Bonfire.fi

Työssä saa olla luova ja voida hyvin, mutta voiko loman kivat elementit siirtää myös työarkeen?

Paljastan utopiani työelämästä. Työssä voi voida hyvin ja olla luova! Tarvitaan vain työ, joka on mielekästä ja motivoivaa. Ja lisäksi myös mielekäs muu elämä työn ulkopuolella. Parhaimmillaan luova, rikastava ja inspiroiva sellainen.

Mutta miten se tehdään ja voiko työn sekä oman luovan elämänsä yhdistää? Avaan omakohtaisen kokemukseni töihin paluusta onnistuneen kesälomani jälkeen.

Työpäiviin voi valita inspiroivia kohtaamispaikkoja

Lomani oli ollut täynnä luovia retkiä, pyöräilyä, kiipeilyä vuorille, maisemia ja uintireissuja. Vaihtuvia maisemia ja viipyviä lounashetkiä. Paljon liikettä, iloa ja naurua. Sydäntäni kuuntelemalla tein lomasuunnitelman. Löysin tämän kesän aikana kadotetun flow-tilan ja keveyden tunteen pitkästä aikaa. Halusin vielä venyttää tunnetta työarjen puolelle, jotta voisin hyödyntää flow´n ja keveyden tunnetta myös työssäni. 

Toteuttaakseni sen, ajattelin, että minun piti vain siirtää luovia elementtejä työpäivääni, jolloin työelämästä tulisi (lähes) yhtä luova ja inspiroiva kuin lomastani. Ryhdyin toteuttamaan!

Ensimmäisenä kesäloman jälkeisenä työpäivänä vein mansikka-vadelmaviinerit palaveriin. Yritin luoda hetken rennolle keskustelulle. Kerroin, että aion jatkossa tehdä töitä luovista paikoista käsin, kirjastoista ja museoista. En halunnut menettää sitä tunnetta, että voisin liikkua vapaasti työpäivän aikana. Perustelin päätöstäni itselleni myös askeltavoitteilla. 

Ajattelin, että lisäksi kävelyt paikasta toiseen ovat minulle luovia hetkiä ja sallittuja myös työpäiväni aikana. Ne lisäävät työhyvinvointia. Isommin ajateltuna etätyöntekijä voisi luovasti vaihtaa paikkaa ympäri kaupunkia, kaupunkeja ja eri maitakin. Milloin etäyhteys on Pariisista, milloin Suomen Turusta, Lapista? Varför inte? Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Toisena päivänä menin toimistolle. Ihmisten takia. Sekä hyvän lounasseuran vuoksi. Sanotaan, että luovan yhdessätekemisen vaikutus näkyy helpottuneessa yhteistyössä ja viestinnän sujuvuuudessa. Luovuudella on arvoa joka näkyy työhyvinvointina ja muussakin toiminnassa.

Hetken päästä kuitenkin selasin jo museokahviloiden ja maauimaloiden aukioloaikoja ja suunnittelin loppuviikon etätyöpisteet. Ympäristöön kun tottuu nopeasti ja vaihtelu virkistää. Haluan tuntea vapauden tunteen työssäni ja pysyä liikkeessä. 

Olisi hyvä liikkua 10 000 askelta työpäivän aikana  

Loppuviikosta laskin kuinka olin saanut 10 000 askelta työpäivieni aikana vain siirtymällä päivän aikana etätyöpisteestä toiseen. Ajattelin, että on tärkeää kokeilla pysyä liikkeessä niin kauan kuin se on mahdollista olemassa olevissa puitteissa ja sääolosuhteissa. Perustelin itselleni liikkumista työhyvinvoinnilla.

Liike saa ajatuksetkin liikkeelle ja haluan tavata ihmisiä. Viikonloppuna kokeilin tehdä uimarannalla töitä. Hiekanmurut tietokoneen näppäimistöllä herättivät ajattelemaan, ettei työn kuulu kuitenkaan muistuttaa lomaa. 

Uskon, että työhyvinvointi ja luovuus syntyvät lopulta pienistä työpäivän aikana toteutettavista vapauksista.

Lisäksi yhteisöllisyyden, jakamisen, naurun ja hullujen ideoiden heittelyn mahdollisuus purkaa energiaa hyvällä tavalla työpäivän aikana. Etten vain olisi pian jumissa ja vähän liian tosissaan työssäni kiinni ja naama ruudussa rutussa kuten viime talvena. Sitä yritän välttää. 

Luovuutta tarvitaan voidaksemme hyvin työelämässä

Ajatteluni lopputuloksena väittäisin, että luovia tekoja lisäämällä arkeen saa lisää luovuutta. Luovuus lisää luovuutta. Ja luovien elementtien toteuttaminen työpäivän aikana luo hyvinvoivaa työelämää! 

Simple as that!

Tämän kesäloman jälkeen kuuntelen enemmän sydämeni ääntä ja annan tilaa luovuudelle. Kukaan ei varmasti tee sitä puolestani. Lopulta kuitenkin tulee se synkkä marraskuinen aamu, joka nielaisee minutkin syövereihin. Siihen asti aion päivittäin etsiä luovuutta kaikkialta missä sitä vain on saatavilla. On suuri ilo elämässä luoda uutta sekä nähdä, mikä kaikki on mahdollista kun vapautamme luovan potentiaalimme. 

Kirjoittamani Luovuuskoulu-äänikirjan kuuntelu voi auttaa sinua luovan ajattelun ja tekojen äärelle työpäivän aikana. Voit kokeilla ohjattuja luovuusharjoituksia vaikka lounastauoillasi! Toivon, että löydät inspiraatiota arjestasi sekä työstäsi!

Luovuuskoulua voi kuunnella Storytel-äänikirjapalvelussa (Storytel Original)

Elsa Ervasti

Esiintymis- ja pitchausvalmentaja

Elsa Ervasti on esiintymis- ja pitchausvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Elsa kirjoitti tietokirjan "Pitch! - innostavan tiivistämisen taito (Kustantamo S&S) yhdessä toimittaja Joonas Turusen kanssa. Optio valitsi teoksen vuoden 2020 Top 10 parhaan talouskirjan joukkoon. Kuva: Katriina Haikala

Lisää vaikuttajalta Elsa Ervasti


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi