Bonfire.fi

Voiko muutosvastarinta johtua siitä, että ihmiset eivät vain yksinkertaisesti pidä sinusta?

Muutos on välttämätöntä, mutta usein se saa meissä aikaan suuria tunteita – jopa kaaosta. Vähintäänkin se herättää usein ylettömän paljon vastustusta. Joku ei ymmärrä, joku ei tykkää, ja joku ei suostu edes yrittämään. Kuulostaako tutulle?

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, millaisiin erilaisiin vastustuksen muotoihin törmäät yrittäessäsi saada muutosta aikaan? Seuraavassa mielestäni kolme hyvin yleistä vastustuksen juurisyytä, joihin olen törmännyt vuosien
varrella, sekä joitain vinkkejä miten niihin voisi reagoida.

”En ymmärrä miksi”

Olet innoissasi uudesta ideasta tai muutoksesta, mutta jengi ei vain tunnu saavan kiinni siitä. He eivät ymmärrä miksi muutos on tarpeellinen, ja kokevat että asia ei edes kuulosta järkevältä. Tämä on ensimmäinen ja ylivoimaisesti yleisin vastustuksen taso. Jos ei saa vastausta kysymykseen ”miksi”, on vaikea ymmärtää tai sitoutua asiaan, joka tuuppaa pois omalta mukavuusalueelta.

”En pidä tästä”

Joskus muutos herättää vahvoja tunteita. Tämä toinen vastustuksen syy tulee esiin, kun ihmiset reagoivat tunteellisesti muutokseen. Reaktio pohjautuu usein pelkoon: pelkoon muutoksesta, epävarmuudesta ja varsinkin oman selviytymisen uhasta. Tunteeseen oman tyytyväisyyden menettämisestä (”tämän minä osaan, ei nyt mennä muuttamaan sitä”). Usein nämä tunteet eivät ole edes tietoisia.

”En pidä sinusta”

Kolmas ja ehkä haastavin syy on se, kun vastustuksen juurisyy ei kohdistukaan itse muutokseen, vaan sinuun henkilökohtaisesti. Tämä perustuu usein luottamuksen puutteeseen ja ennakkoluuloihin, eikä niinkään itse asiaan. Joskus kemiat eivät muuten vaan kohtaa tai naama miellytä. Moni ratkaisee tämän – ja samalla kaksi edellistä – kasvattamalla itselleen kovan kuoren kovan ja autoritäärisen johtamisen kautta. Sekin kuvastaa pelkoa: pelkoa kohdata ihmisiä, jotka eivät purematta niele sinun näkemyksiäsi. Lopputulos on harvemmin kovinkaan kehuttava.

Muutos on aina haastavaa, mutta kun ymmärrämme vastustuksen eri syyt ja osaamme lähestyä niitä oikealla tavalla, voimme helpottaa prosessia. Itse olen oppinut, että avoin keskustelu ja aito välittäminen ovat avainasemassa. Joskus harvoin muutoksen eteenpäin meno tyssää vain yhteen näistä kohdista – usein syitä on useammassa, ja pahimmillaan kaikki kolme ovat pielessä. Ja siitä ei hyvä seuraa, ellei omista riittävän suurta peiliä ja rohkeutta oppia virheistään.

Miten sinä olet käsitellyt muutosta ja sen tuomaa vastustusta? Minulle on kertynyt kokemusta kaikista kolmesta muutosvastarinnan muodosta, ja onpa joskus myös mennyt ihan metsään, aivan liian usein.
Jaa omat kokemuksesi, ja opitaan toisiltamme.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Johtaminen