanen

Lassi Linnanen

Professori, muutosagentti

Lisää vaikuttajalta Lassi Linnanen


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys