Bonfire.fi

Vuoden viestijä Jarno Limnéll painottaa viestimisen vaikutusta – “Jokainen meistä on tämän päivän informaatioyhteiskunnassa strateginen korpraali.”

ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry palkitsi kesäkuun alussa kyberturvallisuuden asiantuntija, dosentti Jarno Limnéllin Vuoden viestijä -tittelillä. Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja Bonfiren bisnesvaikuttaja Limnéll on vuosikymmenen ajan kouluttanut kyberturvallisuuskysymyksiä sekä opiskelijoille että erilaisille organisaatioille. Ukrainan sotaan kytkeytyvän turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttuessa Euroopassa, Limnéllin kokemus ja osaaminen ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. ProComin sivuilla kuvataan, kuinka Limnéll on “esimerkillinen asiantuntijaviestijä ja aktiivinen mielipidejohtaja sosiaalisessa mediassa.”

Limnéll itse kertoo ihailevansa aitoa ja rehellistä viestintää, joka näyttää suuntaa ja osoittaa myös toivoa. Hän on lapsesta saakka nauttinut aforismeista, joita muistaa saaneensa äidiltään lahjaksi kirjan verran. 

– Monet lukemani aforismit ja elämän viisaudet ovat vaikuttaneet omaan ajatteluuni. Erityisen puhutteleva on ollut Senecan ajatus siitä, kuinka ihmiset voidaan jakaa kahteen eri ryhmään: niihin, jotka kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, sekä niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat toisia. Toinen itselleni tärkeä on Marsalkka Mannerheimin toteamus, kuinka eripura omissa joukoissa iskee pahemmin kuin vihollisen miekka. Siinä piilee iso viisaus tähän hetkeen, joka koskee myös Suomen tulevaisuutta. 

Limnéll on nähnyt aitiopaikalta, kuinka viime vuodet ovat muuttaneet viestinnän vaateita. Koronan aikana otettu iso digiloikka on vienyt ihmiset mitä suurimmassa määrin erilaisten informaatiovirtojen vietäviksi. Viestintää kohdistetaan voimakkaasti ja sillä vedotaan tunteisiin. Kaiken keskellä Limnéll nostaa esiin yksittäisen ihmisen valinnat. 

– Entisenä aktiiviupseerina haluan sanoa, että jokainen meistä on tämän päivän informaatioyhteiskunnassa strateginen korpraali. Tällä tarkoitan sitä, että omilla teoilla saattaa olla jopa strategisia vaikutuksia, jonka myötä vastuullisuus viestimisessä on suuri. 

Limnéll muistuttaa, että myös hiljaisuus on vahva keino viestiä. Koko ajan ei kannata olla viestintävirtojen keskellä ja reagoida kaikkeen. Välillä on viisautta olla hiljaa. Toisaalta hän näkee, että yritysten ja organisaatioiden näkökulmasta käsin katsottuna nykyajan somemaailma on armoton. Tällöin on toivottavaa, että viestimisestä ja reagoimisesta on mietitty etukäteen. 

– Viestintätaitojen kehittäminen lisää myös omaa lähdekriittisyyttä ja medialukutaitoa. Toisaalta kaikkia ei voi myöskään pakottaa viestimään. Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka eivät halua esiintyä sosiaalisessa mediassa. Viestintätaidot ovat silti kansalaistaitoja, ja niitä on hyvä vaalia. 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Viestintä