Bonfire.fi

Yrittäjä, ansaitseeko yrityksesi olla olemassa?

Mikko Alasaarela

Olemme tottuneet mittaamaan yrityksen menestystä taloudellisilla mittareilla. Yrityksen kasvu ja voittoprosentti vaikuttavat sen arvostukseen, ja parhaiksi yrityksiksi kutsutaan niitä, jotka kasvavat nopeimmin ja tekevät eniten voittoa. Menestyneet yrittäjät ovat sellaisia, jotka ovat myyneet tai listanneet pörssiin taloudellisesti menestyneen yrityksen.

Nämä mittarit kuitenkin unohtavat kokonaan yrityksen nettovaikutuksen luontoon ja yhteiskuntaan. Mitä jos se nopeimmin kasvava liiketoimi on addiktoida nuoriso niin syvälle online-peleihin tai sosiaalisiin sovelluksiin, että he syrjäytyvät koulusta ja yhteiskunnasta? Mitä jos se kannattavin liiketoimi on viedä huonossa taloudellisessa asemassa olevat ihmiset syvemmälle ahdinkoon pikavipeillä? Mitä jos paljon työpaikkoja luova yritys kuormittaa luontoa niin paljon, että maapallon näkökulmasta näitä työpaikkoja ei kannattaisi edes olla olemassa?

Mitä jos sijoittajien vaatima tuotto hoitoalan yritykseltä saa heidät jättämään vanhukset kuolemaan sänkyihinsä? Mitä jos taloudellisessa ahdingossa oleva maanviljelijä Brasiliassa päättää polttaa sademetsää tehdäkseen tilaa soijapapupelloille, koska kiinalaiset asiakkaat maksavat niistä hyvin?

Mitä jos voittolaskelmien sijaan yritystä perustettaessa pohdittaisiinkin sitä, millainen nettovaikutus liiketoiminnalla on sen asiakkaille, yhteiskunnalle ja maapallolle? Voidaanko luoduilla työpaikoilla perustella ympäristön tuhoamista? Voidaanko voitoista maksetuilla veroilla perustella ihmisille syntyviä haittoja? Ja jos voi, niin missä määrin?

Vastuullinen yrittäminen ei ole enää sanahelinää

Vastuullinen yrittäjyys (englanniksi impact entrepreneurship) on yrittäjyyttä, jossa vastuullisuus on mukana kaikessa päätöksenteossa. Vastuulliset yritykset useimmiten ovat usein voittoa tavoittelevia, mutta eivät koskaan ristiriidassa luonnon tai yhteiskuntavastuun kanssa. Vastuulliset yrittäjät mittaavat taloudellisten mittarien lisäksi toimintansa vaikutusta ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Vastuullinen yrittäjyys on onneksi kasvussa – yhä useampi lähtee yrittäjäksi henkilökohtaisesta missiosta, rakentaa tuotteita ja palveluita, jotka jättävät positiivisen jäljen luontoon ja yhteiskuntaan.

Impakti-sijoittajat ovat voittoa tavoittelevia sijoittajia, jotka sijoittavat vain kohteisiin, jotka tuottavat luonnolle ja yhteiskunnalle nettopositiivista tulosta. Impakti-sijoittaminen on myös kasvussa, mutta sijoitusten koko ja määrä ovat edelleen auttamattomasti liian pieniä, jotta niiden avulla pystyttäisiin vielä pysäyttämään ilmastokriisin eteneminen ja sen aiheuttama eksistentiaalinen uhka ihmiskunnalle. Tarvitsemme lisää vastuullisia yrittäjiä ja sijoittajia.

Näin Yrittäjän päivänä kysyn sinulta, hyvä yrittäjäkollega: ansaitseeko yrityksesi olla olemassa? Jättääkö liiketoimintasi yhteiskunnan ja luonnon parempaan tilaan kuin ilman sitä?

Vastuullisuuskysymysten kanssa ei tarvitse olla yksin. Perustimme äskettäin uuden Vastuunkantajat-yhteisön, jossa yrittäjät, johtajat ja muut päätöksentekijät voivat kysyä vastuullisuudesta ja jakaa tekemiään vastuullisuuteen liittyviä ideoita ja ratkaisuja.

Tule mukaan keskusteluun! Yhdessä voimme varmistaa, että yrittäjyytemme tuloksena maailma jää lapsillemme paremmaksi paikaksi elää.

Mikko Alasaarela

Mikko Alasaarela

Inbot/Intoken

Perustaja

Lisää vaikuttajalta Mikko Alasaarela


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys