Bonfire.fi

Advisor, varo viisauden tuomaa harhaa!

Tittelissäni lukee nykyisin advisor enkä pidä siitä lainkaan.

Jätettyäni 15-vuotisen HR- ja rekrytointiuran taakseni ja siirryttyäni pois teknologiayhtiön HR-johtajan tehtävästä, olen nimittänyt itseni advisoriksi, neuvonantajaksi, ja asettanut itseni asemaan, jossa neuvon muita. Suomeksi olen siis viisaampi kuin muut. Voisin aivan yhtä hyvin olla myös guru, stara tai puoli raamattua ja asettaa kullanhohtoisen kunniamerkin rintataskuuni. Not cool.

Vaikka titteli aiheuttaakin ajoittaisia yökkimisreaktioita, rooli itsessään ei sitä tee – päinvastoin: Minusta on kuoriutunut fairynkestävä neuvoja. Rakastan työn monipuolisuutta, sen luomaa mahdollisuutta olla mukana eri yrityksissä ja työskennellä eri aloilta tulevien ammattilaisten kanssa. Samalla kun osaamisestani on hyötyä, pääsen myös itse oppimaan uutta. Todellinen hybridityöelämän win-win. Nautin myös häpeilemättä työn mahdollistamasta vapaudesta: Voin tehdä niin paljon tai vähän kuin haluan ja tarttua lyhyisiin tai pidempiin advisor-rooleihin oman elämäntilanteeni mukaan.

Mitä advisor tekee?

Siinä missä ennen ratkoin yhden yrityksen strategisia ja operatiivisia kokonaisuuksia, nykyisin liikun toimialasta ja yrityskokoluokasta toiseen. Yrityksiä yhdistävänä tekijänä on tahtotila kasvattaa, kehittää tai muuttaa liiketoimintaa sekä ongelma tai haaste, johon tarvitaan ulkopuolista osaamista ja tukea.

Mistä advisor-rooli konkreettisesti koostuu? Neuvon, sparraan ja tuen niin yrittäjiä kuin yrityksiä, minun tapauksessani pääasiassa yritysjohtoa ja HR:ää. Toisinaan myös muita advisoreita omissa haasteissaan. Kuuntelen ja kysyn. Ehdotan ratkaisuja, vaihtoehtoja ja toimintamalleja, synnytän ideoita, ohjaan oikeaan suuntaan tai kehotan pysähtymään. Kannustan, innostan ja motivoin. Kaiken ytimessä on yrityksen paras.

Kun katselen kalenteria taaksepäin, olen viime kuukausina sparrannut mm. osaamisen kehittämisen malleja, tuonut vaihtoehtoisia ratkaisuja johtoryhmän vastuualueiden muodostamiseen, ideoinut uuden palvelun lanseerausta, tukenut haastavan henkilöstötilanteen ratkaisemisessa ja rekrytointifunktion rakentamisessa. Olen toiminut myös HR-johdon lepotuolina kun maailma on muuttunut mustaksi ja arjen haasteet on vyörynyt päälle.

Varo viisautta

Lähes yhtä kiinnostavaa on se, mitä en tee: päätöksiä. Omistajuus ja vastuu päätöksistä kuuluu yritykselle. En myöskään pidä käsiäni operatiivisessa savessa, ellei niin erikseen sovita. Välttelen visusti myös kaikkitietävää viisautta. Vaikka oma taustani antaa avaimia moneen asiaan, se ei ole kaikenkattavaa viisautta – edes omalta osaamisalueeltani. Advisoriuteen kuuluvaa vastuuta on nostaa käsi pystyyn kun huomaa olevansa väärä henkilö auttamaan. Minulla on viisautta, mutta minussa ei asu viisaus – sen takia otsikon yökkimisreaktio jatkaa vatsanpohjassa kuplimistaan.

Mikäli advisorius kiinnostaa ja sinulla on kokemuksen kautta kertynyttä osaamista, josta tiedät muiden hyötyvän, tuo rohkeasti ammattitaitoasi esille, rakenna omannäköisesi osa- tai kokoaikainen polku advisoriuteen ja nauti matkasta.

Lupaa minulle kuitenkin kolme asiaa: Pidä yrityksen paras aina mielessä, varo viisauden tuomaa harhaa ja ilmoita minulle heti kun olet keksinyt paremman tittelin. Arvostaisin.

Saana Rossi

Kirjailija, advisor, puhuja ja ex HR-johtaja

Lisää vaikuttajalta Saana Rossi


Lisää kategoriasta Johtaminen