Bonfire.fi

Yuval Noah Harari: ”Meidän ei tulisi olla optimisteja tai pessimistejä tulevaisuuden suhteen, vaan toimia vastuullisesti.”

Historioitsija Yuval Noah Harari on ollut Sapiens-kirjojensa myötä viime vuosina likimain jokaisen bisnesjohtajan ja -vaikuttajan huulilla. Hänen esiintymisensä Nordic Business Forumissa oli monelle tapahtuman odotetuin hetki.

Harari puhui tulevaisuuden tärkeistä taidoista työelämässä. Hän myönsi heti alkuun aiheen haasteellisuuden.

– On todella vaikea ennustaa, mitkä työt säilyvät yhteiskunnassamme.

Hararin puhe koostui pitkälti hänen toisen teoksensa Homo Deus sisällöstä, jossa hän pohtii mm. tekoälyn merkitystä tulevaisuuden työelämässä.

Hararin mielestä eri työtehtävien automatisointi ei ole varsinainen ongelma, sillä vanhojen työtehtävien tilalle tulee uusia. Haasteellista on ennemmin se, kuinka ihmiset adaptoituvat uusiin ammatteihin.

– Oleellista on yrittää hahmottaa, mitä lapsille tulee opettaa tänä päivänä koulussa, että taidot hyödyttäisivät heitä myös vuosikymmenien päästä.

Automatisoinnista puhuessaan Harari mainitsee, että esimerkiksi data-orientoituneet lääkärit on helpompi korvata tekoälyllä kuin empaattiset hoitajat.

Hän nostaa esiin myös toisen tulokulman. On mahdollista, että tulevaisuudessa tekoälyn on mahdollista oppia ymmärtämään ihmisen tunteita (esimerkiksi kasvojen ilmeiden perusteella) ilman, että tulkintaa sekoittaisi sen omat tunteet.

Harari painottaa kuitenkin, että älykkyys ja tietoisuus ovat kaksi eri asiaa. Ne on syytä pitää erillään. Vuonna 2022 tietokoneet eivät ole pisaran vertaa tietoisempia kuin aiemmat. Niinpä ne eivät ratkaise ihmisten tarpeita kohdistuen esimerkiksi rakkauteen, ystävyyteen tai luottamukseen.

Vaikka tulevaisuuden työelämä on vaikeasti ennustettavissa, Harari näkee, että kaiken keskiössä on kyky adaptoitua.

– Tulevaisuuden työelämässä vaaditaan henkistä joustavuutta. Se ei koostuu niinkään abstrakteista teoista, vaan ennemmin siitä, että hahmottaa omaa kykyä adaptoitua.

Harari muistutti puheensa lopuksi, että tekoälyn tutkimisen ohella, ihmisten soisi käyttävän aikaa myös ihmismielen tutkimiseen.

– Meidän ei tulisi olla optimisteja tai pessimistejä tulevaisuuden suhteen, vaan toimia vastuullisesti.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Kuvat: Jani Utriainen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus