Bonfire.fi

Tulevaisuuden osaajat hukassa?

Pete Nieminen

Osallistuin eilen Amazonin Tukholmassa järjestämään AWS Summit 2018 konferenssiin. Konferenssin aiheena oli julkisten pilvipalveluiden (luonnollisesti Amazonin omien) tehokas ja nykyaikainen hyödyntäminen. Ihan kiva tilaisuus kaikin puolin.

Enää ei puhuta purkeista, pannuista, eikä infrastruktuurista, vaan siitä miten periaatteessa kaikki tietotekniikkaan, tiedon hallintaan ja hyödyntämiseen tehdään aiempaa helpommin ja tehokkaammin. Samaan aikaan kun Suomalainen palveluntarjoaja puhuu kapasiteetin oikeasta arvioinnista huomioiden tulevaisuuden kasvuvaran, Amazon puolestaan puhuu kapasiteetin määrittelystä yhden sekunnin mittaisina laskutussykleinä. Eroa on enemmän kuin yöllä ja päivällä.

Tällainen skaalautuvuus ja joustavuus on jo perusjuttu julkisten pilvipalveluiden hyödyntämisen osalta, silti meillä vain puolet luottaa julkiseen pilveen ja loput puolet edelleen vannovat omien rakkaiden laiteluolien nimiin.

Skaalautuvuuttakin enemmän Amazon puhuu asioiden helppoudesta ja toimintamallin keventämisestä. He ovat rakentaneet massiivisen ympäristön tietotekniikkatyöläisten päivittäisen työn helpottamiseksi ja toiminnan tehostamiseksi. Valmiita palveluita ja erityisesti ohjelmoijille sopivia työkaluja ja ympäristöjä on pilvin pimein – vai pitäisikö sanoa pilvi täynnä. Huippukoodari voi keskittyä olennaiseen, kun rajapinnat ja ympäröivän infrastruktuurin hallinta on hoidettu kuntoon Amazonin toimesta. Seminaarin esitysten sisältö olikin vahvasti suunnattu asiantuntijoille ja koodareille.

Yhdessä asiakasesimerkissä start-upin kolme asiantuntijaa vastasivat muiden töidensä ohella 50EB tietovarastosta (vastaa 50 miljoonaa teratavun kiintolevyä). Muulla tavoin toteutettuna tätä työn määrää ei edes järkevästi pysty arvioimaan.

Miten tämä liittyy tulevaisuuden osaamiseen tai siihen, ettei sitä ole?

Tilaisuus oli ilmainen ja se näkyi kyllä. Tekniseen seminaariin oli osallistujia yli 5000.

Paikalla oli paljon porukkaa pukumiehistä hupparihörhöihin ja T-paitanaisiin. Ikäjakauma sen sijaan oli huolestuttava. Tulevaisuuden aiheesta huolimatta, alle 25-vuotiaita ei ollut paikalla käytännössä lainkaan. Suurin osa oli siis työelämässä, eivätkä opiskelijat olleet edustettuina. Tilaisuus oli ilmainen ja lähes Tukholman keskustassa. Miksei siis tilaisuus ollut pullollaan opiskelijoita oppimassa uusinta uutta suoraan merkittävältä kansainväliseltä toimijalta? Tai edes hakemassa ilmaista lounasta?

Väitän että opiskelijoiden puute johtuu ymmärryksen puutteesta. Suomessa tai Ruotsissa opetussuunnitelmat ovat kaukana siitä missä jokapäiväinen tietotekninen kehitys menee ja massiivisten megavendorien (Microsoft, Google, Amazon) kehitysnopeus on täysin saavuttamattomissa perinteisille pedagogisille malleille ja byrokratialle. Toki nämä yritykset itse osallistavat oppilaitoksia mahdollisuuksiensa mukaan, mutta kannustan oppilaitoksia rohkeasti ja röyhkeästi kumppanoitumaan edelläkävijöiden kanssa.

Eikö olisi mahtavaa jos ketterät toimintamallit kuten MVP, Agile ja Lean olisivat kurssikehityksemme normaali kehitysmalli ja oppilaitokset pystysivät täysin mukauttamaan opetustarjoomansa megavendorien tapaan, vaikka vuosineljänneksittäin?

 

Pete Nieminen

Pete Nieminen

TietoEVRY

Lead Cloud Advisor

Lisää vaikuttajalta Pete Nieminen


Lisää kategoriasta Uncategorized