Bonfire.fi

Tosiasioiden tunnistaminen on uudistamisen ensimmäinen askel

Suvi Widgren

”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen” lukee Paasikiven patsaassa. Tämä lause oli toimintani lähtökohta, kun otin haltuun Smartumin uutena johtajana 3 kuukautta sitten.

Helpommin sanottu, kuin tehty. Kun uusi johtaja saapuu taloon ja vieläpä yllättäen, ihmisten reagointi on vahvaa. Riippuen siitä, onko edellinen johtaja pidetty vai pelätty, ovat odotukset sen mukaiset. Yleensä pidetyn johtajan saappaisiin on helpompi astua. Jos edellinen johtaja on saanut rakennettua yritykseen luottamuksen kulttuurin, ei uuden johtajan tarvitse kuin rakentaa luottamus itsensä ja muiden välillä, mutta jos edellisen johtajan saappaat ovat arvolatautuneet pelolla, epävarmuudella ja vastuun välttelyllä, joutuu uusi johtaja aikamoisen työmaan keskelle.

Oli tilanne kumpi tahansa, yrityksen todellisen tilan saa selville vain ja ainoastaan ihmisiä kuuntelemalla. Ja minähän kuuntelin. Kirjoitin ylös asioita, otin aikaa ihmisille ja kuuntelin. Kysyin suoraan, mikä tässä yrityksessä on hyvää, missä voisimme parantaa sekä millaista johtajuutta he arvostavat. Kahdessa viikossa sain suhteellisen hyvän käsityksen yrityksen nykytilasta.

Tein kuitenkin virheen viedessäni hallitukselle vajavaista tietoa. En saanut sille hyvää vastaanottoa. Tajusin, että tietoa tarvitaan enemmän, sillä kuulemani ei ollut koko totuus. Jatkoin siis kuuntelemista. Tällä kertaa laajensin tutkimuskenttää myös talon entisiin tekijöihin, yhteistyökumppaneihin, asiakkaisiin ja hallituksen jäseniin.

Sukellus historiaan ja nykytietoon viitoittaa tulevaisuutta

Jotta tiedät, mitä pitää parantaa ja uudistaa, tulee sinun ensin ymmärtää, miksi näin toimitaan. Siksi on tärkeää sukeltaa yrityksen historiaan ja löytää juurisyyt haasteisiin. Taloudesta saa selville faktat siitä, mikä on toiminut ja mikä ei. Minulla oli etuna luontainen uteliaisuus sekä kysymisen ja kyseenalaistamisen taito. Seuraamalla arkea, kuuntelemalla sekä kysymällä läpileikkaavasti koko yrityksen bisnesverkostolta, alkoi koko totuus valjeta yrityksen nykytilasta.

Tosiasioiden tunnustaminen vaatii aina rohkeutta. Rohkeutta olla avoin ja rehellinen. Asiat eivät synny ikinä itsestään vaan päätöksentekijöinä ovat ihmiset. Ja kun todetaan tosiasiat, saattaa pöydälle nousta päätöksiä menneisyydestä, jotka ovat vieneet meitä väärällä polulle.

Näin kirkkaasti, mitä meidän tulee tehdä, jotta saamme yrityksen kasvun tielle. Ensin pitää tietää, missä olemme olleet. Sitten on kirkastettava koko henkilöstölle, mihin haluamme päästä. Oli mietittävä ja viestittävä, miten pääsemme tavoitteeseen ja millä aikataululla. Kun lähtötilanne ja uusi suunta ovat selvillä, ei auta muu kuin ryhtyä hommiin.

Luottamus auttaa käsittelemään konflikteja

Tärkeintä muutoksessa on aina luottamus. Ilman luottamusta muutos on jopa mahdotonta – tai ainakin hidasta. Jotta saamme koko organisaation ymmärtämään uuden vision, tarvitaan läpinäkyvyyttä ja luottamusta. Meillä tulee olla yksi yhteinen kieli. Tarvitaan yksi tavoite, jota toistetaan useasti ja monissa eri yhteyksissä. Kaikki lähtee kuitenkin luottamuksesta. Olemme sitoutuneita päätöksiin, joita teemme ketterästi, jatkuvasti pienten ja suurten asioiden äärellä. Kun meillä on toisiimme luottamus, emme välttele vastuuta asioista ja toisista ihmisistä. Tartumme rohkeasti haasteisiin, joihin on välttämätöntä tarttua sekä seuraamme tuloksia yhdessä.

