Bonfire.fi

“Vain bisnekset, jotka hoitavat sosiaalisen vastuunkannon hyvin, tulevat menestymään.” – Mikä saa sinut liekehtimään, Liisa Holma?

Bonfiren henkilötarinasarja esittelee pintaa syvemmältä Bonfiren bisnesvaikuttajia. Kuinka he ovat päätyneet omalle toimialalleen ja minkälaiset arvot ajavat heitä eteenpäin. Q&A-artikkeli antaa osviittaa heidän näkemyksistään, mutta syvemmälle pääset kuuntelemalla koko keskustelun podcastina. Tällä kertaa henkilötarinansa kertoo strategiakonsultti Liisa Holma.

Liisa, miksi olet valinnut juuri oman toimialasi?

Olen ollut aiemmin töissä Nokian strategiayksikössä, jossa monet kolleegani olivat entisiä johdon konsultteja. Jo tuolloin pyörittelin kysymystä, voimmeko todella toimia kaikissa tilanteissa samojen ratkaisumallien kautta. Ihminen on kuitenkin aika muuttuva tekijä.

Siskoni Ulla opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa palvelumuotoilijaksi. Hänen lopputyötään lukiessa pohdin, miksi me emme strategiatyössä pohdi näitä samoja kysymyksiä. Aloin pohtia, mitä ihminen tarkoittaa eri liiketoiminnoissa.

Minkälaisille arvoille perustat liiketoimintasi?

Kaikkia ihmisiä tulee arvostaa sellaisina, jollaisia he ovat. Myös reilu pitää olla. Näitä toistettiin minulle jo ollessani lapsi. Ihmisiä on hyvin vaikea arvioida, näemme niin vähän päällepäin.

Mitkä kaksi tapahtumaa elämässäsi ovat vaikuttaneet eniten siihen, kuka olet tänään?

Yksi oli juurikin sen, kun luin siskoni lopputyön ja lamppu syttyi pääni päällä. Olimme aina vitsailleet hänen kanssaan, että uramme menevät eri suuntiin. Nyt teemme silti täsmälleen samoja töitä.

Toinen tapahtuma oli, kun nuorempi lapsistani sairastui neljäkuukautisena maksasyöpään. Syöpä alkaa, mutta ei lopu – ei edes hoitojen jälkeen. Siitä seuraa vuosien epävarmuus. Se on pitkä aika odottaa. Tuo veitsen terällä eläminen on ollut kasvattava ja ravistava kokemus. Vaihtaisin sen koska tahansa pois, mutta en voi kieltää, ettenkö olisi kasvanut sen myötä valtavasti.

Kuka on ollut tärkein suunnannäyttäjäsi? Miksi juuri hän?

Ainakin siskoni Ulla Holma. Hän on minua kuusi vuotta vanhempi ja lähti aikoinaan opiskelemaan TAIK:iin, jonka myötä myös omaan ajatteluuni on tullut paljon sellaista, jota en olisi muuten saanut. Toinen tärkeä henkilö on ollut mieheni. Hän on megayrittäjä ja käsittämättömän sinnikäs ihminen. Myös Things+ -kollektiivi on ollut minulle ammatillisesti merkittävä.

Koska koit epäonnistuneesi siten, että epäilit nousetko enää?

Ensimmäisessä tehtävässäni Tiedolla, olin todella huono siinä roolissa. Tulin eri tyyppisestä yrityskulttuurista ja sillä näkökulmalla, että strategiaa johdetaan analyysein ja tavoittein. Esimieheni kanssa mietimme, että tilanne on haastava. Muistan hänen sanoneen minulle, että silloin kun on hirveintä tulla töihin, ihminen yleensä oppii eniten.

Jälkikäteen ajatellen, aika oli opettavaista. Käytin monta vuotta siihen, että peilasin asioita tuota ajanjaksoa vasten.

Mikä yksittäinen hetki tuntui siltä, ettei mikään pysäyttäisi sinua?

Olin ottanu juuri vastaan paikan Tiedon CDO-yksiköstä ja ollut vasta kuukauden töissä, mutta rohkaistuin silti hakemaan Tiedon asiakaskokemuksesta vastaavan paikkaa. Sain sen ja fiilis oli huikea. Koin pääseväni toteuttamaan omintani. Seuraavat kaksi vuotta opettivat paljon.

Kun katsot taaksepäin, onko jotain mitä tekisit toisin?

Toivon, että olisin aiemmin oppinut sen, kuinka tärkeää on olla avoin omasta epävarmuudesta. Sen, että olisin mennyt kohti omaa osaamattomuuttani, eikä yrittää sieltä pois. Kukaan ei tiedä kaikkea. Ihmiset ovat ihania ja haluavat auttaa. Useimmat ihmiset nauttivat siitä, että saavat kertoa asioita. Tämä tulisi ymmärtää, eikä vaan pelätä omaa osaamattomuutta.

Ennusta yksi skenaario tulevaisuudesta toimialallasi?

Inhimillinen ja sitouttavampi, parempi johtaminen tulee normaaliksi, jopa elinehdoksi. Ensin se lisääntyy asiantuntijaorganisaatioissa, josta leviää myös muualle. Toinen nouseva trendi on sen ymmärtäminen, että liiketoiminnan täytyy olla kestävää kehitystä ja eettistä. Vain bisnekset, jotka hoitavat sosiaalisen vastuunkannon hyvin, tulevat menestymään.

Mikä saa sinut liekehtimään?

Minua innostaa se, miten paljon parempia yritykset voisivat olla, jos ne hyödyntäisivät inhimilliset voimavaransa paremmin.

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus