Työntekijäkokemusta tarinallistamassa – inhimillistä ja elämyksellistä!

Olen vuoden alussa puhumassa HR-foorumilla työntekijäkokemuksen tarinallistamisesta valtionhallinnossa. Ajattelinkin nyt kirjoittaa muutaman ajatuksen nimenomaan siitä, miten tarinallistaminen on avuksi työntekijäkokemuksen rakentamisessa.
Tarinallistamalla luodaan asiakkaille tarinakokemus, johon voi eläytyä ja näin olla osa tarinaa.
Et voi rakentaa asiakkaillesi elämyksellistä, innostavaa ja sitouttavaa tarinakokemusta, jos tarinasi ei ensin toimi yrityksen sisällä.
Työntekijät ovat joka tapauksessa hyvin keskeisessä roolissa asiakaskokemuksen tarinallistamisen prosesseissa.
Miten hyödynnät tarinallistamista työntekijäkokemuksen kehittämisessä?
Työntekijäkokemuksen tarinallistaminen tuo apuja ainakin seuraavasti:
- Tarinalla voit konkretisoida ja havainnollistaa yrityksesi liiketoiminnan tavoitteita ja asioiden merkityksiä ymmärrettävällä ja tunteisiin vetoavalla tavalla. Tarinallistamalla teet tämän kokemuksen kautta. Miten esimerkiksi toimitiloissasi näkyy yrityksesi visio?
- Tarinan avulla luodaan yhteistä työkulttuuria. Mikä on meidän tarinamme? Millaista tarinaa olemme rakentamassa? Mikä on jokaisen yrityksemme työntekijän oma rooli tässä tarinassa?
- Tarinallisuus antaa rekrytointiviestintään tarinallisen muodon. Huom! Tämä ei liity vain viestintään vaan myös kokonaisvaltaiseen ”rekrykokemukseen”. Prosessin kaikki vaiheet ja kohtaamiset voidaan rakentaa osaksi tarinakokemusta. Miltä rekrytointiprosessin tarina näyttää, kuulostaa, maistuu, tuoksuu, tuntuu?
- Johtaminen helpottuu tarinan avulla. Tarina antaa suuntaa. Mitä tarinaa olemme yhdessä tuottamassa meidän asiakkaillemme?
- Uusien työntekijöiden, myös kausityöntekijöiden, innostaminen ja sitouttaminen mukaan yrityksen toimintaan helpottuu.
- Tarinallistamalla voidaan muotoilla yrityksen sisäisiä prosesseja elämyksellisempään ja inhimillisempään muotoon.
- Tarinallistaminen linkittyy vahvasti pelillistämiseen. Kokemus voidaan elämyksellistää koettavaksi tarinaksi tai koettavaksi peliksi.
- Vuonna 2017 YLE uutisoi: ”Pelillistäminen kasvoi melkein huomaamatta hypestä osaksi arkea – ”Tehdään puurtamisesta vähän jännittävämpää”.
- Tarina tuo toimintaan ja tekemiseen myös potkua, ripauksen leikkimielisyyttä ja hauskanpitoa!
Esimerkki tarinallistamisesta työntekijäkokemuksen rakentamisessa?
Loppuun vielä pieni esimerkki työntekijäkokemuksen tarinallistamisesta. Gofore on hyödyntänyt tarinallisia botteja.
Hahmoista Seppo suosittelee uusia projekteja ja muistuttaa kirjaamattomista työtunneista. Gene on jokaisen työntekijän oma virtuaaliassistentti. Granny on toimiston lämminhenkinen ja yleistietävä virtuaalinen mummo, jolta kuka tahansa uskaltaa kysyä mitä vain.
Millä tavalla sinä olet jo hyödyntänyt tai miten voisit tulevan vuonna hyödyntää tarinallistamista työntekijäkokemuksen parantamisessa?

Anne Kalliomäki
Tarinakone
Tarinallistaja
Tarinakoneen perustaja, tietokirjailija, kouluttaja Anne on tarinallistamisen edelläkävijä Suomessa. Annen tarinapajoissa tunnistetaan yrityksen ydintarina ja opitaan erottumaan tarinakokemuksella. Anne on myös Visit Finland Akatemian valmentaja.
Lisää vaikuttajalta Anne Kalliomäki



Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi