Bonfire.fi

Luulin olevani maailman paras konsultti, mutta se olikin ”joku muu”

Petteri Poutiainen Salesforce

Noin sata vuotta sitten urani alkutaipaleella tein töitä Irlannissa, jossa sain aika nuorena, 25-vuotiaana, johdettavakseni 7 hengen tiimin. Kaikki meni aluksi oikein hyvin, kunnes tiimistä lähti samaan aikaan kaksi työntekijää pois, ja jäljelle jääneiden oli selvittävä viiden hengen voimin seitsemän henkilön työtaakasta.

Ehkä odotetustikin tiimissäni alkoi melko pian esiintyä uupumista ja stressiä — myös minulla itselläni. Kun töitä oli liian paljon, tuli sohittua hätäisesti moneen suuntaan. Lopputuloksena meillä oli viisi melkein loppuunpalanutta alaista, sekä näiden erittäin väsynyt esimies.

Lienee kuvaavaa, että tällainen väsynyt esimies löysi ratkaisun tilanteeseen unestaan — tarkalleen ottaen sellaisesta, jossa hän itse oli maailmankuulu huippukonsultti, joka oli keksinyt yleismaailmallisen stressinhallintaratkaisun: Petteri Poutiaisen puolen metrin säännön!

Tässä käänteentekevässä unessani olin konsultoimassa ystävääni, joka sattui sopivasti kärsimään hieman samanlaisesta ongelmasta, kuin minä itse valveilla ollessani.

Unessa kirjoitin muistivihkooni kolme ohjetta, joilla hän voisi ongelmansa ratkaista.

Ensimmäinen näistä oli puolen metrin sääntö: mitään asiaa ei saisi päästää niin lähelle, että se peittää koko näkökentän. Sen sijaan kaikkea eteen tulevaa kannattaisi aina katsoa hieman etäämmältä, noin puolen metrin päästä, sillä tämä auttaa laittamaan asiat oikeanlaiseen perspektiiviin. Puolen metrin mitta tulisi aina pitää mukana kaikissa tilanteissa, sillä samalla se muistuttaa vision tärkeydestä: onko tämä asia tärkeä visioni toteutumisen kannalta, ja miten toimin jos vastaus on kyllä, ei, ehkä tai ehkä ei?

Niitä kahta muuta ohjetta en herättyäni koskaan enää muistanut, mutta puolen metrin sääntö on kulkenut elämässäni mukana aina tuosta aamusta lähtien. Viimeisimpänä olen soveltanut sitä kolmen kuluneen vuoden aikana Salesforcen Suomen maajohtajana. Nykyisessä työssäni vision pitäminen kirkkaana on erityisen tärkeää, ja nuorena opitut työn priorisointitaidot ovat olleet todella arvokkaita.

Mutta miten päättyi tarina vuoden 1997 Irlannissa?

Menin unta seuraavana aamuna töihin ja totesin tiimilleni, että hitto vie: olemme tehneet viime kuukausien aikana hommat ihan päin honkia. ?

Lopulta puolen metrin säännöstä syntyneet oivallukset auttoivat kuin auttoivatkin meitä pääsemään pahimman stressipiikin yli. On ihan selvää, että kyseessä on ennen kaikkea vähän pilke silmäkulmassa otettava ohjenuora elämään, mutta on siinä silti aika paljon järkeä: kaikkea ei pidä ottaa niin vakavasti, eikä kaikkia asioita kannata päästää iholle.

Tosin pakko varmaan myöntää sekin, ettei sen huippukonsultin nimi loppujen lopuksi ollutkaan Petteri Poutiainen — kyseessä oli Nukkumatti.

Petteri Poutiainen

Petteri Poutiainen

Digitalist Group

toimitusjohtaja

Petteri Poutiainen on Digitalist Group Oyj:n toimitusjohtaja. Petteri on ollut mukana perustamassa useita yrityksiä, mm. joukkorahoituspalvelu Indesdorin, jonka lisäksi hän on toiminut yli 20 vuotta kansainvälisten IT yritysten johtotehtävissä. Petteriä inspiroivat digitaaliset liiketoimintamallit, start-up yhteistyö ja innovaatiokulttuuri sekä voittajatiimien rakentaminen.

Lisää vaikuttajalta Petteri Poutiainen


Lisää kategoriasta Johtaminen