Bonfire.fi

Johtaja: ole siellä, missä ihmiset ovat!

Millainen on hyvä hybridiajan esihenkilö? Miten voimme rakentaa työympäristön, jossa työntekijät kokevat olevansa osa yhteisöä ja jossa työtä tehdään joustavasti tuottavuudesta tinkimättä? Näihin johtamisen ja työkulttuurin kysymyksiin sukellan yhdessä Solitan henkilöstöjohtaja Outi Sivosen sekä Dellin päälaitetoiminnasta vastaavan Sanna Niemisen kanssa. Lue alta tiivistelmä Ihmiset ja teknologia -podcastin kolmannesta jaksosta!

Kohtaamisen laatu on avainasemassa

Hybridityötä tekevän tiimin esihenkilön tärkein tehtävä on varmistaa tiimiläisten tasapuolinen kohtelu. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että jokaista tiimin jäsentä kohdellaan tismalleen samalla tavalla: ihmiset ovat erilaisia ja tilanteet vaihtelevat. Tasapuolinen kohtelu voi olla haastavaa, kun tiimissä on ihmisiä useista eri maista ja kaikkien kanssa ei nähdä yhtä usein kasvokkain. Avain tasapuolisuuteen on aina yhteisen ymmärryksen saavuttaminen esimerkiksi työrooleista ja odotuksista. Johtajan on oltava kiinnostunut ihmisistä ihmisinä, ei vain työresursseina.


Erityisesti hybridityössä johtajalta vaaditaan huolellisuutta yhteenkuuluvuuden tunteen luomiseen. Vaikka pandemia toikin tähän lisäkierrettä, asia on ollut jo aiemmin todellisuutta kansainvälisissä tiimeissä. Johtajan on pidettävä huoli kohtaamisen laadusta sekä digitaalisissa että livenä olevissa tapahtumissa; livekään ei automaattisesti tarkoita, että olemme läsnä tilanteessa. Kohtaamisen laatu on tärkeämpää kuin se, missä ja milloin tapaaminen on.

Ihmisiä ei kannata pakottaa toimistolle

Teknologian auttaa varmistamaan, että etänä ja läsnä olevat ihmiset ovat samanarvoisia. Kommunikointi helpottuu, kun video on päällä ja äänet toimivat. Näin etänä olevat osallistujat eivät jää vain kuuntelemaan livenä käytävää keskustelua. Jokaisella ei myöskään ole kotona rauhallista työtilaa, mutta teknologia mahdollistaa omaan maailmaan uppoutumisen esimerkiksi ääntä eristävillä ratkaisuilla.

Suurin osa tietotyöläisten tehtävistä hoituu hyvin etänä, mutta digitaalinen työkokemus vaikuttaa työn tuottavuuteen. Sen takia on panostettava hyviin työvälineisiin, jotka antavat edellytykset työssä onnistumiselle. Ihmisiä ei kannata pakottaa toimistolle. Jotkut asiat, kuten innovointi ja konfliktien ratkaisu, on edelleen paras tehdä kasvokkain, mutta kategorinen pakottaminen toimistolle voi pahimmillaan syödä työn tehokkuutta. Asiaan liittyy myös vastuullisuuskysymys – jos toimistolle ja tapaamisiin pakotetaan, se generoi lisää matkustusta ja tämä ei ole ekologisesti kestävää. Tulevaisuudessa työpaikka ei välttämättä ole fyysinen paikka ollenkaan.

Johtaja: ole siellä, missä ihmiset ovat!

Hybridityön aikakaudella olennaisinta on, että digitaalinen työympäristö toimii. Yhteisöllisyyttä voidaan teknologian keinoin edistää hyvin myös virtuaalisesti ja johtajan kannattaa ottaa uudenlaiset työkalut rohkeasti käyttöön. johtaja voi näkyä myös digitaalisessa työympäristössä ihmisenä: koska sinä viimeksi kutsuit tiimisi etäkahveille vaihtamaan kuulumisia?

Riikka Salminen

Dell Technologies | Suomi

Toimitusjohtaja

Riikka Salmisella on takanaan pitkä ura kansainvälisissä johtamistehtävissä teknologia-alalla, ja ennen nykyistä pestiään Dellin toimitusjohtajana hän toimi finanssialalla. Riikka on ratkaisukeskeinen johtaja, joka ymmärtää kulttuurin ja monimuotoisuuden tärkeyden. Hän puhuu mielellään ihmisen ja teknologian yhtälöstä esimerkiksi hybridityön tai tietoturvan näkökulmista. Myös johtamisen eri teemat ovat hänen lempiaiheitaan.

Lisää vaikuttajalta Riikka Salminen


Lisää kategoriasta Johtaminen