Bonfire.fi

Hyviä uutisia: elämänmuutoksesi epäonnistuminen ei johdukaan sinusta itsestäsi

Oletko koskaan miettinyt, miksi niin monet elämäntapamuutokset kaatuvat alta aikayksikön? Miksi päätös kuntosaliharjoittelun aloittamisesta tai terveellisemmästä ruokavaliosta ei kestäkään? Ja miksi vain alle 10 % uudenvuodenlupauksista onnistuu, tai vain 17 % sydäninfarktin kokeneista pysyy päätöksestään muuttaa elintapojaan terveellisempään suuntaan? Jos sinä olet onnistunut, olet yksi onnekkaista ja poikkeus – onneksi olkoon! Syy onnistumisellesi saattaa yllättää, sillä tutkimusten mukaan taustalla saattaa olla ympäristö; siis missä, kenen kanssa, ja millaisissa olosuhteissa olet ollut tekemässä muutosta.

Ennen vanhaan itsekurin ajateltiin olevan kuin lihas, joka väsyy käytöstä. Kun käytät itsehillintääsi, se väsyy ja lopulta pettää. Tästä syystä monet meistä sortuvatkin kiusauksiin, vaikka olisimme kuinka päättäneet olla sortumatta.

Olemme myös aina ihailleet ihmisiä, joilla on tahdonvoimaa tehdä muutoksia, sekä pysyä päätöksissään ja kieltäytyä vääriltä houkutuksilta. Onnistumisessa ei kuitenkaan ole kyse vain tahdonvoimasta, sillä tahdonvoima on kuin auton starttimoottori – sillä voi käynnistää muutoksen, mutta sillä ei pitkälle pötkitä. Jos joudut käyttämään tahdonvoimaa aina kun haluat pysyä päätöksessäsi, tulet varmasti lopulta sortumaan.

Uudemmat tutkimukset nimittäin osoittavat, että itsekurin salaisuus piilee suurimmaksi osaksi ympäristössä, jonka olemme itsellemme saaneet, halunneet tai rakentaneet. Miltä tuntuisi, jos kerronkin sinulle, ettei itsekurisi salaisuus ole välttämättä sinussa itsessäsi? Tai että menestyksemme, tai epäonnistumisemme, riippuu enemmän ympäristöstämme kuin sisäisestä vahvuudestamme?

Ajattele vaikkapa kahta ihmistä, jotka molemmat haluavat lisätä elämäänsä terveitä elämäntapoja. Toinen asuu lähellä kuntosalia ja lenkkipolkuja, ja toinen niistä kaukana, hankalien kulkuyhteyksien päässä, vieläpä ilman autoa. Kummalle arvioit olevan vaikeampaa pysyä päätöksessään? Vieläkin suurempi merkitys on sillä, että toisella heistä on ystäviä jotka ovat tehneet samanlaisia päätöksiä elintapojensa kohentamiseksi: he puhuvat kokemuksistaan, kannustavat toisiaan, jakavat hyviä vinkkejä esimerkiksi terveellisistä resepteistä, ja käyvät silloin tällöin myös treenaamassa yhdessä. Toisaalta se, joka on aina yrittänyt pärjätä yksin, ei pysy päätöksessään muutamaa kuukautta pidempään.

Jos tavoittelemaasi muutoksen ei liity positiivista sosiaalisuutta tai mielihyvää, hyvää lopputulosta ei voi ennustaa. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan meille suomalaisille hauskuus on liikunnan harrastamisen motiivina koko Euroopan alimmalla tasolla. Sosiaalinen motiivi toimii jo hieman paremmin: siinä olemme Euroopan tasolla vasta toiseksi huonoimpia!

Menestyksemme tai epäonnistuksemme ei siis välttämättä olekaan niin paljon kiinni meistä itsestämme, kuin siitä millaisessa ympäristössä ja millaisten ihmisten ympäröimänä elämme.

Jos ympärillämme on jatkuvasti houkutuksia ja esteitä tavoitteidemme tiellä, on päätöksissä vaikeampaa pysyä. Jos perheenne ruokaostoksista vastaavan henkilön peruseineksiin kuuluvat sipsit, kokis ja keskiolut, todennäköisyys syödä epäterveellisemmin murskaa vahvemmankin itsekurin.

Joten ennen kuin syytät itseäsi huonosta tahdonvoimasta tai heikosta itsekurista, tarkastele hetki ympäristöäsi. Osa siitä saattaa tulla annettuna, kuten missä olet töissä tai vaikkapa millä asuinalueella voit tulojesi perusteella asua. Mutta se kenen kanssa olet tekemisissä, kenen kanssa haluat rakentaa muutosta, ja päätätkö tehdä niitä hyviä asioita jotka tuottavat enemmän mielihyvää, ovat useimmiten omassa päätösvallassasi.

Jos emme saa tukea ja mielihyvää muilta ihmisiltä, on turha odottaa kovin hyvää lopputulosta. Lähipiirisi ja elinolosuhteesi luovat sinulle toistuvia rutiineja, jotka vievät joko hyvälle tai huonolle polulle.

Avain menestykseesi ei olekaan pelkästään sinussa itsessäsi, vaan siinä, minkälaisen ympäristön luot muutoksellesi. Muuta ympäristöäsi, niin muutat tulevaisuuttasi.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi