Bonfire.fi

Susanna Laine & Terhi Ketola-Huttunen: Epätäydellisen naisen itsetunto

Mistä saada rohkeutta tehdä vaikeita päätöksiä? Miten ammentaa voimaa niihin hetkiin, kun mikään ei tunnu menevän kuten on suunnitellut? Susanna Laine ja Terhi Ketola-Huttunen sanovat, että näissä hetkissä kaivataan huolella rakennettua itsetuntoa.

Epätäydellisen naisen itsetunto on self help -opas, jota uskaltaa suositella myös heille joille genre ei ole ennestään tuttu. Kirjassa vuorottelevat psykoterapeutti Ketola-Huttusen tietotekstiosuudet, juontaja-näyttelijä Laineen omakohtaiset kokemukset itsetunnon rakentamisesta sekä tehtävät, joissa juuri opittua pääsee soveltamaan itse.

Kirjan visuaalinen tyyli tukee tekstin keveyttä. Lukeminen tuntuu välillä kuin hyvän aikakauslehden selailulta – tämän oppaan ottaisi mielellään lomalukemiseksi. Siitä huolimatta teos ei välttele psykologisia teorioita tai monimutkaisiakaan aiheita. Se antaa lukijalle hyvät avaimet oman itsetunnon tutkimiseen, sekä auttaa näkemään miten itsetunto vaihtelee tilanteesta riippuen vaikuttaen esimerkiksi uraan ja työyhteisössä toimimiseen. Epätäydellisen naisen itsetunto esittelee huolellisesti termit, joilla omaa toimintaa mahdollista ymmärtää ja näin myös muuttaa sen suuntaa.

“Myönteisen aggression tehtävänä on tuoda voima siihen, että omat haaveet saa vietyä alusta loppuun. Haaveen toteutuminen voi merkitä suurta työmäärää, mutta jos omaan sisäiseen voimaan on olemassa hyvä yhteys, kaikki on mahdollista. Tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, että uskaltaa vaihtaa työpaikkaa, kumppania tai asuinpaikkaa, jos huomaa voivansa huonosti niiden takia.”

Naisille suunnatusta otsikosta ja takakansitekstistä huolimatta sukupuolierityisiin itsetuntoa rakentaviin tai musertaviin tapoihin ja uskomuksiin ei kirjassa erityisesti syvennytä. Teoksen seitsemässä luvusta yksi on otsikoitu käsittelemään juuri sukupuolierityisiä kysymyksiä, mutta jääkin pohtimaan ulkonäköpaineita sekä lapsen ja äidin välistä suhdetta. Näihin liittyvät ongelmat kun ovat tuttuja myös muille kuin naisille.

Naisten yhteiskunnallisesta asemasta todetaan ympäripyöreästi kuinka se on “tänä päivänä erilainen kuin se oli vaikkapa 60-luvulla” ja “suomalaisen naisen itsetunto on siis varmasti menossa parempaan suuntaan, näin jaksamme uskoa.” Olin odottanut kirjalta jotakin tarkkasilmäisempää havainnointia.

Itsetunnon rakentamisen aapisena kirja toimii kuitenkin hyvin! Aihehan on tärkeä sukupuolesta riippumatta, joten toivoisin että teokseen pariin löytäisivät myös muut kuin epätäydelliset naiset.

Meri Parkkinen

Tuotanto- ja viestintäkoordinaattori