Kun meillä on luottamusta toisiimme, pystymme käsittelemään turvallisesti konflikteja, joita väistämättä tulee eteen. Konfliktien käsitteleminen onkin monessa organisaatiossa taito, jota voisi parantaa. Se ei missään nimessä tarkoita riitelyä vaan tosiasioiden käsittelyä turvallisesti ja ketterästi. Muutoksessa nousee jatkuvasti esiin asioita, jotka tarvitsevat parannusta tai sitten eliminoimista. Luottamuksen ilmapiirissä uskallamme rohkeasti tuoda vahvat mielipiteet perustellusti esiin. Keskustelu saattaa olla kiivastakin, mutta kun yhteinen päätös on löytynyt, siihen sitoudutaan yhdessä ja neuvotteluhuoneesta lähdetään yhteisymmärryksessä ulos.

Pahinta, mitä olen nähnyt urani aikana, on se, että päätöksiä ei uskalleta tehdä tai tehtyjä päätöksiä puidaan jälkeenpäin selän takana käytävillä. Tai jos päätöksiä on tehty, niin ne perutaan pikaisesti muutaman äänekkään vastalauseen vuoksi. Tällainen toiminta aiheuttaa sekavuutta ja epäluottamusta sekä isossa kuvassa yrityksen kilpailukyvyn menettämistä.

Kasvava ja menestyvä yritys tekee yhdessä hommia yhdessä sovitun päämäärän eteen. Sillä on rohkeutta uudistua ja katsoa tosiasioita silmiin. Vauhtia tekemiselle antaa luottamus. Kun luotamme toisiimme, emme pelkää virheitä vaan opimme niistä ja etenemme ketterästi vahvempana eteenpäin.

Suvi Widgrén

Rekka Group

Toimitusjohtaja, yrittäjä

Milloin on aika pistää luistimet toiseen suuntaan kun tarvitsee tai tuntuu siltä? Miten asetat rajat ja menet kohti unelmia? Kuinka uskallat hypätä pois liikkuvasta junasta ja toisaalta kuinka hypätä liikkuvaan junaan kyytiin? Kaikki lähtee rohkeudesta kuunnella omaa sydäntä. Rohkeudesta elää, menestyä, epäonnistua, oppia ja ennen kaikkea nauttia! Intohimoinen businessnainen, sijoittaja, inspiroiva ihmisten johtaja ja rohkea päätöstentekijä uskoo siihen että ala kuin ala saadaan kukoistamaan ihmisiin keskittymällä. Kokemuksiin mahtuu menestynyt EXIT muotibisneksessä, maailmanympärysmatka, konkurssiin päätynyt ravintola-alan start-up sijoitus sekä muutosjohtajuuden kokemukset perheyrityksissä ensin palkkajohtajana toisella ja nyt omassa rekka-firmassa. Suvilla on lähes 20 vuoden johtamiskokemus. Hän on vaikuttanut useassa yrityksessä sekä yhteiskunnallisissa työryhmissä. Hän on rakentanut ja valmentanut unelmatiimejä, tehnyt muutosta yrityskulttuurissa, brändissä, liiketoiminnassa, asiakaskokemuksessa sekä digitaalisessa tranformaatiossa. Hän on johtanut kasvua, muutosta, menestystä ja kriisejä. Teemat: Henkilökohtainen kasvu vaatii rohkeutta | Johtaminen yrityksen alussa, kasvussa, menestyksessä, kriisissä, muutoksessa ja konkurssissa Motto: Kun eksyy, niin matkasta tulee seikkailu.

Lisää vaikuttajalta Suvi Widgrén


Lisää kategoriasta Johtaminen