Bonfire.fi

Tommy Hellstenin pyrkimys tarkastella johtamista ja työelämää kaipaisi enemmän konkretiaa

Tommy Hellsten: Olemisen voima (Kirjapaja 2022)

Terapeutti ja kouluttaja Tommy Hellsten on luonut pitkän uran myös kirjailijana. Kymmeniä eri teoksia kirjoittanut ”koko kansan terapeutti” on varsinkin viime vuosina onnistunut kiteyttämään ja jalostamaan elämänfilosofiansa ytimen, jonka keskiössä ovat vapaus ja armo.

Hellstenin kirjat ovat häkellyttävän suosittuja, ottaen huomioon, että niiden pohjavire on monin paikoin voimakkaan kristillinen. Viittaukset uskoon ja uskontoon eivät yleensä puhuttele laajalla otannalla, mutta Hellsten on onnistunut luomaan polun, jossa nämäkin teemat kulkevat pääosin sulassa sovussa muun sisällön kanssa.

Olemisen voima -kirjan alussa Hellsten toteaa, ettei etukäteen tiedä, mitä tulee kirjoittamaan. Tämä näkyy harmillisesti lopputuloksessa, joka on Hellstenin muuhun viimeaikaiseen kirjalliseen tuotantoon verrattuna kevyt ja liikkuu turhankin yleisellä tasolla. Paikoin kirja perustelee olemassaolonsa syventymällä johtamiseen, mutta teksti soljuu liian laajalla alueella, että kokonaisuutta voisi tarkastella esimerkiksi työelämän kokemusten kautta.

Hellsten painottaa olemisen merkitystä suhteessa tekemiseen. Hän kirjoittaa selkeitä ja rauhallisia lauseita, joiden sisältö on pääasiassa lohdullista ja rohkaisevaa. Kirjailijana Hellsten onkin kuin rohkaiseva käsi olkapäällä.

Olemisen voima on kevyt ja helppolukuinen teos, joka toimii tarvittaessa sisäänheittäjänä Hellstenin käsittelemiin teemoihin. Samoja aiheita käsitellään silti kattavammin ja syvemmin monissa hänen aiemmissa teoksissaan.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire