Bonfire.fi

Yrittäjä Kirsi Piha: ”Jos puhuminen pelottaa, ajattele miltä tuntuisi jäädä yksin uhkaavassa tilanteessa”

24.3. järjestetyssä #DareToSpeak-hyväntekeväisyystapahtumassa keskusteltiin kolmen pro bono -puhujan kanssa rohkeasta ja vaikuttavasta viestinnästä, luotettavasta tiedosta sekä sosiaalisesta mediasta informaatiosodan taistelukenttänä. Kirsi Piha käsitteli omassa puheenvuorossaan sitä, kuinka kommunikointi luo todellisuutta.

Kirsi Pihan mukaan olemme saaneet kaikki karvaasti kokea, kuinka todellisuus on erinäköinen riippuen siitä, mistä näkökulmasta sitä tarkastellaan ja miten siitä kommunikoidaan. Suomessa voidaan helposti kuvitella, että me tiedämmem mikä on totta ja mikä ei, kun taas ”sitten jossain muualla” on valeuutisointia eikä ymmärrystä siitä, mikä on oikeasti totta.

”Elämme jonkinlaisessa todellisuudessa, joka ei välttämättä ole totta. Me elämme kommunikatiivisessa todellisuudessa”, Piha kuvailee.

Konkreettinen esimerkki tällaisesta tilanteesta on Venäjän hyökkäys Ukrainaan: jouduimme nopeasti tilanteeseen, että se minkä kuvittelimme olevan totta, ei ollutkaan sitä.

”Jos katsoo vaikka EVA:n tutkimuksia Suomen turvallisuuspolitiikasta, niin suomalaisista alle 10 % on viimeisen 20 vuoden ajan ollut sitä mieltä, ettei sotilaallista uhkaa kohdistu Suomeen. Nyt olemme siitä aivan eri mieltä. Todellisuus muuttui todella nopeasti”, hän kiteyttää.

Hyökkäyksen jälkeen alkoi kommunikatiivinen vyöry ja ihmisille syntyi iso tarve olla nopeasti jotakin mieltä. Pihasta maailma yhdistyikin yllättävän nopeasti olemaan jotakin mieltä.

”Etsimme elämän merkitystä, mieltä ja arvoja. Tällaisissa tilanteissa huomaamme, että itse asiassa arvot eivät elä meidän sisällämme vaan ne elävät vuorovaikutuksessa tämän maailman kanssa. Se tarkoittaa myös sitä, että meidän merkityksemme ja oma olemassaolomme tarkoitus syntyy tilanteissa, jossa olemme vuorovaikutuksessa maailman kanssa. Näissä tilanteissa voimme joko hakea merkitystä tai jäädä siitä sivuun”, Piha kertoo.

Pihan mukaan monella on tällä hetkellä ollut tunne, että tämä on nyt se hetki elämässä, jossa haluamme osoittaa jonkin asian olevan väärin.

Pelko on muutoksen voimakkain motiivi. Heti toivon jälkeen.

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi 24.4., päivä oli monelle shokki. Piha muistelee, miten pääministeri ja presidentti tulivat tiivistämään tiedotustilaisuudessa meille sitä todellisuutta, jossa yhtäkkiä elimme. Presidentti Sauli Niinistö sanoi tuolloin, että olemme tilanteen tasalla – ja pysymme siinä.

”Se viesti oli todella tärkeä ja merkityksellinen. Päättäjät ymmärsivät sen pelon ja huolen, mikä suomalaisilla oli ja ainakin minulle tuli tunne, että ehkä tästä selvitään”, Piha kuvailee.

Myös Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on Pihasta kommunikatiivisesti taitava ja rehellinen henkilö, joka vetosi meihin hyvin voimakkaasti nimenomaan kommunikoinnin keinoin. Piha uskoo, että länsi ei olisi yhdistynyt tällä tavalla ilman tällaista henkilöä.

”Zelenskyi on kommunikoinut meille jotain sellaista aitoa, vilpitöntä hätää ja tarkoitusta, joka on koskettanut meitä kaikkia. Uskon, että kaikkein isoin motivaatio on nyt toivo siitä, että asiat voisivat mennä paremmin. Jos toivon menettää, niin silloin ei kannata myöskään tehdä mitään ja kaikki rohkeus on hukkaan heitettyä”, Piha tiivistää.

Kirsi Piha korostaa, että jos asioista puhuminen pelottaa, niin kannattaa ajatella miltä tuntuisi itse jäädä yksin vaarallisessa ja pelottavassa tilanteessa.

”Jos voit olla toisen kaveri ja se voi tapahtua todella pelkästään kommunikoimalla, se kannattaa tehdä. Ääneen lausuminen on jo teko ja jos päätyy elämässä paikkaan, jossa on tärkeätä toimia, niin se paikka kannattaa käyttää”, Piha sanoo.

 

Teksti: Elina Olander

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus