Bonfire.fi

Yrittäjän elämää – arvaamattomat tilanteet

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 9.9.2020. 

Oletko joskus miettinyt millaista olisi olla yrittäjä? Onko niin, että nykyinen työ, työnantaja tai työkaverit eivät vastaa sitä mielikuvaa mikä sinulla on täydellisestä työelämästä? Pitäisikö ryhtyä siis yrittäjäksi, jotta voisi itse päättää työajat, lomat, työnkuvan sekä kolleegat?

Olen kuullut, että tämä ajatus tulee lähes jokaisen mieleen jossain kohtaa elämää. Osa onkin lähtenyt yrittäjyyden tielle, mutta useimmille se jää vain ajatuksen tasolle. Mieleen tulee monta syytä, miksei kannata ryhtyä moiseen leikkiin. Suurimpana niistä on yleensä pelko. Pelko epäonnistumisesta sekä siitä, ettei tule taloudellisesti toimeen.

Toisille yrittäjyys on itsestään selvä asia jo työelämään tultaessa, toiset taas ajautuvat siihen tahtomattaan. Toiset ovat päättäneet ryhtyä yrittäjiksi jossain kohtaa elämässä, kunhan vain ensin keksivät mitä alkavat tekemään, ja/tai kun rahaa on tarpeeksi säästössä.

Itse lukeudun viimeiseen.

Olin päättänyt ryhtyä yrittäjäksi, mutta idea oli hakusessa, eikä rahaakaan ollut riittävästi. Tiesin haluavani perustaa jonkun ravintolan tai kahvilan, mutta kesti monta vuotta ennen kuin idea kirkastui. Vuonna 2010 marssin patentti- ja rekisterihallitukseen perustamaan osakeyhtiön. Sen nimeä vaihdettiin pariin otteeseen, kunnes olin siihen tyytyväinen. Jungle Juice Bar oli mielestäni riittävän kaupallinen ja toimintaa kuvaava, joten lähdimme rakentamaan sen ympärille mehubaarikonseptia.

Yllättäviä tilanteita

Tähän reilun kymmenen vuoden matkaan on mahtunut paljon. Osin sellaisia tilanteita, joihin olin osannutkin varautua, mutta suurilta osin täysin yllättäviä. Olin varautunut tekemään paljon töitä, ja niinhän siinä tosiaan pääsikin käymään. Parhaimmillaan, tai oikeastaan pahimmallaan, töitä tuli tehtyä yli 80 tuntia viikossa. Vaikka se tuntuikin toisinaan raskaalta koen, että juuri noina aikoina opin erittäin paljon, niin itsestäni, ihmisistä kuin yrittämisestäkin. Kaikki oli pakko opetella itse, eikä minulla vielä tuolloin 24-vuotiaana ollut monestakaan asiasta juuri kokemusta.

Vastaavasti, yksi täysin yllättävä tilanne johon en ollut osannut varautua, oli kassakriisi. Neuvottelimme pidempiä maksuaikoja kaikkien kanssa samalla kun haimme pankista lainaa ja etsimme sijoittajia. Myös tämä ajanjakso oli todella opettavaista. Tapaamiset sijoittajien kanssa kasvattivat niin business-sanastoa, kuin myös ymmärrystä siitä miten yritykselle määritetään valuaatio eli arvo.

Kolmen artikkelin sarja

Tulen kirjoittamaan loppuvuoden aikana kolme artikkelia yrittäjyydestä ja tilanteista, joihin ei välttämättä osaa varautua. Kaikki pohjautuvat omakohtaisiin kokemuksiini, eikä se siis tarkoita sitä, että näin olisi aina kaikkien kohdalla.

Ensimmäinen artikkelini käsittelee enkelisijoittajien ja pääomasijoittajan mukaantuloa; millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon kun sopimusta sijoittajien kanssa tehdään, sekä millaisia muutoksia mukaantulo aiheutti meidän toiminnassa. Toisessa tekstissä kerron vaikeista hetkistä niin alkuajoista kuin korona-ajastakin; miten me olemme niistä selvityneet ja mitä toimenpiteitä olemme tehneet.
Kolmas teksti käsittelee operatiivisesta roolista luopumista; millaiselta tuntuu päästää irti ”omasta lapsesta” ja antaa se toisten johdettavaksi.

Toivon näiden tekstien avaavan yrittäjän elämää enemmän, niin yrittäjille (jotta voi mahdollisesti samaistua) kuin myös yrittäjyydestä kiinnostuville.

Omalla kohdallani yrittäjyyteen on ollut myös helppo yhdistää perhe-elämä. Olen saanut kolme lasta tämän matkan aikana ja koen, että olen pystynyt olemaan hyvä äiti suuresta työmäärästä huolimatta. Se on tietenkin vaatinut paljon sumplimista, ja välillä tuntuukin kuin kokoaisi palapeliä kun suunnittelee seuraavaa viikkoa. Yrittäjyys ei silti missään tapauksessa sulje pois laadukasta ja läsnäolevaa perhe-elämää. Vaikka yrittämisessä on aina riskejä ja epävarmuutta, on se silti myös todella palkitsevaa ja monella tapaa antoisaa!

Noora Fagerström

Junge Juice Bar

co-founder

Sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja Noora on monessa yrityksessä mukana joko perustajan tai sijoittajan roolissa. Tunnetuksi hän on tullut Jungle Juice Barin perustajana, jossa hän myös oli toimitusjohtajana lähes 10 vuotta.

Lisää vaikuttajalta Noora Fagerström


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys