Bonfire.fi

Vastuullista tekniikkaa – ostajan opas

Moni katsoo vaatteita tai huonekaluja ostaessaan tarkasti, mitä materiaaleja tuotteissa on käytetty ja miten ne on tehty. Jostain syystä samat kriteerit eivät vielä suurimmalla osalla ohjaa ostopäätöksiä, kun ollaan hankkimassa kotiin elektroniikkaa.

Kysy valmistajalta ainakin näistä:

Mistä materiaaleista tuote on tehty ja miksi? Esimerkiksi kannettavien kuorissa käytettävät metalliseokset saattavat laskea tuotteen hintaa, kun taas alumiini on kestävämpi vaihtoehto: sen uusiokäyttö ei vie paljoakaan energiaa ja sitä voi kierrättää monen monta kertaa ilman, että sen hyvät ominaisuudet – keveys ja lujuus – kärsivät. Tuotteiden muoviosien kohdalla taas kannattaa tarkistaa, onko niissä käytetty neitseellistä muovia vai kierrätysmuovia – muoviahan maailma on jo täynnä, ja materiaalina se kestää uusiokäyttöä oikein hyvin.

Miten tuote on pakattu? Pakkaus voi tuntua varsinkin kuluttajasta pikkujutulta, onhan se kädessä vain hetken ennen kuin tuote puretaan siitä. Pakkauksen merkitys tuotteen hiilijalanjäljessä on kuitenkin merkittävä: sen täytyy olla luja ja suojata tuotetta kuljetuksen ajan – ennen käyttöön päätymistään hajonnut laite on suurinta mahdollista hukkaa. Sen täytyy olla kevyt ja kuitenkin mahdollisimman kompakti, sillä kaikki ylimääräinen paino ja toisaalta turhan ilman kuljettelu lisää kuljetusten päästöjä. Ja kun laite vihdoin tuodaan kuluttajan kotiin, konkretisoituu hyvän pakkauksen määritelmä: onko uuden omistajan sekajäte täynnä styroksia, vai saako pakkausmateriaalit litistettyä helposti kierrätykseen?

Millainen elinkaari tuotteella on? Onko laitteelle luvassa päivityksiä? Voiko sitä korjata ja osia vaihtaa itsekin? Esimerkiksi kaikkia kannettavia tietokoneita ei saa itse auki, mutta hyvässä laitteessa on tavalliset ristipääruuvit, joilla pohjan saa irti ja vaikkapa muistin vaihdettua isompaan. Muutenkin on hyvä katsoa, että laite on esimerkiksi liitännöiltään tulevaisuusvarma eikä jo vanhentunut. Lopuksi on hyvä selvittää, mitä tuotteelle tehdään, kun siitä haluaa luopua: saako sen toimitettua valmistajan kautta kierrätykseen?

Millaisia lisävarusteita ja tarvikkeita on saatavilla? Moni ehkä kokee, ettei sen niin väliä, minkä laturin kännykkäänsä tilaa tai mitä paperia tulostimeensa laittaa, kunhan halvalla saa. On kuitenkin hyvä muistaa, että niin sanotun nimettömän tuotteen ja brändituotteen hintaero ei yleensä selity sillä, että toinen on ”hienoa merkkiä”, vaan ero voi piillä tuotannon läpinäkyvyydessä: hyvin halpojen lisätarvikkeiden kohdalla on usein vaikea selvittää, mistä materiaalit ovat peräisin ja miten mahdollinen loppukierrätys hoidetaan – vai jätetäänkö kierrätys kokonaan ostajan vastuulle.

tietoturvasta

Jarkko Huhtaniitty

HP Suomi

toimitusjohtaja

Lisää vaikuttajalta Jarkko Huhtaniitty


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys