Bonfire.fi

Viisi asiaa, joita jokainen yritys katuu viimeistään kymmenen vuoden päästä

Jälkiviisaus työyhteisössä on paitsi helppoa, niin myös äärimmäisen epärakentavaa. Jos maito on jo kaatunut, “minähän sanoin” ei paljon enää auta. Vähintään yhtä ärsyttävää on etukäteisviisastelu, jonka ainoa tarkoitus on yksisilmäinen ongelmien osoittelu ratkaisujen sijaan. Kaikki meistä ovat varmasti kohdanneet tämä tyypin. Kädet heiluu, suu käy, mitään ei tapahdu.

Etukäteisviisastelunkin uhalla nostan esiin viisi enemmän tai vähemmän sekalaista asiaa, joiden ratkaisulla on keskeinen rooli siinä, mihin suuntaan yritykset ja organisaatiot kehittyvät. Ettei sitten vaan tarvitsisi myöhemmin katua. 

Katumus 1: Palkkasimme liikaa ihmisiä CV:n, emme motivaation tai potentiaalin perusteella

Luotimme yhtäältä liikaa näennäiseen kokemukseen ja komeisiin titteleihin – sekä toisaalta ihannoimme sokeasti nuoruutta. Unohdimme,  että motivaatio ja potentiaali ovat ikä- ja sukupuoliriippumattomia. Emme käsittäneet, että työelämän vaikeimmat taidot eivät ole teknisiä, vaan sosiaalisia ja kulttuurisia.

Katumus 2: Emme kantaneet omaa vastuutamme jatkuvasta oppimisesta

Uskoimme, että ihmiset kyllä oppivat ja opettelevat asioita ihan itsekseen ja antavat yölampun palaa. Ja näinhän se olikin. Valitettavasti ne parhaimmat totesivatkin, että työ on 50/50-diili työnantajan ja työntekijän välillä, ja veivät panoksensa sinne, missä inspiraatiota ja oivaltamista aktiivisesti tuetaan.

Katumus 3: Pidimme kiinni kynsin ja hampain hierarkioista, esimiesvetoisuudesta ja siitä, että töitä sai tehdä vain meille

Yritimme pakottaa esimiehet tietämään kaiken, ihmiset tottelemaan ja tekemään töitä vain meille. Lahjakkaimmat, turhautuneimmat ja loppuunpalaneet äänestivätkin sitten nopeasti jaloillaan.

Katumus 4: Emme tajunneet, minkälaisiin yrityksiin pääoma hakeutuu

Ajattelimme, että vastuullisuus on sitä, että kunhan ei tehdä pahaa, muistamme sponsoroida yleisesti hyväksyttyjä kivoja kohteita ja sijoittajarapsojen standardit ovat kunnossa. Ihmettelimme kun pääoma hakeutuikin yrityksiin, joiden taloudellinen arvo nousi kohisten korreloimaan niiden ratkaisemien yhteiskunnallisten ongelman suuruutta.

Katumus 5: Emme investoineet bisnestämme päästöneutraaliksi

Kävimme kyllä monessa seminaarissa, teimme sitoumuksia suuntaan jos toiseenkiin, koulutimme omaa jengiä, mutta emme syvällisesti ymmärtäneet ilmastonmuutoksen radikaaleja vaikutuksia omaan toimintaamme, emmekä investoineet bisnestämme päästöneutraaliksi – silloin kun sillä olisi vielä voinut korjata vahinkoja.

Ja btw, otsikossahan on kompa. Kenenkään ei tarvitse näitä katua, koska kaikki ovat ratkaistavissa jo ihan tänään, eikös?

 

Petteri Lillberg

Demos Helsinki

Vanhempi konsultti

Petteri Lillberg (M.Phil) on Demos Helsingin vanhempi konsultti. Petteri työskentelee strategian, ennakoinnin ja yritystoiminnan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parissa. Aivan erityisesti, Petteri auttaa yrityksiä tunnistamaan ja toteuttamaan uusia arvonluonnin ja aineettoman pääoman välineitä. Ennen Demosta, Petteri oli McCannin pohjoismainen strategiajohtaja. Näkyvä kolumnisti ja puhuja, Petterillä on M.Phil Cambridgen yliopistosta. Hän istuu myös Unicef Suomen hallituksessa.

Lisää vaikuttajalta Petteri Lillberg


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi