Bonfire.fi

Yrittäjyys ja isyys – oivalluksia työelämästä

joni jaakkola

Miten sovittaa yhteen yrittäjyys ja isyys? Siinä kysymys, jota olen pohtinut kuluneet seitsemän vuotta ja kaksi viikkoa. Tämän ajan olen ollut sekä intohimoinen yrittäjä että nyt ensimmäistä kouluvuottaan aloittelevan pojan isä.

Mikäli edessä olisi joko-tai-valinta perheen ja yrityksen välillä, niin päätös olisi tottakai helppo. Kolmihenkisen perheemme arvoa on mahdoton mitata maallisessa mammonassa, kun samaan aikaan uusia y-tunnuksia saa tarvittaessa Patentti- ja rekisterihallitukselta lomakkeita täyttämällä ja rahaa tekemällä töitä. Minulla on kuitenkin käynyt onni, sillä olen saanut vaimoni ja ammattitaitoisten työkavereideni ansioista yhdistettyä sekä intohimoisen työelämän että hyvän perhearjen yhden ja saman ihmiselämän sisälle. Suuri kiitos tästä heille, sillä jos en saisi toteuttaa itseäni isyyden lisäksi myös työelämän kautta, se tuntuisi samalta kuin uransa huippuvuosia pelaavalta Teemu Selänteeltä olisi kielletty jääkiekko.

Kaltaiselleni työn imuun kroonisesti tempautuvalle keikkatyöläiselle tasapainon löytäminen ja ylläpitäminen yrittäjyyden, isyyden ja perhe-elämän välille ei ole ollut helppoa. Uskon, että oma ammattini on ollut tässä suuresti avuksi. Hyvinvointiluennoillani pyrin painottamaan sitä, että mikäli elämässä haluaa pitää minkä tahansa osa-alueen hyvällä tolalla, se pitää priorisoida omassa arvoasteikossa ja viikkokalenterissa. Jos haluan kantaa vastuuni isänä niin hyvin kuin olen suunnitellut, ei isän roolin hoitaminen voi olla arjen 37. tärkein harrastus, joka hoidetaan kuntoon, jos kaikelta muulta sattuu jäämään aikaa ja energiaa.

Jos yhdessä asiassa olen yrittäjäurallani onnistunut, niin se on itseäni viisaampien ja menestyneempien kuunteleminen ja heidän oppien soveltaminen omassa työelämässäni. Eläkeikää lähestyvien yrittäjien elämäkertoja ja haastatteluita lukiessa ja heidän kanssaan mentorikahveja juodessa törmää toistuvasti ajatukseen, että jos yhden asian voisi urallaan tehdä toisin, he olisivat viettäneet enemmän aikaa kotona kun lapset olivat pieniä. Sitä aikaa ei ole tarjolla kuin kerran ja kasvuvauhti on esimerkiksi alle kouluikäisellä huimaava.

Muistan elävästi kotiinpaluun muutamien päivien mittaiselta työreissulta, kun kotona odotti lähtöpäivääni verrattuna tuplavauhdilla kävelevä ja kolminkertaisen sanavaraston hankkinut pikkumestari. Tuolloin päätin, että pitkäkestoisia työmatkoja ja -putkia vältellään viimeiseen asti.

Yrittäjyys opettaa yhteispeliä

Yrittäjäelämä on mielestäni myös yksi parhaista opettajista. Sen avulla voi oppia esimerkiksi vastuunkantoa, sitkeyttä ja oikeanlaista asennetta. Osa näistä konsepteista on luonnollisesti ylivoimaisia seitsemänvuotiaalle. Uskon kuitenkin, että kun välillä edes leikkimielisesti osallistuu isin työpaikalla tavaroiden kantamiseen sen verran kun pystyy ja saa palkaksi vapaavalintaisen paketin Pokémon-kortteja, oppii ajan myötä ymmärtämään, että saadakseen jotain haluamaansa, pitää sen eteen olla valmis näkemään vähän vaivaa.

Toinen oivallus työelämästä, jonka toivoisin siirtäväni pojalleni eteenpäin tulevien vuosien aikana on se, että yrittäjyys on yhteispeliä ja palveluammatti. Toimitusjohtajana ja yritykseni omistajana yksi tärkeimmistä tehtävistäni on palvella meillä töissä olevia ihmisiä niin, että Optimal Performance on hyvä paikka tulla aamulla töihin. Jokainen meillä töissä oleva valmentaja löytäisi halutessaan uuden työpaikan viimeistään ensi viikolla. Siksi minun tehtäväni on rakentaa työyhteisö ja työpaikka, johon he ehdottomasti haluavat tulla myös ensi viikolla. Tiimimme hyvän yhteispelin ansiosta minä voin tehdä keikkatyötä Kittilässä ja olla välillä myös lomalla.

Kuten vanha viisaus kertoo, yksin pääsee nopeasti, yhdessä pääsee pitkälle. Palvelutehtävä koskee myös yrityksen olemassaolon mahdollistavia ihmisiä eli maksavia asiakkaita. Sen sijaan, että miettii miten heiltä saisi enemmän rahaa tai nimen pitkään valmennussopimukseen, kannattaa mielummin miettiä, miten heitä voisi palvella paremmin ja millaisia parempia tuloksia on mahdollista tuottaa. Ryhtyy poikani sitten yrittäjäksi tai hakeutuu palkkatöihin, toivon hänen muistavan, että hyvällä yhteispelillä ja palvelemalla on töitä aina tarjolla.

Isyys on tuonut elämääni myös lisää hetkessä elämistä. Siinä missä saan varsin hyvin tuotua fyysisen kehoni työpaikalta ajoissa kotiin, saattaa mieleni kuitenkin jäädä työpaikalle pohtimaan innostuneena uutta verkkovalmennuskonseptia ja luentokokonaisuutta. Psykologisesta palautumisesta jotain ymmärtävänä tiedän, että innostuminen on toki tärkeää mutta välillä on hyvä saada pää irti työasioista ja tilaa palautumiselle ja luovuudelle. Jalkapallopelit, Pokémon Go -kävelyt ja uintiretket toimivat minulle eräänlaisena rollaattorina läsnäoloon: jos ei muuten ota onnistuakseen niin elämän tärkeimmän ihmisen kanssa puuhaillessa onnistuu aina.

Olen huomannut, että isäksi tuleminen sai aikaan juuri sellaisen muutoksen, josta reilut seitsemän vuotta sitten pienten lasten vanhemmaksi tulleet ystäväni minua etukäteen varoittelivat. Ennen vanhemmutta voi aina kuvitella tietävänsä mistä elämässä on kyse ja miten tärkeä jokin asia voi olla. Mutta todellisen vastauksen näihin olen saanut vasta nyt oltuani mukana kasvattamassa siitä sairaalassa syliin ojennetusta tuhisevasta kääröstä pienen omatoimisen ja maailman menoa ihmettelevän ihmisen. Se on jotain mitä ei voi tuloslaskelmasta tai markkinataloudesta oppia.

Joni Jaakkola

Joni Jaakkola

Optimal Performance Ltd.

Public Speaker & Strength Coach

Lisää vaikuttajalta Joni Jaakkola


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys